Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Nem áll meg az AIDS

- A ház elkelt, de hiába csenget, nincs itt az új tulajdonos! - kiált rám valaki az utca túloldaláról.
- Már nem a Józsié?
- Nem, ő már nincs a faluban, de ne kérdezzen semmit, csak menjen békével.
- Megyek, megyek, de…
- Nézze, látom, hogy firkász, de értse meg, ez az ügy lezárult, vége. Érti?!
- Hogyne, de…
- Semmi de, örülünk, hogy újra csend van körülöttünk, nem kell a felhajtás a falunak. Vége és kész.

Bólintok - értem. Azért lassan körülnézek az Ady utcán, de sehol senki, csak az előbbi dühös emberem távolodik gyorsan. 
Két év telt el azóta, hogy a falu nyugodt hétköznapjaiba berobbant a hír, Hocz Katika meghalt AIDS-ben. (. Hetek, 2002. augusztus 29.) A lány hirtelen beteg lett, majd pár nap múlva elhunyt. Hamar híre ment a faluban, AIDS okozta a fiatal halálát. A gyanú B. Józsira terelődött, akit Amerikát is megjárt helyi nagymenőként tartott számon a falu közvéleménye. A férfi tagadott, de a suttogások tovább erősödtek. Az időközben már eladott Ady utcai ház éjszakánként valóságos orgiák helyszíne volt. Aztán ahogy lenni szokott, az ügy újabb részletei láttak napvilágot. Kiderült, nem csak egy áldozata volt a rémes kórnak itt, egy fiatalasszonyt szintén ebben az évben temettek a faluban. Sőt Békéscsabán még egy fiatalról hallottak, aki szintén az AIDS áldozata lett. 
Szabadkígyóson az a hír járja, mindhármójuknak kapcsolata volt Jóskával.
- Úgy egy éve, hogy eladott mindent a Jóska gyerek, eltűnt, még a falu környékén sem láttam azóta - mondja egy idős néni, akivel a százforintos bolt előtt beszélgetünk.
- Ez is az ő kocsmája volt - teszi hozzá - valami flancos neve volt, de most nem jut hirtelen az eszembe. 
- Pista, mi volt a neve ennek a helynek? - kiált az egyik biciklis után.
- New York, New York, Marika néném - hangzik a válasz, csak úgy két tekerés között.
- Na hát ez volt, de sok cifra ügyet meséltek itt erről a gyerekről - teszi hozzá bizalmasan. - Mondják, hogy ez nem csak szerette a lányokat, de többet ki is vitt magával oda Amerikába, ahol meggazdagodott. Na szóval, kereskedett velük, érti, fiatalember? - néz rám hunyorítva. - Aztán mikor meghalt az a szerencsétlen kisleány, akkor eltűnt innen nagy hirtelen - majd váratlanul a fülemhez hajolva súgja: - Azóta még több a beteg lány a faluban, de tagadják a népek, mert szégyen ez, nagy szégyen. Örülnek, hogy elült ez az egész felhajtás a falu körül.
- Na ebből egy szó sem igaz, a múlt héten láttam itt éppen a bolt előtt az autóját, de miért is bujkálna, hiszen nem csinált az semmit, csak túl irigyek a népek rá, amiért vitte valamire - szól bele a beszélgetésbe egy idősebb férfi.
- Azért véded, mert az ő törzsvendége voltál itt a csehóban, Laci - legyint Mariska néni nevetve, majd hangos jó egészséget kívánva búcsúzik, mert hát az ebédet fel kell tenni.
- Nincs Jóskának semmi baja, csak olyan gonosz falusi pletyka az egész - állítja Laci határozottan. - Most is itt szokott lakni a bolt felett, ha hazajön, mert a Balatonon van a leginkább, ott is üzletel, tudja. Esztergályosként szerencsét tudott csinálni az USA-ban, ezt nézik rossz szemmel az irigyei - foglalja össze az ügyet.
Elindulok Hoczékhoz az Arany János utcába. Azonban hiába csengetek hosszan, nincs otthon senki. Késő este telefonálok, majd a sokadik csengés után egy fáradt férfihang felel. 
- Halló, Hocz Pál vagyok. 
Röviden bemutatkozom, majd mikor a lányáról kezdek beszélni, nehezet sóhajt, majd zokogva azt mondja: 
- Most is ő járt a fejemben, most is rá gondoltam. Egyedül maradtam, a feleségem elhagyott néhány hete. Mióta Katikát elvesztettük, széthullott körülöttem minden. Bárcsak többet törődtem volna vele, akkor nem lenne most a temetőben. Én gyönyörű kislányom… - percekig zokog.
- A Józsival mi van, hogy áll a nyomozás?
- Biztatnak a rendőrök, halad az ügy, de nem hiszek nekik, mert ugyanígy itt járkál szabadon a faluban ez a… Ha én valamit elkövettem volna, már rég le volnék csukva, ez meg tovább játssza a játékait. Először azt gondoltam, majd én elintézem, de a rendőrök kijózanítottak, ne tegyek semmi butaságot, ha látom, ne is szóljak hozzá, rá se nézzek. Azt mondták, hogy most Amerikával leveleznek, valami papírokat kértek onnan. Mit tehetek, várok, és egyre csak várok.
- A feleségével két éve beszéltünk, akkor még nem volt biztos abban, hogy volt köze a dologhoz ennek a férfinak.
- Biztos, hogy vele került kapcsolatba Katikám, mert akkor, amikor elvitték Pestre a Szent László Kórházba, idejött a ház elé, és kérdezősködött az állapota felől. Anyám látta és hallotta, mert én csak aznap késő este tudtam bemenni hozzá a kórházba, akkor láttam utoljára… - zokogás. - Könyörgött, apukám, vigyél haza innen, vigyél… - újra erős zokogás. - Ne haragudjon, tudja, teljesen kész vagyok, nincs már családom, nincs senkim.
- Beszélik, volt más is a faluban, aki az AIDS áldozata lett. Igaz ez, tudnak egymásról?
- Igen, de ővelük csak a rendőrségen találkoztam, de inkább nem folytatom, mert azt kérték, ne beszéljek erről.
- Szégyellik?
- Lehet, én is érzem mindig, mert milyen szülő az, aki így vigyáz a gyermekére, ezt sírig vagy még tovább fogom hordozni a lelkemben. Velük azonban más a helyzet, félnek. De ez az ő dolguk, én várok az igazságra, arra a napra, mikor az ítéletet kihirdetik. Csak adjon erőt az ég, hogy addig kibírjam.
Elbúcsúzunk, de megígéri, jelentkezik, ha új irányt vesz az ügy. Eszembe jut egy kép a falu hosszú főutcájáról meg Marika néniről, amint azt mondja: „Tudja, kedves, azért jönnek ide lakni a városiak, mert ez a mi falunk olyan jó csendes.” 
Egyetértek vele, Szabadkígyós csendes, újra csendes…
A szabadkígyósi AIDS-ügyben nyomoz a rendőrség, tudom meg Hanyecz Zsuzsától, a Békés Megyei Rendőrkapitányság szóvivőjétől. A nyomozás halált okozó testi sértés ügyében ismeretlen tettes ellen folyik. Jelenleg iratokat szereznek be az USA-ból, amelyek szükségesek a nyomozás folytatásához.
Dr. Magyar György ügyvéd szerint a Btk. ez esetben úgy fogalmaz: ha van adat és bizonyíték arra, hogy a gyanúsított tudott a saját gyógyíthatatlan betegségéről, és az is bizonyítást nyer, hogy életkioltási szándékkal létesít szexuális kapcsolatot, akkor ez elméletben felvetheti az emberölés kísérletét. Ha nincs életkioltási szándék, vagy nem bizonyítható, akkor csak testi sértésről lehet szó. Ennek a legsúlyosabb változata a halált okozó testi sértés, melyet a törvény 2-8 évig terjedően büntethet.