Vissza a tartalomjegyzékhez

Kardos Anikó
Hároméves csúcson a BUX

A héten csökkenő tendenciát mutattak a világ vezető tőzsdeindexei. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed múlt heti ülésén ugyan nem változtatott negyvenéves mélyponton lévő irányadó kamatlábán, azonban kilátásba helyezett egy esetleges kamatemelést, ami nem használt sem a részvény-, sem a kötvénypiacoknak. Ráadásul a negyedik negyedéves amerikai GDP-adat is gyengébb lett a vártnál, öt helyett négy százalék. A madárinfluenzáról szóló hírek, illetve egy washingtoni szenátusi irodában talált belélegezhető méreg - ami akár terrorcselekményre is utalhat - szintén nem kedveztek a befektetők hangulatának. 

A hazai index, a BUX „árral szemben” emelkedett közel három százalékot, így 2000 óta először lépte át a 10 ezer pontos álomhatárt, 378 pontra megközelítve mindenkori legmagasabb értékét.
Két részvény is történelmi csúcsot döntött a héten: az OTP új rekordja 3045 forint, a Richteré 27 450 forint lett. A második vonalban a negyedéves eredmények közzététele előtt több cég is profitkilátásai romlásáról számolt be. A Synergon árfolyamára ez nem volt különösebb hatással, jelentősen vesztett viszont értékéből a Linamar (-6,8%) és a Pannonplast (-5%) is. Utóbbi cég igazgatósága keddi ülésén azonnali hatállyal felfüggesztette posztjáról Illésy János elnök-vezérigazgatót, amit a hatékonyságjavító intézkedések elmaradásával, valamint a középtávú finanszírozás megoldatlanságával indokoltak. Az új vezérigazgató Zoltán Csaba lett. Jelentősen, több mint négy százalékkal drágult viszont a NABI, miután csoportszinten 7 százalékos létszámleépítést jelentett be.