Vissza a tartalomjegyzékhez

Mondovics Napsugár
Olíva minden mennyiségben

Keverjünk ki 1 tojássárgáját ugyanannyi mennyiségű olívaolajjal, citromlével és egy kevés sörrel. A megmosott hajba dörgöljük bele a keveréket, 5 percig hagyjuk rajta, majd alaposan mossuk ki és szárítsuk meg - hangzott, illetve hangzik a korabeli Loreal-recept. Krisztus előtt már a 7. századtól bölcsek, orvosok és történetírók hivatkoztak az olívaolaj sokféle gyógyhatására, ma a modern tudományok hírei igazolják újrafelfedezésének jogosságát. Cikkünk ehhez az újra- vagy felfedezéshez kíván ötleteket adni kezdőknek és haladóknak egyaránt. Mert megérdemeljük. 

A fenti recept ma már kicsit kilóg a készen kapható kozmetikumok sorából, de kétezer éve ilyen és hasonló praktikák álltak a hölgyek rendelkezésére szépségük és egészségük megőrzésére. S hogy nincs új a Nap alatt, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a szépipar vegyészei ma is ilyen alapanyagokból dolgoznak - kicsit más csomagolásban. Ha kísérletező kedvünk van, a következő tippekkel versenyre kelhetünk velük. Ráncok megelőzésére keverjünk el 1 kávéskanál olívaolajt egy mokkáskanál citromlével. Lefekvés előtt kenjük be vele az arcunkat, hagyjuk rajta egész éjszaka legalább kétszer hetente. Sajgó izmainkat rozmaringolaj és olívaolaj keverékével masszírozzuk be. Ha töredezett, fáradt a körmünk, 5 percre melegített olívaolajban áztathatjuk. S mivel ezután mindig lesz otthon olívaolaj, gyerekjáték lesz a szépségápolás is. 
De nemcsak a hölgyek szépségére gondolunk, hanem az egész család egészségére. S valóban - a reformok az étkezés területén is a gondolkozásnál kezdődnek. Az eddig használt napraforgó- vagy kukoricaolajat egyszer-egyszer legalább cseréljük fel olívaolajra! Natúr salátáinkat vagy a pizzánkat is ízesítsük olívával. Egyszerű lépéseket tehetünk az olajbogyó kipróbálására is. Gondoljunk csak úgy rá, mint egy sokféleképpen használt, bevett zöldségre, mint például a paradicsomra! Ha salátát vagy főételt díszítettünk eddig paradicsomszeletekkel, miért ne kerülhetne mellé az olajbogyó is? Ha sajttálat teszünk az asztalra, ne felejtsünk el 1-2 evőkanál zöld-fekete csemegét halmozni mellé. Ugye, természetes egy gazdagon megrakott szendvicsbe vagy mellé paradicsomot kérni? Gondoljunk ugyanígy az olajbogyóra is! Friss péksütemény, tonhal, hagyma, kapribogyó valamint uborka társaságában remekül érzi magát! Hát még mi? Ha pogácsát vagy sós muffint sütünk, tegyünk a tésztájába meglepetésként olajbogyót! A kenyérbe vagy pitába sütött olajbogyó jellegzetes és hétköznapi étel a mediterrán országokban. Ha tésztásak vagyunk, padlizsánnal párosítva kitűnő mártást is készíthetünk fokhagymával, petrezselyemmel és egy kis citromlével bolondítva, sajttal a tetején. Ha pedig már nem is kívánunk más ízt, ez az izraeli recept legyen a tetőpont: fél kg magozott zöld olajbogyót tegyünk annyi vízbe, hogy ellepje, és forraljunk fel. Öntsük le róla a vizet, majd újra hideg vízbe téve, ismét forraljuk fel. Egy serpenyőben 2 nagy érett, hámozatlan és összetört paradicsomot keverjünk össze jó fél deci olajjal, 6 gerezd összezúzott fokhagymával és 1 evőkanál paradicsomszósszal. Lassú tűzön főzzük rövid ideig. Adjuk hozzá a bogyókat, 3 szelet citromkarikát és 1-1 teáskanál chilit, illetve pirospaprikát. Lassú tűzön főzzük tovább kevés víz hozzáadásával, amíg az elpárolog. Tálalás előtt távolítsuk el a citromot. 
Azoknak, akik most kapnak kedvet olívaolaj és bogyó vásárlásához, talán segítséget jelenthet néhány jó tanács. Már csak azért is, hogy a nem éppen olcsó finomság semmilyen tekintetben se okozzon csalódást. Salátákhoz és ízesítéshez használjunk extra szűz olajat. Az egyes termékek íze között van itt is különbség, s mivel ezekhez az ételekhez csak kis mennyiség fogy egyszerre, érdemesebb kisebb kiszereléssel kezdenünk. A párolásokhoz, főzéshez, sütéshez készült, sokszor extra szűz változattal is gazdagított olaj felirata tartalmazza is ezt a javaslatot, itt a nagy kiszerelés a gazdaságos. (A csomagolásra nem érdemes adni, hiszen a főleg külföldön többliteres fémdobozban is kapható olaj ugyanolyan jó minőségű és felbontva is sokáig eláll a kamrában.) 


Szappanok olívából 

Ennél nagyobb a bőség okozta zavar a zöldtől vörösesbarna vagy lilásfekete „kivitelben” pompázó, cseresznye vagy szilvaméretű bombák, azaz olajbogyók piacán. Itt ugyanis attól függően bonyolódik a választás, mihez is szeretnénk azt felhasználni. Csemegének, illetve salátába vegyünk bátran magozatlan portékát. Ha betérünk egy gazdag kínálattal rendelkező vásárcsarnokba, a friss, kimérve kapható, akár töltött fajtákat vegyük inkább. Árban nincs jelentős különbség az üvegben sorakozókhoz képest, és ami a fő, végigkóstolhatunk sokféle ízt, hogy eldöntsük, melyik is lesz a kedvenc. 
Ha már konyhai családtaggá fogadtuk az olajbogyót, jöhet a nagyobb mennyiségek vásárlása, akár a sütés-főzés céljával. Bár mi nagyon türelmesek vagyunk, mégis jól jön, ha egy-egy recepthez nem kell 10 dkg olajbogyót kimagoznunk - kevés közte a magvaváló fajta! Részesítsük előnyben a magozott, vagy akár szeletelt verziót. Ha nagyon sós terméket vettünk, kétféleképp javíthatunk rajta: a sütésnél ezt figyelembe vesszük és nem teszünk sót az ételbe, vagy a felhasználandó mennyiséget hideg bő vízben áztatjuk 1 napra. Ne felejtsük el, a sós lé a barátunk, az ehetetlenül keserű nyers bogyók megszelídítésére használja a gyártó. 
A pénztárcánk kímélése végett érdemes tőlünk nemcsak délebbre, de északabbra is figyelni a kínálatot, akár féláron is beszerezhető így egy-egy üveg. Ha nem mi utazunk, kérjünk olajbogyót ajándékba ismerőseinktől! 
Hogy a „kiképzést” mikor érdemes elkezdeni? Ha a szülők élvezettel fogyasztják, gyermekük már csak az utánzás végett is gyorsan átszokik a bébiételről! S ha már a gyerekeknél tartunk, érdemes felidézni egy szép görög szokást, mellyel generációk adták át egymásnak az olíva szeretetét. Amikor kisbaba született, a család olajfát ültetett, amely együtt nőtt a gyermekkel, s mire az elkezdte iskoláséveit, a fa először hozott gyümölcsöt. Ha a faültetés hagyományát nem is tudjuk meghonosítani, gyermekeink olajfa módra fejlődhetnek annak egészséges gyümölcsétől.