Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Fenyőlécet a miniszter pofájába

Miután Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője letesztelte Kövér Lászlón, a Fidesz választmányi elnökén, hogy elsőre, hiba nélkül ki tudja-e mondani az „útelágazás” szót, kezdetét vette a budapesti ARCvonal irodalmi kávézóban megrendezett polgári körös rendezvény. Kövér több ízben is reményét fejezte ki, hogy maguk között vannak, így a hallgatóság joggal remélhette: a nagy nyilvánosság elől elrejtett mannához jutnak majd. Tévedett. 


Bencsik András és Kövér László a polgári körök rendezvényein. Újra itt van... Fotó: Somorjai L.

Az első felütés talán Gyurcsány Ferenc sportminiszter Mária országát megkérdőjelező kijelentésére adott reakció volt, melyet a választmányi elnök egyértelműen az új amerikai MSZP-tanácsadók - „Rózenkrancz és Szilverstein” - művének tart. (Gyurcsány azt bátorkodott formállogikai alapon kétségbe vonni, hogy ha Mária védelme és istápolása alatt vagyunk, akkor miért néz ki így az ország, miért ennyi a szegény. Talán, mert Mária levette a kezét rólunk?) 
„A csapda előttünk van - mondta Kövér -, mert ugye az ember legszívesebben egy gyalulatlan fenyőléccel jól pofán vágná a miniszter urat, de nem teheti, mert akkor elérték, amit akartak.” Illetve: „Hogy jön egy ilyen taknyos ahhoz, hogy egy sokaknak ennyire szent témáról véleményt mer mondani?” A fonál tovább gombolyítása során - ki érti? - az SZDSZ egyházfinanszírozási javaslata is idekeveredett, és így a kettő együtt már láthatóan „tudatos provokáció”, mely a „proletarizált többség” gumicsontja, és a gazdademonstrációkról tereli el a figyelmet. Majd rámutatott, hogy hinni kell a szeretet és az összefogás erejében is, hiszen „keresztények vagyunk, nem birkák”. 
Ezt követően a 2006-os győzelem került a fókuszba, és annak kapcsán a Fidesz egyik fő ideológusa elismerte, hogy hiba volt a „polgár” szó sulykolása, mert egyfelől a baloldal szitokszóvá silányította, másfelől pedig komplett társadalmi rétegeket taszítottak el maguktól azzal, hogy ha szerényen is, de érzékeltették erkölcsi felsőbbrendűségüket. Az új cél: a „bolsikkal” továbbra sem kell foglalkozni, viszont azoknak a politikailag érdektelen millióknak, akik sehová sem sorolják magukat, valamint a Híradó helyett a Barátok köztöt és a Való Világot nézik, konkrét ígéreteket kell megfogalmazni. Kövér szerint a Fidesz által vezetett jobboldal legnagyobb gyengéje, hogy nagyon személyfüggő. Míg a „szocik akár egy 38-as intelligencia-hányadosú fél-hülyét is odatehetnek a miniszterelnöki székbe”, akkor is hozzák a szükséges százalékokat, addig ők olyan „karizmatikus varázsú fenomén” nélkül, mint Orbán Viktor, nem sokra mennének. „Ezért vagyok ideges - vallotta be Kövér -, nem állhat a jövő egy emberen.” Javaslatában nekik is olyan autonóm mechanizmusokat kell beépíteni a rendszerbe, amelyekkel követendő vezér nélkül is halad a szekér. Bencsik ezt követően megszavaztatta a közönséget, hogy hányan indulnának hadba Orbán Viktorért, ha ad absurdum megfújná a kürtöket, és miután mindenki (átlagéletkor 50 év) feltette a kezét, sajnálatát fejezte ki, hogy még mindig csendben kell tűrni az elnyomást. Hol van már az a kürtszó?