Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Az al-Kaida nincs, de mégis működik

Az al-Kaida (magyarul: a Bázis) ma inkább „márkanévként”, mintsem irányító központként szolgál a különböző muzulmán terrorszervezetek számára - írja elemzésében az Associated Press hírügynökség. A szeptember 11-e óta eltelt két és fél évben a terrorista szervezetet az amerikai támadások súlyosan meggyengítették, Oszama bin Laden követői azonban egy közös ideológia mentén, egymással csak laza vagy éppen semmilyen kapcsolatban nem álló csoportok formájában szervezték át a terrorhálózatot. Az újabb merényletek továbbra is szorosan követik a bin Laden üzeneteiben megfogalmazott célokat. Létezik-e az új al-Kaida, és ha igen, ki irányítja?

Irakban, Szaúd-Arábiában, Törökországban és legutóbb Spanyolországban is felmerült, hogy a terrortámadásokat az al-Kaidához köthető csoportok hajtották végre, miután korábban ismeretlen nevű csoportok vállalták értük a felelősséget. A bejelentések hitelességét nem könnyű igazolni, de a terrorakciók tudatosan kiválasztott célpontjai és az elkövetés módja az al-Kaida „kézjegyét” viselik magukon. A szakértők szerint a kis létszámú terrorista sejtek önállóan működnek, központi irányítás nélkül. A tagokat azonban a feltételezések szerint Oszama bin Ladennek azok a munkatársai toborozzák, akiket még Afganisztánban képzett ki. „Az egymástól távoli csoportokat az eszmék kötik össze: az a terrorista, aki hisz bennük, közülük való lesz. Ő is az al-Kaida harcosa” - állítja Abdel Rahim Ali, a radikális iszlám csoportok egyik kiemelkedő, egyiptomi származású szakértője.
Az al-Kaida „esernyője” alatt működő csoportok valószínűleg maguk finanszírozzák a tevékenységüket, és a környezetükben, például mecsetekben gyűjtenek adományokat. A mozaikszerű felépítés ellenére ezek a csoportok továbbra is Oszama bin Laden beszédeit és üzeneteit tekintik iránymutatónak, és azt teszik, amiről úgy gondolják, hogy az al-Kaida alapítója is helyeselne. A szaúdi származású bin Laden korábban is csak azzal foglalkozott, hogy megnevezze az ellenséget, és arra biztassa a terroristákat, hogy „Allah segítségével” a megfelelő helyen és időpontban csapjanak le a hitetlenekre. A korábban hatvan főre tehető terrorista vezérkarból mára 20-30 régi harcostárs maradt, akik valószínűleg az afgán-pakisztáni határvidéken rejtőzködnek. Köztük lehet az al-Kaida második számú vezetője, Ajman al-Zavahiri, aki a múlt hónapban az al-Dzsazíra televízióban közzétett üzenetében cáfolta Bush elnök állítását, miszerint a terrorszervezet vezetőinek kétharmadát megölték vagy elfogták volna. Az al-Kaida vezetői a külvilággal egyáltalán nem tartanak kapcsolatot, csak futárok útján váltanak üzeneteket a Csecsenföldön, Boszniában, Szaúd-Arábiában és Jemenben újjászerveződő sejtekkel. 
Szeptember 11-e után a teljes illegalitásba kényszerült bin Laden videoszalagokon és audioüzeneteken keresztül jelölte ki az újabb célpontokat. Egy tavaly októberben nyilvánosságra hozott felvételen, amelyen állítólag Oszama bin Laden hallható, Spanyolország is a megfenyegetett országok között szerepel.
George Tenet, a CIA igazgatója februárban úgy fogalmazott, hogy „az Oszama bin Laden által képviselt Amerika-ellenes érzések folyamatos erősödése a szélesebb értelemben vett szunnita szélsőséges mozgalomban, és az al-Kaida pusztító szakértelmének az elterjedése garantálja azt, hogy a belátható jövőben súlyos fenyegetéssel kell szembenéznünk, akár képbe kerül az al-Kaida, akár nem”.
Henri Bentegat tábornok, francia vezérkari főnök szerint pedig az al-Kaida „egy sokfejű hidra”, amelynek, ha „levágjuk az egyik fejét, másik nő helyette”.