Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Félpályás letámadásra készülnek

„Utolsó esély” gyanánt két hétig kérik az utakra vonuló gazdák a megértésünket, mint mondják, látványos megmozdulásukkal szeretnék felhívni a kormány figyelmét a mezőgazdaság válságára. Traktorokkal, erőgépekkel, terepjárókkal országszerte számos közúton, hídon foglalják le a félpályát. Elsősorban a tejtermelők, a sertés- és a baromfitenyésztők gondolják úgy, hogy nincs más megoldás a válság kezelésére. 


Traktorarzenál az utakon. Nem félpályások Fotó: MTI

Az elmúlt hetekben agrárkerekasztal keretein belül igyekezett a kormány és a gazdák képviselői tárgyalások útján megoldást találni a vitás kérdésekre, hogy megalkossák az ágazat stratégiai tervét. A próbálkozás nem járt sikerrel, így a gazdák az utakon folytatták a munkát (. Hetek, 2003. október 24.). A rendszer kiépítése akadozott, így áttértek a terület alapú rendszer kiépítésére. Ennek azonban feltétele volt, hogy 2003. június 30-án rögzítsék a megművelt mezőgazdasági területeket, amelyekre a támogatás kifizethető lenne. Ez nem történt meg, elméleti alapon megalkottak egy számot (4,4 millió hektár), amelyet az FVM mint támogatható területméretet megadott az EU szakembereinek. A Központi Statisztikai Hivatal az általános mezőgazdasági összeírás alapján 5,8 millió hektár mezőgazdasági területet tart nyilván. Ebből lettek levonva a nem támogatható területek. Azonban közben elkészült az EU-támogatások kifizetését ellenőrző, mezőgazdasági parcellaazonosító rendszer (MEPAR). Ennek alapjául az ország teljes területéről készült légi fotók szolgáltak. A fotók alapján beazonosított mezőgazdasági terület mérete 6,7 millió hektár lett. Vagyis az EU részére lejelentett 4,4 millió hektár nem igaz. Sőt a csatlakozási tárgyalásokon használt számok sem igazak, bár kétségkívül örvendetes, hogy Magyarország termőterülete bővült egymillió hektárral.
A megtalált területek komoly problémát jelentenek a szakemberek részére. A közvetlen támogatások rendszerén túl mindez érinti a Nemzeti Vidékfejlesztési Tervet, melyet az EU szintén a héten adott vissza. 
A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az FVM költségvetésében nem szerepel a közvetlen támogatások kifizetésének hazai kiegészítéséhez szükséges 91 milliárd forint. Vélhetőleg azért maradt ki, mert csak jövőre tervezik a kifizetését. Ezeket a problémákat persze a miniszter is nyíltan elmondhatná. A titkolódzás az esetleg ki nem fizetett támogatások értékénél is nagyobb károkat okozhat a termelők tervezés nélküli gazdálkodásában, piaci helyzetük romlásában. 
A gazdák azonban továbbra sem ismerhetik meg a pontos lehetőségeket. A csatlakozás előtt még várható, hogy újabb csontvázak kerülnek elő a szekrényből. Ami biztos, hogy májustól a hazai piacon bármely EU-termelő vagy kereskedő megjelenhet saját árujával, és hogy a kerekasztal megmaradt fele tovább dolgozik.7