Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Mekkai tragédia: a híd túl közel volt

Az iszlám vallás egyik legfontosabb szertartása, az ördögöt jelképező oszlopok szimbolikus megkerülése, ami a hagyományos, évenkénti mekkai zarándoklat részét képezi, az idén sem múlt el áldozatok nélkül. A több százezres tömeg 251 embert taposott halálra, és több százan megsebesültek.

A vasárnap reggeli szerencsétlenség az iszlám vallás egyik fő szertartása, a hádzs, azaz a zarándoklat teljesítésére igyekvő százezres tömegben történt, amely Mekkából Mínába tartott, hogy az ott található három oszlopot, melyek az ördögöt hivatottak szimbolizálni, kövekkel megdobálják. A szertartásnak különösen veszélyes szakasza a 15 méter széles Dzsamarat-híd, amelyen keresztül a zarándokok tömege megközelíti az oszlopoknak helyet adó, sziklák között elhelyezkedő kis térséget. A viszonylag széles utakon hömpölygő tömeget a híd itt hirtelen szűk korlátok közé tereli, s ilyenkor az elbotlók gyakran az előrenyomuló embertömeg lábai alá kerülnek. Idén 251 zarándokot taposott halálra a tömeg, s a mintegy 250 sebesült közül többek állapota volt válságos.
A vasárnapi eseményeket követően Fahd bin Abdel-Aziz szaúdi király rendeletben írta elő a zarándoklat biztonsági és egyéb körülményeinek javítását. A rendelet értelmében az előírt intézkedéseket húsz év alatt kell megvalósítani különböző állami intézmények és külföldi szakértők bevonásával, aminek érdekében külön pénzügyi alapot hoznak létre. A zarándoklat ügyeiben illetékes szaúdi miniszter azonban kijelentette: „Minden óvintézkedést megtettünk, hogy elkerüljünk egy ilyen szerencsétlenséget. Isten azonban így akarta, a sors erősebb minden elővigyázatnál.”
Az idén január 31-én kezdődött, ötnapos zarándoklatra kétmilliós tömeget várnak ebben az évben Szaúd-Arábiába.