Vissza a tartalomjegyzékhez

Kapsza Ágnes
Tömegeket vonz a minőség

Vasárnap délután, a Lakástrend című kiállítás utolsó napján a szemben lévő Monet-kiállításhoz hasonló hosszú sort kellett végigállniuk azoknak, akik a Műcsarnokban hetedszer megrendezett bemutatóra voltak kíváncsiak. 

A tárlat a bútorok mellett egyéb formatervezett tárgyakat - autókat, mobiltelefonokat - is bemutatott, amelyek mindennapjainkhoz tartoznak. A bejárat mellett kétoldalt elhelyezett világoskék és piros „Mini” a sorban állás közben el is gondolkoztat: a 20. század végének letisztult egyszerűsége, „minimal art”-ja után valami pezsdítően színes, meghökkentően humoros irányt vesz a 21. század első évtizedének formatervezői divatirányzata?
A kiállításon kalauzoló szakemberek szerint, bár nem idei újdonság, de egyre markánsabb vonást ölt az úgynevezett retro, amely a hatvanas évek világához való viszszatérést jelenti. A hippikorszak a maga polgárpukkasztó színkombinációival, mosolyra fakasztó formáival a 21. század elején újjáéledni látszik. 

A szingliket célozza meg a Motorola egyik újdonsága, amely a Flirt nevet viseli.

A textíliákon, egyterű kislakásokba tervezett, kinyitható ágyakon megjelenő retro nemzetközi képviselőjeként az Innovation mutatta be 2004-es kollekcióját Express Yourself címmel.

A retro mellett azért még tartja magát a minimalizmus is. A Febal olasz konyhák standjánál a szakmai útmutató során feltárul a látszólagos egyszerűség mögött a részletekben meghúzódó csúcsminőség. A konyhabútor teljes szélességében a falra szerelt - kifogástalan takarást biztosítva. Emellett természetesen a vasalódeszkától a speciális konyhaeszközökig minden előhúzható a fiókokból, amelyek kívül-belül tömörfából vagy éppen alumíniumból készültek - egyszóval minden az, aminek látszik. (A bemutatott összeállítás ára mintegy 4,5 millió forint volt, de a kiállított darab a feléért is elvihető - tudtuk meg az eladótól.)