Vissza a tartalomjegyzékhez

Vagyim Arisztov
Bársonyszék-katapult

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden menesztette teljes kormányát. Mihail Kaszjanov miniszterelnök alatt, aki a rendszerváltás óta a nyolcadik volt ebben a tisztségben - bár elődjeinél tovább tartotta magát -, négy év után ismét működésbe lépett (a német sajtó által 1999-ben bevezetett kifejezéssel élve) a „bársonyszékkatapult”. 

Putyin február 24-én külön tévéadásban jelentette be a történteket; szavai szerint a leváltás nem függött össze a végzett munka minőségével, amit ő egészében véve kielégítőnek tart. Egyszerűen arról van szó, „hogy meg kell határozni, milyen lesz az ország irányvonala 2004. március 14. után” - vagyis az elnökválasztást követően. Putyin úgy döntött, már most megmutatja a népnek, milyen csapattal fog dolgozni, és - ahogy tévényilatkozatában fogalmazott - az új kormány kialakítása jelentős időmegtakarítással is segíti a gazdasági és adminisztratív reformok megvalósítását.
Annak ellenére, hogy Putyin kielégítőnek nevezte a Kaszjanov-kormány munkáját, a mellette álló média másfajta véleménynek is hangot adott. Így például az 1-es tévécsatorna elemzői szerint éppen a leváltott kormány miatt bukott meg a hivatali reform, a miniszterek pedig rendkívül kis hatékonysággal dolgoztak, mivel a „levegőben érezték magukat”. Az alkotmány szerint ugyanis a választásokat követően fel kell oszlatni a régi kormányt, és újat kell alakítani. Putyin - az elemzők szavaival élve - „beelőzött”, és már most alakított egy olyan kormányt, amellyel megválasztása esetén folytatja a munkát.
Bár szinte senki számára nem kétséges, hogy újra Putyin lesz az elnök, az alkotmány értelmében az idő előtti kormánycsere ellenére is fel kell majd oszlatni és újraválasztani annak tagjait - még ha csak formálisan is. Ennek tükrében kétségtelen, hogy a fő indíték mégiscsak a választásokhoz kapcsolódik; Kaszjanovról, bár egyenesen nem mondják ki, de mindenki tudja, hogy nem illik bele Putyin új csapatába. Leváltására régóta számítottak; annak ellenére, hogy négy éve maga Putyin nevezte ki, igazából még a „Család”, vagyis Jelcin embere volt.
Az orosz elnök lassan, de módszeresen megszabadult a Család tagjaitól, Kaszjanov eltávolítása után gyakorlatilag szabaddá vált, így az idei választáson már nem Jelcin utódjaként indul, mint négy éve. Emellett már a kormány is saját embereiből áll, ami jelentősen erősíti pozícióját - bár győzelme e nélkül is kétségtelen. 
Az elnök és csapata, úgy tűnik, gazdasági és technológiai áttörésre készül - különleges hangsúlyt téve a hadiipar újjáteremtésére. A Kreml összes nyilatkozata és tette ezt támasztja alá: köztük a hadiiparban tevékenykedő tudósok és tervező mérnökök jelentős fizetésemelése, az ország atomerejét demonstráló hatalmas hadgyakorlat, új rakéták beüzemelése, valamint egy új, Mars-kutató űrhajó építéséről szóló bejelentés. A kormányfői feladatok ellátására Viktor Hrisztyenko miniszterelnök-helyettest nevezték ki. A leváltott kormány Putyin utasítására ellátja feladatkörét mindaddig, míg hivatalba nem lép az új testület.