Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunkról
Gyújtogatók pártja

A héten tél- és kormánybúcsúztató rendezvényt tartott a Kossuth téren a Magyar Igazság és Élet Pártja. A megmozduláson előbb söjtöri tojásokkal megdobálták, majd „máglyán” elégették a kormány minisztereit és három államtitkárát formáló, kócból és rongyokból készült bábut. Győri Béla pártszóvivő szerint a közszereplők képmásának elégetése nem mágia, hanem egyszerű néphagyomány.


Csurka a vudu szertartáshoz fordul. Hisznek a mágiában Fotó: MTI

A rendezvényen Csurka István kiegyenesített kaszával mondott beszédet a mintegy ezer résztvevő előtt. A pártelnök szerint „ennél nagyobb hazaáruló kormánya nem volt az országnak”, a gazdatüntetésről szólva a MIÉP támogatásáról biztosította az abban résztvevőket. „Most a földet akarják kihúzni a lábunk alól, ami őseink vérét tartalmazza” - szónokolt Csurka. A pártvezető a szimpatizánsait ezután arra szólította fel, pénteken délután jelenjenek meg a Kossuth téren, ahová a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) szervezett tiltakozó akciót arra az esetre, ha a Földművelésügyi Minisztérium nem tud megegyezni a mezőgazdasági termelőkkel. 
A megmozdulás során a Medgyessy-kormány tizennyolc miniszterét, valamint három államtitkárát (Keller László, Szekeres Imre, Szanyi Tibor) formáló, kócból és rongyból készült farsangi bábut vittek a színpadra a szervezők, ahol a nézők „máglya általi halálra” ítélhették őket. Az „ítéletvégrehajtás” előtt a résztvevők Söjtörről hozatott tojásokkal dobálhatták meg a szalmabábukat, a dobálásban a pártelnök is részt vett. A tömeg a „bábkormány bábtagjainak” egy részét még a Kossuth téren felgyújtotta, majd „Vesszen Medgyessy! Éljen Csurka!” kiáltásokkal a Margit hídra vonult, ahol a többi bábut is meggyújtották és a Dunába dobták. A tüntetésen megjelent ifjabb Hegedűs Lóránt református lelkész, a MIÉP volt alelnöke, jelenleg a párt EP-listájának vezetője. 
Győri Béla, a MIÉP szóvivője lapunk megkeresésére elmondta, egy évszázadok óta létező magyar néphagyományt elevenítettek fel a bábuk elégetésével. Arra a kérdésre, hogy ennek ellenére a megmozdulás kísértetiesen hasonlított bizonyos vudu, illetve egyéb okkult szertartásokhoz, ami egy magát kereszténynek nevező párttól idegen kellene hogy legyen, Győri azt válaszolta: „Ez nem mágia, hanem egy népi szokás.” Hozzátette azt is, hogy a hasonló félreértések elkerülése érdekében „jól átgondolták” a rendezvényt. 
Bábuk, képek elégetése nem keresztény kultúrákban többször előfordult. Például tavaly Ariel Saron képmását égették el Ramallahban palesztin szélsőségesek, az amerikai-iráni konfliktusban az amerikaiakét. Európában a sztálinizmus alkalmazta előszeretettel 
a politikai ellenfelek képmásaival történő manipulációt. 
Kulcsár Árpád történész, a Szent Pál Akadémia tanára lapunknak kifejtette, hogy a bábuk, képmások elégetése - például a vudu átokmondások során - az okkult szertartásokban alkalmazott technika, amely ellentétes a Szentírás kinyilatkoztatásával. Sőt, mivel a Biblia elítéli ezeket a praktikákat, ezért a Kossuth téren lezajlott eseményeket politikai okkultizmusnak lehet nevezni. Ezért meglepő, hogy egy ilyen eseményhez egy református lelkész is a nevét adta.