Vissza a tartalomjegyzékhez


Miért nem járnak a britek fogorvoshoz?

A brit Egészségügyi Minisztérium adatai szerint a szigetlakóknak alig a fele jut hozzá az ingyenes fogmegtartó kezelésekhez. 

Egy sor brit városban kabaréba illő jelenetek közepette folyik a harc azért, hogy az emberek végre felkerüljenek a zsúfolt várólistákra.
A brit felnőttek negyvennégy százaléka, a gyermekeknek pedig alig több mint a fele juthat állami fogorvosi ellátáshoz a szigetországban, mert a fogorvosok zöme nem vesz fel térítésmentes kezelésre várókat a beteglistára. Az adatok azután jelentek meg, hogy Scarboroughban botrányos körülmények között emberek százai álltak sorba az új rendelő megnyitásakor, hogy sokéves várakozás után végre fogorvosi ellátásban részesülhessenek. A brit Egészségügyi Minisztérium közölte: fontmilliókat költenek a fogmegtartó kezelések színvonalának biztosítására. Csakhogy az adatok azt jelzik, hogy például a Délnyugat-Londonban élőknek alig harminchat százaléka fér hozzá ingyenes fogorvosi ellátáshoz, és az ország más részein sem túl magas az ellátottság aránya. 
Az ellenzéki liberális demokraták szerint ez annak tudható be, hogy a legtöbb fogorvos egyszerűen nem hajlandó listára venni az államilag finanszírozott ellátásra várókat, mert belátható időn belül úgysem kerülnének sorra. Nagy-Britanniában az sem ritka, hogy valaki csak hosszú évek vagy akár évtizedek elteltével jut be egy fogorvoshoz, így nem is csoda, hogy csak kevesen jegyeztetik fel magukat a várólistára, és egyre többen néznek alternatív megoldások után. (BBC)