Vissza a tartalomjegyzékhez

Hírösszefoglaló
Doppingolt olimpia?

Szinte nem múlik el hét úgy, hogy ne lehetne újabb doppingbotrányokról vagy teljesítménynövelő szerekkel legalább részben összefüggésbe hozható sporttragédiákról hírt adni. A „legfrissebb” dráma miatt most elsősorban az olasz közvélemény, illetve a kerékpársport gyászol: két hete szállodai szobájában üres gyógyszeres üvegek mellett holtan találták Marco Pantanit, az 1998-as Tour de France és az 1998-as Giro d’Italia győztesét.


Marco Pantani. A „Kalóz” végleg elhajózott Fotó: Reuters

A harmincnégy éves „Kalóz” halálát az orvosi jelentések szerint nyugtató túladagolása miatt bekövetkezett agyi és tüdőödéma okozta. 
A hosszú ideje pszichés gondokkal küzdő sportoló szobájából azonban nemcsak nyugtatós dobozok, hanem kokain is előkerült. Bár teljesítménynövelő szereket nem találtak Pantaninál, nem véletlen, hogy az eset kapcsán világszerte egyre többen követelik a magyarázatot és a dopping elleni határozottabb fellépést. 1999-ben ugyanis az olasz sztárkerékpáros doppingbotrányba keveredett, és az is köztudott, hogy a versenybringások között - a súlyemelőkhöz és az atlétákhoz hasonlóan - rendkívül gyakori a „kokszolás”. A korábbi sokszoros magyar bajnok, válogatott országúti, hegyi kerékpáros és pályaversenyző, Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie szervezőbizottságának elnöke, közleményben tudatta, hogy csatlakoznak a Tour de France szervezőihez, akik felszólították a Nemzetközi Kerékpáros-szövetséget, hogy két évre szigorítsák a doppingügyekben vétkesnek talált kerékpárosok eltiltását. „Sajnos szomorú tény, hogy számos megmagyarázhatatlan és váratlan haláleset történt az elmúlt években a világ kerékpársportjában és más sportágakban is. Nekünk, versenyszervezőknek különös felelősséggel kell viselkednünk ebben a témában. Felhívjuk a környező országok kerékpárosversenyeinek szervezőit, hogy támogassák a kezdeményezést, és együtt tegyünk azért, hogy a sport megtisztuljon, hogy a versenyzőknek eszükbe se jusson tiltott szerekhez nyúlni, és bátran nézhessünk a következő generációk szemébe” - áll a közleményben.
A realistább sportvezetők már előre tartanak a nagy világversenyektől, pontosabban az ott lefolytatott doppingvizsgálatoktól. Mint emlékezetes, tavaly egy azóta is „névtelen” kaliforniai atlétaedző információi nyomán robbant ki az USA-ban a THG-botrány. Az új fejlesztésű teljesítményfokozót számos neves atléta, baseballjátékos, amerikaifutball-sztár, valamint ökölvívó használta. Kezdetben úgy tűnt, hogy az ügy az amerikaiak házon belüli problémája, ám később kiderült, európai sportolók is érintettek az ügyben. Kérdés, hogy az athéni olimpiai játékokra megtisztul-e legalább annyira a sportélet, hogy a versenyé, és ne doppingé legyen a főszerep?