Vissza a tartalomjegyzékhez

Márer György, New York
Folytatódott a meglepetés

Váratlan iowai győzelme után New Hampshire-ben is folytatódott John Kerry massachusettsi szenátor diadalútja. A demokrata párti előválasztások során Kerry jelentős, 13 százalékos különbséggel győzte le Howard Dean volt vermonti kormányzót, 39:26 százalékos arányban. Wesley K. Clark nyugalmazott tábornok harmadik lett 13 százalékkal, őt John Edwards észak-karolinai szenátor követte tizenkettővel. Joseph E. Lieberman connecticuti szenátor 9, Dennis J. Kucinich ohiói képviselő 1 százalékot kapott. Kerry, aki január 19-ei iowai győzelmével () teljesen átalakította a kampányfolyamatot, a siker bűvkörében folytatja tevékenységét, sőt most már azt hangoztatja, hogy ő a legalkalmasabb arra, hogy novemberben kiüsse a nyeregből Bush elnököt. 


John Kerry: kettőből kettő Fotó: Reuters

A szavazóhelyiségek kijáratánál végzett felmérések szerint a gyakorlat és a megválaszthatóság volt a legfőbb követelmény, amelyet figyelembe véve a választópolgárok John Kerry szenátornak szavaztak bizalmat. A massachusettsi törvényhozó kitüntetett vietnámi hadviselt, aki negyedik hivatali időszakát tölti a szenátusban, és talán éppen ezzel nyerte el a választók tetszését - férfiakét, nőkét, feketékét, fehérekét, gazdagokét, szegényekét, vallásra és demográfiai hovatartozásra való tekintet nélkül, a hadviseltekről nem is beszélve. A második helyezett Dean még a fiatal szavazók körében is csak igen csekély vezetésre tett szert, Kerry viszont minden más csoport bizalmát elnyerte. A két vetélkedő hozzávetőleg egyenlő arányban kapta meg a liberálisok szavazatait, Kerry azonban eredményesebb volt azok körében, akik mérsékelteknek vagy függetleneknek mondják magukat, és minden valószínűség szerint döntő szerepet játszanak majd a novemberi elnökválasztáson, amikor a demokrata jelölt Bush elnökkel áll majd szemben.
Nagy általánosságban elmondható, hogy a New Hampshire-i szavazók körében Irak nem számított olyan lényeges kérdésnek, mint a belpolitikai problémák, vagyis a munkalehetőségek, a gazdaság, az egészségügy és a nyugdíjasok betegellátása. Míg az iraki kérdésre koncentráló választók inkább Deanre voksoltak, többeket a belpolitikai kérdésekben jobban szereplő Kerry győzött meg, akik számára az volt a leglényegesebb, hogy Bush veszítsen, 60 százalékban szintén Kerryre adták le voksukat.
A massachusettsi szenátor már a szavazóhelyiségek bezárása után két órával biztos volt a győzelemben, és kampányának főhadiszállásán beszédet intézett támogatóihoz. Az országos felmérések egyébként azt mutatják, hogy a választópolgárságot legjobban a gazdaság, a betegbiztosítás és az iraki háború izgatja - azok a kérdések, amelyeket Kerry minden egyes beszéde során taglalt. Sokan megkérdőjelezik azonban, hogy a New Englandben született politikus nem túlságosan liberális-e ahhoz, hogy megállja a helyét a déli államokban, amelyek a 2000-es választásokon szilárdan támogatták Busht. Az első vizsgára február 3-án, kedden kerül sor, amikor Dél-Karolinában, tehát az első déli államban, valamint Missouriban, Arizonában, Új-Mexikóban, Oklahomában és Delaware-ben lesznek előválasztások.
A kampány természetesen a másik oldalon is megindult. Bush elnök felkérte John McCaint, aki 2000-ben vetélytársa volt az előválasztásokon, hogy New Hampshire-ben ellensúlyozza azokat a vádakat, amelyeket a demokrata jelöltek ellene emeltek. A kérdés még mindig az, hogy lesz-e olyan programja a demokraták választottjának, amellyel hitelesen fel tud lépni a hivatalban lévő elnök ellen.