Vissza a tartalomjegyzékhez


Az osztrákok feltalálták a skót szoknyát

Divatba jött a skót szoknya Ausztriában, mivel az archeológusok azt állítják, hogy eredetileg ez a divat innen származik. Sok osztrák bolt árul „eredeti” osztrák skót szoknyát, skót bőrerszényt és bőrnadrágot. Az osztrák állítás arra a felfedezésre épít, miszerint itt találták meg a világ legrégebbi skót szoknyáját.

A „Ki akar milliomos lenni?” műsor osztrák változatának házigazdája is a divat egyik újkeletű hódolója. Armin Assinger az egyik tévéadásra karintiai skót szoknyában jelent meg. Thomas Rettl, akinek ruhaüzlete közel fekszik ahhoz a helyhez, ahol az eredeti kelta skót szoknya darabkáit megtalálták, azt mondta: 
„Mióta csak felfedeztük, hogy a skót szoknya igazi hazája Ausztria, nagyon felfutott a forgalmunk. A szoknyát nem Skóciában, hanem az ausztriai Karintiában, Molzbichlben találták meg. A kelták, akik meghódították Skóciát, eredetileg Európából jöttek, ami alátámasztja állításunkat, hogy itt volt először skót szoknya. Az Ausztriában talált skótszoknya-minta idejét i. e. 320-ra datálják, vagyis 1600 évvel korábbra, mint a legrégebbi skót szoknyát, amely körülbelül i. sz. 1300-ból származik. Rettl úr hangsúlyozta, hogy a skót szoknya eredetileg Ausztria hagyományos népviselete volt, ezért ő és szabótársai úgy döntöttek, elkezdik ezt újra gyártani. „Mi együttműködünk egy skót céggel, hogy kielégítő tapasztalatot szerezzünk, de maga a szoknya osztrák tervezésű, és a legjobb anyagokat használjuk az egész világon. Szoknyáink minősége jobb, mint számos skót terméké.” (ananova)