Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József
Óriási játék, hatalmas üzlet

Hetvenezer szerencsés a helyszínen, a houstoni Reliant Stadiumban izgulhatta végig a harmincnyolcadik Super Bowlt. A vasárnap lejátszott New England Patriots - Carolina Panthers mérkőzésre az Egyesült Államokban 130 millióan voltak kíváncsiak, míg a televíziós közvetítéseknek köszönhetően világszerte becslések szerint 1 milliárdnál is többen követték nyomon az NFL fináléját. 
A belépők ára 400 és 600 dollár között mozgott. Ez a tény sem tántorította el a szurkolókat, mivel a jegyek pillanatok alatt elfogytak. 
A tojáslabdás foci verhetetlen, az Egyesült Államok valaha volt tíz legnézettebb televíziós műsorát tartalmazó listán csak a nagydöntők szerepelnek. A közvélemény-kutatások szerint a tévé előtt ülők csaknem 40 százaléka nő! Az 1996-os döntő a Dallas Cowboys-Pittsburgh Steelers összecsapással (138 488 millió néző) áll az élen. A tavalyi finálé (Tampa Bay Buccaneers-Oakland Raiders) a második helyre került a maga 137 650 milliós nézettségével. Az idei találkozót 47 televíziós társaság közvetítette 229 országban, illetve térségben, összesen 21 különböző nyelven. 


Tom Brady (12) és társai a győzelem pillanatában. Három év alatt a második bajnoki címét szerezte a New England Fotó: Reuters

Az óriási érdeklődés miatt a nagydöntő során a televízióban hirdető cégek (például az American Online, a Budweiser, az IBM, a MasterCard és a Pepsi) fél perc reklámért 2,25 millió dollárt utaltak át, összesen 46 spotot adtak le a megrendelők, így világrekordnak tekinthető 103,5 millió dollár ömlött a kasszába a nettó 23 perc alatt.
A televíziós közvetítések idején az amerikaiak 15 000 tonna chipset és 4000 tonna pattogatott kukoricát fogyasztanak el. Csak a szurkolóknak eladott relikviákból összesen 100 millió dollár folyt be. Egy éve a finálénak otthont adó San Diegónak, illetve régiójának 367 millió dolláros bevétele volt a Super Bowlból. A győzteseknek járó Super Bowl-gyűrű értéke 5000 dollár, eszmei értéke viszont felbecsülhetetlen.
A 32-29-re nyerő New England Patriots játékosainak immár kettő van eme becses ékszerből. 


A Patriots szurkolói. Így ünepelték a sikert Fotó: Reuters

A mérkőzés legjobbjának a „Hazafiak” irányítója, Tom Brady választatott, aki negyedik idénye után immáron második nagybajnoki címe mellett a döntő legjobb játékosának járó két MVP-díjára is büszke lehet. Sokáig az is kétséges volt, hogy az NFL-ben fog játszani, mivel 1995-ben fogóként draftolta őt az MLB-ben szereplő Montreal Expos. Baseballozás helyett inkább befejezte tanulmányait a Michigan Egyetemen. Szervezéstudományból diplomázott, majd bejelentkezett az NFL játékosbörzéjére, de a 2000-es drafton csak a hatodik körben, a 199. helyen választotta ki a New England Patriots. Tehetsége hamar kiderült, és a 2001-2002-es évadban Bill Belichick főedző már őt nevezte a kezdőcsapatba a legendás Drew Bledsoe helyére. Nagyszerű játékával az egyesületet történetének első bajnoki címéhez segítette. Azóta több NFL-rekord fűződik a nevéhez, a ligában például az első 162 passza során egyszer sem adta ellenfélhez a labdát - újonc irányító előtte és utána sem produkált ilyen sorozatot! 
Az előző évad neki és csapatának feledhetőre sikerült, a Patriots címvédőként maradt le a playoffról. Az idei szezonban azonban ismét a New England játszotta a főszerepet. A csapat a döntőig zsinórban tizennégy mérkőzést nyert meg, és a Super Bowlon Brady ismét győzelemre vezette társait.