Vissza a tartalomjegyzékhez


VIII. Henrik, a focirajongó

Híres volt ivászatairól, vadászatairól, köztudott, hogy szeretett vívni, s hogy mindeközben hat feleséget „fogyasztott” el, most azonban történészek tudni vélik, hogy VIII. Henrik királynak még egy titkos szenvedélye lehetett: a foci.

VIII. Henriknek a Vatikánnal folytatott vitája vetett véget az angol uralkodócsalád római katolikusságának, és neki köszönhető a pápai felügyelet alól kivont anglikán egyház létrejötte. Az viszont még Angliában is újság, hogy Henrik király lelkes focista is lehetett. A dél-angliai Southampton egyetemének történész kutatója rábukkant egy 16. századi, Henrik uralkodása idejéből való udvari vásárlási listára, amelyen a királynak egyebek között egy pár bőrből készült focista cipőt is rendeltek. A cipőért akkor 4 shillinget fizettek, ami mai értékben több mint 37 ezer forintnak felel meg. Királyi összeg - ha nem is egészen annyi, mint amennyibe David Beckham szupercipője kerül. Dr. Maria Hayward viselettörténész szerint - aki a megrendelést felfedezte - nehéz elhinni, hogy a király futballozott, de mi másért rendelte volna akkor a cipőt? 
VIII. Henrik foci iránti szenvedélyének felfedezése azért is meglepő, mert azokban az időkben a labdarúgás rendkívüli durva sport volt, melyet csapatok és szabályok nélkül játszottak. Nem úriemberek űzték akkoriban. Sir Thomas Elyot, a Tudor-ház írnoka is feljegyezte, hogy a futball az „állatias őrjöngés és szélsőséges erőszak” játéka. Amikor például szomszédos falvak mérkőztek meg, egy-egy csapat állhatott több száz játékosból is. A cél az volt, hogy egy felfújt disznóhólyagot átrugdossanak az egyik faluból a másikba. Időnként halálos áldozatok is akadtak. Ezért VIII. Henrik a 16. század derekán be is tiltotta a labdarúgást. De a jelek szerint ettől még kedvelhette a sportot. Mint a southamptoni kutató rámutat, Henrikben dúlt a versenyszellem, és mivel radikális megoldásairól ismerték meg alattvalói, valószínű, hogy focicsapata - melynek tagjait egyébként „henchmen”-nek, azaz pribékeknek nevezték - mindig nyert. (BBC)