Vissza a tartalomjegyzékhez

Kovács Klára
Leesik az állam

Egymással licitálva jelenti be a pénzügyi és a gazdasági tárca a vállalkozók és az alkalmazottak számára egyaránt előnyösnek tűnő elképzeléseket. Csillag István, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium első embere előadásában megpendítette az egykulcsos adórendszer bevezetését és a vállalkozók által régóta „szidott” iparűzési adó kiváltását is. Draskovics Tibor újdonsült pénzügyminiszter az olcsóbb állam híveként részletezte megtakarítási csomagját, mint mondta, a 185 milliárd forint megspórolásával elérhető a 4,6 százalékos államháztartási hiány. A jegybank azonban nem ért ezzel egyet, Járai Zsigmond elnök szerint nem elegendőek a kormány intézkedései, a deficit az idén nem csökken 5,3 százalék alá. 
A piac ez utóbbi megállapítást díjazta leginkább, Járai állításai óta - lapzártánkig legalábbis - 260 forint/euró alá erősödött valutánk árfolyama.


Draskovics Tibor pénzügyminiszter az olcsó állam híve Fotó: MTI

Draskovics Tibor, hivatalát kezdő pénzügyminiszter friss lendületet hozott a gazdasági életbe, a vállalkozók és a magánszemélyek fülének kedves és régóta várt elképzeléseket hangoztat, úgy mint olcsóbb állam, egykulcsos szja, egyszerűbb adórendszer, nagyobb mozgástér a vállalkozóknak. A szerdai kormányülést követő sajtótájékoztatón kifejtette, a már sokat hangoztatott 185 milliárdos megtakarítás csupán egy rövid távú döntés, amely beleilleszkedik a hosszú távú célokba. Mint mondta: olyan költségvetési politikát kíván folytatni, amely révén egyszerre lesz csökkenthető az államháztartási hiány és az újraelosztás mértéke, így mérsékelhetők lesznek az adók. Mindez az Európai Unióhoz és az euróövezethez való sikeres csatlakozás záloga - tette hozzá. Nem mehetünk azon az úton, ahol magasak az állam kiadásai, az adósság és a deficit. Szükséges az olcsóbb állam, tehát csökkenteni kell az állami kiadásokat, emellett emelni kell az állami intézmények szolgáltatásainak színvonalát - érvelt. Ennek érdekében az idén tavasszal elkezdődnek az állami intézmények átszervezései, kiadásaik csökkentése. Draskovics hozzátette: egyszerre több fronton kell intézkedéseket hozni annak érdekében, hogy tartható legyen a korábban felfelé módosított 4,6 százalékos deficit. Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a héten vitába szállt a kabinet elképzeléseivel. A Monetáris Tanács állásfoglalása szerint nem teljesíthető a 4,6 százalékos hiány, ehelyett 5,3 százalék lesz a deficit, és ebbe már beleszámolták a takarékossági csomag hatását is. A legpesszimistább kalkuláció szerint nem zárható ki a 6 százalékos hiány sem, a legjobb forgatókönyv 4,4 százalékot tartalmaz. Draskovics ezzel szemben úgy látja, az adóbevételek behajtása hatékonyságának javítása és a bejelentett megtakarítás révén teljesíthető a tervbe vett 4,6 százalékos deficit, majd hozzátette, nem készül márciusi vagy áprilisi csomag, azaz újabb megtakarítási terv. 
A gazdasági tárca vezetője, Csillag István a héten kiszivárogtatott néhány elképzelést az adóreformmal kapcsolatban. Egy budapesti fórumon elmondta, a gazdasági tárca keresi annak lehetőségét, miként lehetne úgy kiváltani az iparűzési adót, hogy közben megoldott maradjon az önkormányzatok működése, és ezzel párhuzamosan csökkenjen a teher a vállalkozásokon. Részletekkel azonban sem ő, sem a minisztérium sajtóosztálya nem szolgált. Hasonlóképpen nem tudhatóak egyelőre részletek az egykulcsos adórendszerről sem, melynek lehetőségét Csillag szintén meglebegtette. A miniszter ez ügyben szem előtt tartja a szlovák példát, amely minden adónemet egységesen 19 százalékban valósított meg. Draskovics Tibor emlékeztetett arra, hogy az ő személye felelős a gazdaságpolitika irányításáért, (értsd, ő maga jelenthet be hasonló terveket), de ettől eltekintve, mint mondta, természetesen örül minden jobbító szándéknak. (Csillag István kormányon belüli ingatag helyzete egy ideje már beszédtéma. Megfigyelők úgy vélik, ez utóbbi - nem egyeztetett - megnyilatkozása és pártja adócsökkentő jellegének újbóli hangoztatása is a kormányon belüli disszonancia jele lehet.)