Vissza a tartalomjegyzékhez

Kovács Klára
Mélyvíz, csak úszóknak

Nem fogadják túlságosan kedvező hírek a hétfőn hivatalába lépett pénzügyminisztert, Draskovics Tibort. A héten napvilágot látott januári inflációs ráta még a kutatókat is meglepte: mint mondják, a 6,6 százalékos pénzromlás nemcsak az idei, hanem a jövő évi várakozásokat is romba döntheti. Eközben külföldi elemzők kitartanak abbéli álláspontjuk mellett, hogy a magyar valuta jelentős gyengülés előtt áll, nyár közepére 280 forintot is fizethetünk egy euróért. Nem hisznek a kormányzat tervének sem, úgy vélik, az eddig ismertté vált takarékossági csomag révén nem érhető el a tervezett 4,6 százalékos államháztartási hiány. 


Mádl Ferenc és Draskovics Tibor a Parlamentben a miniszteri eskü után Fotó: MTI

A héten nyilvánosságra került januári inflációs adat megrendítette az abbéli hitet, hogy az infláció csak átmenetileg emelkedik, s az év végére csökken, sőt a jövő évre 4 százalékra szelídül. A januári 6,6 százalékos pénzromlási ütem felülírta az elemzői 6,3 százalékos várakozásokat. Külön meglepő, hogy a gyógyszerárak egyetlen hónap alatt 15 százalékkal emelkedtek, hasonló nagyságrenddel, 12,7 százalékkal drágult a tömegközlekedés is. Az élelmiszerárak átlagban 3 százalékkal emelkedtek, s közel ekkora mértékben kell többet fizetnünk azokért a termékekért is, amelyek áfája a 15 százalékos sávba került. A kábeltévé ára 10, a csatornadíj pedig 6 százalékkal volt magasabb januárban, mint az előző év azonos időszakában. Egy év távlatában viszont csökkent a sertéshús, a használt autó és a ruházati cikkek ára. 
Elemzők most attól tartanak, hogy a várakozáson felüli drágulás felborítja az egész éves, sőt a jövő évi inflációs prognózist. Londoni elemzők úgy látják, hogy a következő hónapokban akár 7-7,5 százalékra is felszökhet az infláció, s ez nem csökken jelentősen az év végére. Némely elemző arra számít, hogy a Magyar Nemzeti Bank a közeljövőben módosítja a jövő évi várakozásait, és 4 százalékról 4,5 százalékra teszi a pénzromlás ütemét 2005-re vonatkozóan. 

Riogató elemzők

Az új pénzügyminiszter parlamenti eskütételével párhuzamosan újabb nemzetközi elemző cégek adtak meglehetősen borúlátó képet a forint árfolyammozgásáról. A Bank of America (BoA) „jelentős valutaválság-kockázati” zónába sorolta a héten a forintot. Eszerint a közeljövőben 51 százalékos az esélye annak, hogy legalább 5 százalékkal gyengül a magyar valuta. 
A világ harmadik legnagyobb pénzügyi szolgáltatójának számító BoA kockázati listáját már egy éve a forint vezeti. Az elemzők szerint januárban a forint árfolyamkockázata másfél ponttal romlott az előző havihoz képest. A bank elemzői úgy látják, a magyar gazdasági mutatók a jelenleginél lényegesen gyengébb forint-euró árfolyamot indokolnak, így az év ne-gyedik negyedévére 280 forint/euró árfolyamot tartanak reálisnak.
A Goldman Sachs befektetési bank elemzői is hasonlóan borúlátók, úgy látják, a gazdaság állapota miatt még az év első felében jelentősen gyengülni fog a forint az euróhoz képest. Elemzésük szerint hat hónapon belül 285, míg egy év távlatában 295 forintos árfolyammal kell számolni. 
Az elemzők jelentős eltérést látnak a gazdaság várható teljesítőképességében is, a kormány hivatalos 3,5 százalékos GDP-növekedésével szemben úgy látják, csupán 2,4 százalékkal bővül az idén a gazdaság, s az infláció sem 6, hanem 7 százalék felett várható. Álláspontjuk szerint, ha még sikerül is teljesíteni a takarékossági csomagot, nem lesz elegendő, és marad a tavalyi 5,6 százalékos államháztartási hiány.
A „borúlátók klubjához” tartozik a JP Morgan brit befektetési bank is. Szakértői szerint március végére 270, június végére pedig 280 forintba kerül egy euró, és szerintük nem várható az idén, hogy a jegybank csökkenti a 12,5 százalékos alapkamatot, sőt az is elképzelhető, hogy felülvizsgálja a 2005-ös 4 százalékos inflációs várakozásait.
A hazai elemzők nem ilyen pesszimisták. Szerintük a befektetők bíznak a deficit mérséklésében és a jegybanki alapkamat mihamarabbi csökkentésében. Pénzpiaci elemzők túlzott pesszimizmusnak tartják a külföldi elemzők állításait. Felhívják a figyelmet a kedvező gazdasági folyamatokra, a növekedési kilátásokra, az erősödő exportra és a kormány határozott irányváltására, hangoztatott költségvetési szigorára. Úgy látják, meg kell várni a takarékossági csomag hatékonyságát, az év első hónapjainak deficitjéről szóló adatokat, és ennek fényében lehet majd következtetéseket levonni. Szerintük a forint egész évben a 260-270-es sávban marad.