Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Bush családpárti

Georges W. Bush amerikai elnök kedden jóváhagyta azt az alkotmánymódosító javaslatot, amely a házasságot két különböző nemű fél között létrejövő intézményként határozza meg, ugyanakkor továbbra is lehetőséget biztosít az egyes államoknak, hogy engedélyezzék az úgynevezett „polgári életközösség” formáját az azonos nemű párok számára.


Bush támogatja az alkotmánymódosítást. Elkötelezettek
Fotó: Reuters

„A férfi és a nő közötti életközösség az egyik legmaradandóbb emberi intézmény, amelyet minden vallás tisztel és támogat - jelentette ki az Egyesült Államok elnöke, hozzátéve: Hosszú évek tapasztalata megtanította arra az emberiséget, hogy a férj és a feleség egymás szeretetére és szolgálatára szóló elkötelezettsége előmozdítja a gyermekeik jólétét és a társadalom stabilitását. A házasságot nem lehet elválasztani annak kulturális, vallási és természetes gyökereitől anélkül, hogy ne gyengítenénk ez által annak a társadalomra gyakorolt pozitív hatását.” Az elnök azt követően döntött az alkotmánymódosító javaslat jóváhagyása mellett, hogy Massachussetts állam Legfelsőbb Bírósága a közelmúltban házassági jogokat biztosított azonos neműek által alkotott pároknak, és San Francisco polgármestere, Gavin Newsom kilenc nap alatt több mint háromezer meleg, illetve leszbikus párnak adott házassági engedélyt.
„Az Egyesült Államok több mint kétszáz éves jogalkotói gyakorlatát, valamint az emberiség több évezredes tapasztalatát követően most néhány bíró és helyi hatóság azt gondolja, hogy ők megváltoztathatják az emberi civilizáció legalapvetőbb intézményét - mondta az elnök. Tettükkel egy olyan témával kapcsolatban okoztak zavart, amellyel kapcsolatban világosan kell látnunk.”
Korábban Bush elnök csak utalt arra, hogy nyitott egy ilyen jellegű alkotmánymódosítás támogatására, de nem jutott odáig, hogy elő is terjesszen egy ilyen tartalmú javaslatot. Most sem írt alá konkrét szövegjavaslatot, hanem felkérte a Kongresszust, hogy készítsen el és küldjön meg az államoknak ratifikálásra egy olyan módosító javaslatot, amely „a házasságot védelmezi, és úgy határozza meg, mint egy férfi és egy nő, azaz a férj és a feleség életközösségét”.
Bush hozzátette: az egyes államok törvényhozásának továbbra is lehetősége lesz „a házasságtól eltérő jogi megoldások” kidolgozására, amivel azt sugallta, hogy az egyes államok létrehozhatják azonos nemű párok számára a „polgári életközösség” intézményét. „Kormányunk tisztel minden egyes személyt, és védelmezi a házasság intézményét - mondta az elnök. - Nincs semmiféle ellentmondás a kétféle felelősség között.” 
Az amerikai alkotmány módosítása nehéz folyamat, mivel kétharmados többség jóváhagyását igényli mind a Képviselőház, mind a Szenátus részéről, továbbá az USA tagállamainak legalább háromnegyedében, az ötven államból legalább harmincnyolcban kell, hogy ratifikálják. Az emberi jogokra vonatkozó „Bill of Rights”-on kívül az alkotmányt eddig tizenhétszer módosították az elmúlt kétszáztizenöt év alatt - legutóbb 1992-ben.