Vissza a tartalomjegyzékhez


Izom-erő-mérték

Évekkel ezelőtt az orvosok még aggódva figyelmeztették a szülőket, ne hagyják, hogy gyermekeik már fiatal korban űzzék a súlyemelést. Mostanra azonban megváltozott az orvostudomány álláspontja ebben a kérdésben. Egy nemrégen készített tanulmány szerint ugyanis abban az esetben, ha mértékkel űzik a gyerekek ezt a sportot, akkor nem csupán az izmok erősödnek, hanem a csontok erőssége, tömörsége is nagyobb lehet, valamint csökkenhet a cukorbetegség kialakulásának esélye.

 Az Iskolások Egészségéért elnevezésű amerikai alapítvány szorgalmazza a gyerekekre méretezett súlyemelő gépek elhelyezését szerte az országban. Eddig már közel nyolcvan iskola kapott ezekből a felszerelésekből. Számos amerikai edzőterem szintén csatlakozik az új trendhez, a belépésre engedélyezett korhatárt tizennyolc évről tizennégy évre szállítva le. Dr. Jordan Metzl, a manhattani Fiatal Sportolók Sportorvosi Intézetének igazgatója szerint „az edzés biztonságosabbá teszi a rendszeres sportolást, mivel a gyerekek szervezete felkészültté válik a terhelhetőségre”.
Tulajdonképpen a nem rendszeresen sportolók lehetnek azok, akik a legtöbbet nyerhetnek ezáltal. Szakemberek szerint ugyanis a súlyemelés hatékony fegyver lehet az egyre nagyobb mértékű elhízás elleni küzdelemben is, mivel így a nagyobb testsúlyú gyerekek is motiválva vannak arra, hogy kevesebbet pihenjenek a sportpályán. A szakemberek ugyanakkor felhívják arra is a figyelmet, hogy a súlyemelésnek nem szabad kiszorítania a hasizom-erősítő gyakorlatokat; a Sportgyógyászat Amerikai Testülete a heti háromszori súlyemelést javasolja. Túl gyakori művelése következtében megrándulhatnak az izmok, és egyéb sérülések is előfordulhatnak. (Newsweek - Meleg Viktória)