Vissza a tartalomjegyzékhez

Erdei L. Tamás
Izzadságszagú magyar győzelem

Ha Kótai Mihály (27-1-0; 13 KO) nem is dicsekedhet azzal, hogy ő az első magyar ökölvívó, aki hivatásos világbajnoki címet szerzett, a címvédésben mindenesetre sikerült elsőséget szereznie. Tette mindezt az elmúlt hét szombat estéjén a londoni York Hallban a nála fél fejjel magasabb francia afrikai Monney Seka (14-6-1; 10 KO) ellenében.


Kótai sporttörténelmet írt címvédésével Fotó: MTI

Bár már az első menetet mindkét ökölharcos nagy lendülettel kezdte, hamar nyilvánvalóvá vált a magyar fiú technikai és erőnléti fölénye. A Tornádót annyira magával ragadta a mérkőzés lendülete, hogy a bírónak többször is figyelmeztetnie, sőt egyszer intenie is kellett őt szabálytalanságért. A sok dulakodással megszakított közelharcokban Misi háromszor annyit ütött, és kétszer sikeresebben talált, mint ellenfele. A csata végén a találatok aránya 150-84 volt az ő javára, s ezt fejezte ki az egyhangú pontozásos győzelem is (119-112, 119-112, 119-110). Bár a rekordok összehasonlítása alapján már a mérkőzés előtt kiderült, hogy a menedzserek nem bíztak semmit a véletlenre, azért meglehetősen izzadságszagú címvédés volt ez. Ideje volna már Misinek egy igazán komoly ellenféllel összemérnie képességeit, s akkor világbajnoki cím ide, díszes övek oda, a nemzetközi ranglistákon is komolyabb helyre kerülhetne. A Tornádó sikeres címvédése kapcsán válaszolt néhány újságírói kérdésre:
- Miért nem eddigi egyetlen legyőződdel, Farai Musiyiwával bokszoltál?
- Nagyon szerettem volna visszavágni neki vitatható pontozásos győzelméért, de mivel a WBF, amely szervezetnek világbajnoka vagyok, nem fogadta el a visszavágó mérkőzést, sajnos ez a meccs már nem fog létrejönni.
- A bokszvilágban egyedülálló, hogy menedzsered egyben edződ is. Ez a jövőben is így marad?
- Az utóbbi két mérkőzésem, amelyre Veres Laci készített fel, bizonyítja, hogy Laci megállja a helyét ebben a szerepben is. Ő az amerikai edzőtáborozásom óta együtt fejlődik velem meccsről meccsre. Eddig bevált a taktika, de nem tudom megmondani, hogy később mi lesz.
- Nem jellemző rád, hogy figyelmeztetni, sőt inteni kelljen téged. Mi történt?
- Tudtam, hogy Seka nagyon erős és jól felkészült bokszoló. Jól bírta a nagy testütéseimet, és folyamatosan jött előre, ezért néha szabálytalankodnom is kellett, hogy megállítsam. Éreztem, hogy nem üthetem ki, ezért ezt nem is erőltettem, de pontozással simán vertem, és megvédtem a címemet. Remélem, még az idén sor kerülhet egy komoly címegyesítő mérkőzésre.

***

Ugyanezen az estén a „Hajdúsági Zúzógép” becenevű Matolcsi József (17-5-0; 12 KO), aki egyébként Kótai rendszeres edzőpartnere, is lehetőséget kapott a londoni arénában egy komoly ellenféllel szemben. Az egykori világbajnok Ted Bami azonban egyelőre nagy falatnak bizonyult Matolcsi számára. Bár már a mérkőzés elején többször keményen eltalálta ellenfelét, s az első menetet ő dominálta, talán épp ez lett a veszte. Túlzott önbizalma miatt a második menet elején benézett egy bal-jobbegyenes kombinációt, ezért néhány másodpercre a földre került. Bami innentől kezdve gyorsabban, taktikusabban és eredményesebben küzdött, annyira, hogy a negyedik menetben újfent számolni kellett Matolcsira. A végeredmény teljesen megérdemelten a kongói fiú győzelmét hozta 58-54 arányú pontozással. A győzelem bizony a két padlózáson múlott. 
A Zúzógép óriási akarással, oroszlánszívvel és vasököllel küzdött, ám a technikai és taktikai hiányosságokat nem mindig lehet pótolni akarattal és ütőerővel. Tágabb összefüggésben ugyanakkor elgondolkodtató, hogy míg a világbajnok Kótainak hivatásos pályafutása során eddig valójában egyetlen igazán komoly ellenféllel sem kellett megküzdenie, a hasonló képességekkel, ám címmel nem bíró Matolcsi egy éven belül három igen erős világbajnokkal (Trabant, Hare, Bami) nézett szembe, és mentális okokra visszavezethető ügyetlenkedéseit leszámítva nincs oka a szégyenkezésre. Az angolok kedvencét, Hare-t ráadásul parádés meccsen igencsak megszorongatta. Technikailag és taktikailag kétségtelenül fejlődnie kell még, reméljük, némileg átgondoltabb menedzseléssel a Zúzógép is hamarosan világbajnok lehet.