Vissza a tartalomjegyzékhez

Kacziba Zsolt
Világcsúcsok születése

Még el sem kezdődött a 10. fedett pályás atlétikai világbajnokság, de már abszolút rekord született, a különböző országok (148) szövetségeitől megérkezett nevezési kérelmek tekintetében. A média területéről is a vártnál nagyobb létszám érkezését regisztrálták. A végeredmény: 300 újságíró, 120 fotós, 100 külföldi és 250 magyar televíziós a Budapest Arénában megrendezett 10. fedett pályás atlétikai világbajnokságon.


Jelena Szleszarenko. Neki is jutott egy arany Fotó: Kacziba Zsolt

Új világcsúcsok születésének lehettünk tanúi, amelyeket öröm és dráma kísért mindhárom napon a telt házas csarnokban. A sorozatot hármasugrással Tatjana Lebegyeva nyitotta meg, először beállítva és kétszer megjavítva a szám fedett pályás világrekordját (15,36 m). Gyakorló anyaként, vasárnap már a távolugrás aranyérmét vihette el kisfiának. Húsz méterrel a távolugró gödörtől Jelena Iszinbajeva 4,86 méteres világcsúccsal nyerte a rúdugrást, melyet honfitársa, az eddigi csúcstartó Szvetlana Feofanova és az olimpiai bajnok amerikai Stacy Dragila elől orozott el. Vasárnap az első szenzációt a svéd hármasugró Christian Olson szolgáltatta, aki 17,83 méterrel beállította Alicier Urrutia 1997-ben elért világcsúcsát. Az oroszoknál az i-re a pontot a 4×400-as női váltó tette fel. Már a harmadik emberüknél látszott, hogy megdönthetik saját világrekordjukat. A bot utolsóként az egyéniben győztes Natalja Nazarovánál landolt. A nézők felállva biztatták, űzték és hajtották előre, és így futott be egy másodperccel hamarabb a célba, mint ahogy azt 1999-ben tette a csapat. A világbajnokság záró számában a férfi 400-as váltóban élhettünk át egy izgalmas és egy tragikus drámát, amit az óriáskivetítőn lassítva is végignézhettünk. A jamaicaiak és az amerikaiak egymás sarkát taposták az első helyért, és talán ez a feszültség idézhette elő, hogy a sokcsillagos zászló atlétái váltásnál nem találták egymás kezét, ami bukással és a váltóbot leesésével végződött. Így is sikerült befutni a harmadik helyen, amit óvás után el is vettek tőlük. 
Lamine Diack, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke maradéktalanul elégedett volt a szervezés és a lebonyolítás munkájával.
Némi keserű ízt csak mi érzünk a szánkban, mert honi reménységeink nem értek el átütő sikert, és a legjobb nyolc közé se tudtak bekerülni. Szalay Péter, a szervezőbizottság ügyvezető elnöke ugyanakkor így fogalmazott: „Futballnyelven szólva, két nap után kettő-nullára vezettünk, de ezt a meccset csak három-nullára lehet megnyerni” - célozva arra, hogy a selejtezőkön milyen kiváló eredményt nyújtottak a mieink, de a lufi sajnos kidurrant.
Igaz, kiváló atlétáink közül sokan sérülésekkel bajlódnak, de mindezek ellenére a budapesti világbajnokság lesz az etalonja a két év múlva Moszkvában megrendezésre kerülő sporteseménynek, melyet a versenyre látogató moszkvai polgármester-helyettes is garantált.