Vissza a tartalomjegyzékhez

Morvay Péter, Jeruzsálem
Világkonferencia a Biblia és Izrael népszerűsítésére

A héten Ariel Saron izraeli miniszterelnök meghívására több mint hatszázan, köztük zsidó és keresztény egyházi vezetők, politikusok, légitársaságok vezetői és idegenforgalmi szakemberek érkeztek Jeruzsálembe egy nemzetközi turisztikai konferenciára. A tanácskozás helyszínétől és a résztvevők szálláshelyétől nem messze, néhány órával a megnyitó előtt palesztin terrortámadás ért egy autóbuszt, nyolc izraeli halálát okozva. 


Németh Sándor lelkész, Jehuda Shen, a konferencia főszervezője és Benny Elon izraeli turisztikai miniszter. Népszerűsítenék a bibliai turizmust Fotó: Morvay Péter

A barbár mészárlás ellenére a konferencia helyszíne, a jeruzsálemi Nemzetközi Konferenciaközpont díszterme zsúfolásig megtelt a megnyitó estéjére. A rendkívüli biztonsági intézkedések mellett megrendezett tanácskozáson beszédet mondott Ariel Saron izraeli kormányfőn kívül Benjamin Netanjahu pénzügyminiszter, volt miniszterelnök, Benny Elon turisztikai miniszter, Uri Lupolianski jeruzsálemi polgármester, valamint egyházi vezetők, köztük a Vatikán részéről Liberio Andreatta érsek, a Szentszék turisztikai ügyekért felelős vezetője, Meir Lau volt izraeli főrabbi, az evangéliumi keresztény közösség nevében Dr. Jack Hayford lelkész, a kaliforniai Kings College rektora, és Francesco Frangialli, az ENSZ Turisztikai Világszervezetének, a WTO-nak a főtitkára. 
Ariel Saron megnyitójában kijelentette: Izrael a nehézségei ellenére elevenen működő, sikeres demokratikus ország, amely a huszonegyedik század kihívásai között is megállja a helyét. „Ennél is fontosabb azonban - hangsúlyozta Saron -, hogy Izrael a Biblia földje, az egyetlen hely a világon, ahol a Szentírás egyben hiteles útikalauzként is szolgál. A Bibliában többször szerepel az a mondat, hogy »Falaidra, ó Jeruzsálem, őrizőket állítottam«. Ma ez a mi feladatunk, hogy Jeruzsálem őrzői és védelmezői legyünk.” Kormánya nevében az izraeli miniszterelnök kifejezte: országa békét és barátokat keres, és ígéretet tett arra, hogy „Jeruzsálem kapui nyitva maradnak a világ bármely részéről érkező látogatók előtt.”
Benny Elon turisztikai miniszter elmondta: 2003-ban 23 százalékkal több turista érkezett Izraelbe, mint egy évvel korábban. „Ez azt bizonyítja, hogy valami olyannal rendelkezünk, amit nem lehet máshova elvinni. Senki, sem a terroristák, sem Izrael politikai ellenfelei nem vehetik el tőlünk a Bibliát, a Szentföldet, a zsidó és keresztény szervezetek szolidaritását és barátságát, akik a legnehezebb időben sem hagyták üresen Jeruzsálem utcáit” - mondta a miniszter. Elon, aki „civilben” rabbi és író, felszólította a jelenlévőket, hogy „Izrael nagyköveteiként” járjanak zsinagógáról zsinagógára, templomról templomra, gyülekezetről gyülekezetre, és győzzék meg az embereket arról, hogy aki Izraelbe utazik, az országot, annak jövőjét és egyben a Szentírásnak a tekintélyét erősíti.
„A Hágában zajló komédia ellenére Izrael felépíti a biztonsági kerítést, mert morális kötelességünk, hogy távol tartsuk a terroristákat az iskoláinktól, éttermeinktől, bevásárlóközpontjainktól és sétálóutcáinktól” - jelentette ki Benjamin Netanjahu izraeli pénzügyminiszter, volt kormányfő. Netanjahu, akit az izraeli közvélemény jelentős része ismét a „jövő emberének” tart, elmondta: a vasárnapi jeruzsálemi terrortámadásban gépkocsivezetőjének egyik rokona is életét veszítette. A Betlehemből érkező palesztin merénylő a biztonsági kerítés egy még be nem fejezett szakaszán át jutott be Jeruzsálembe. „Ott, ahol a biztonsági vonal teljesen kiépült, gyakorlatilag százszázalékos védelmet tudunk biztosítani” - érvelt Netanjahu. Példaként a Gázai övezetet hozta fel, amelyet összefüggő kerítés vesz körül. Annak ellenére, hogy itt van a Hamasz főhadiszállása, évek óta nem tudott öngyilkos merénylő Gázából izraeli területre átjutni. Netanjahu szerint a terrorizmussal szemben nem elég csupán védekezni, hanem a harcot az ellenség területén is folytatni kell. „Megteremtjük Izrael biztonságát” - ígérte nagy tetszéssel fogadott beszéde végén a miniszter.
A konferencia megnyitása előtt az izraeli kormány nevében a magyar delegáció több tagját is fogadta Benny Elon turisztikai miniszter. Elsőként Németh Sándorral, a Hit Gyülekezete vezető lelkészével folytatott megbeszélést arról, hogy a jövőben milyen eszközökkel lehetne a Szentírás iránt világszerte megnövekedett érdeklődést és a bibliai helyszíneken zajló legújabb kutatásokat összekapcsolni, és ezek helyszínen történő tanulmányozását széles körben népszerűsíteni. A közel másfél órás találkozón szóba került az Európában az utóbbi években megnövekedett antiszemitizmus, illetve Benny Elon megfogalmazása szerint „judeofóbia” és Izrael-ellenesség kérdése is.
Másnap Pál Béla turizmusért felelős államtitkár és Ács Tamás, a kulturális minisztérium államtitkára találkozott az izraeli miniszterrel. Lapunk úgy értesült, hogy a megbeszélést sajnálatos incidens zavarta meg, amikor a politikusokat kísérő dr. Hóvári János Tel Aviv-i magyar nagykövet a diplomáciai normákat felrúgva számon kérte Benny Elontól, hogyan állíthatták így össze a magyarországi meghívottak listáját. „Különösen Németh lelkész úrról nyilatkozott mérges szavakkal a nagykövet. A miniszter egy idő után megelégelte a magyar diplomatának a kioktatását, és idő előtt távozott a találkozóról. A nemzetközi összefogást meghirdető konferencia szellemétől idegen megnyilvánulást megütközéssel fogadták az izraeli vendéglátók, akik Magyarországot az európai viszonylatban igen jelentős keresztény zarándokcsoportok miatt is az egyik turisztikai sikerországnak tekintik” - számolt be 
lapunk tudósítójának a helyszínen a botrányszagú államtitkári találkozó után egy névtelenséget kérő forrás. Hozzátehetjük: a „miért nem szeretem a magyarokat” jelszóval megtartott nagyköveti ámokfutás csak azok számára érthetetlen, akik előtt ismeretlen az utóbbi időben elharapózott ön- és közveszélyes magyar politikai stílus, amely sajnálatos módon Hóvári urat ide Izraelbe is elkísérte. 
A konferencia azonban ettől az incidenstől függetlenül sikeresen zárult, nem úgy, mint a hétfőre meghirdetett „harag napja” Ahmed Korei palesztin miniszterelnök számára. A hágai konferencia nyitányára időzített tiltakozáson a palesztinok az ellenállás új szakaszát hirdették meg, a „kerítés-intifádát”. A Jeruzsálemhez közeli Abu Disz faluban, az izraeli fal előtt tartott tüntetésen a tömeg bekiabálásokkal zavarta meg a fő szónokot, Ahmed Koreit. A jól szervezett palesztin demonstrációkon szokatlan megnyilvánulás oka az volt, hogy a nemrég indult, gyorsan népszerűvé vált Tel Aviv-i 10-es hírcsatorna kiderítette: Korei egyik cége szállítja a cementet azoknak az izraeli beruházóknak, akik a kerítést építik. Így a palesztin kormányfő hiába szónokolt dörgedelmesen az „apartheid-fal” ellen, a tömegből bekiabálták neki: „Elég a falból, de azokból is, akik a cementet szállítják hozzá!” Arról lapzártánkig nem érkezett hír, hogy a „cementes miniszterelnök” kiszállt-e a jövedelmező üzletből.