Vissza a tartalomjegyzékhez

Kardos Anikó
Kivárás a negyedéves eredmények előtt

Vegyes képet mutattak a világ vezető indexei az elmúlt kereskedési héten. Miközben folytatódott a vállalati eredmények „csordogálása”, tovább gyengült a dollár jegyzése az euróval szemben, ami nem tett jót az európai exportőröknek.

 A gyógyszerszektort megmozgatta a Sanofi ellenséges felvásárlási ajánlata a nálánál nagyobb Aventis részvényeire. A két francia cég közül egyelőre az Aventis tulajdonosai profitáltak az akcióból, de emelkedtek az amerikai gyógyszergyártók árfolyamai is. 
A német Ifo üzleti bizalmi indexe hároméves csúcsra emelkedett januárban, miközben az amerikai fogyasztói bizalmi index első havi emelkedése elmaradt a várakozásoktól. A BUX gyenge forgalom mellett óvatosan kúszott tovább felfelé, a 10 000 pont áttöréséhez azonban a jó negyedik negyedéves eredmények mellett minden bizonnyal nagyobb érdeklődés is szükségeltetne.
A héten a blue chipek közül legjobban az OTP teljesített, elültek a cég profitkilátásairól megjelent tájékoztatás értelmezése körüli hullámok, a piac pedig úgy tűnik, ismét bizalmat szavazott a cégnek. A 2900 forintos árfolyam megközelíti a harmadik negyedéves eredmény publikálása után elért történelmi csúcsot is. A második vonalban remekül teljesített a parketten tavaly novemberben debütáló FHB, önmagához képest hatalmas forgalom mellett közel 10 százalékot erősödött. Több mint 3 százalékkal drágultak az utóbbi hónapokban meglehetősen rossz időket látott NABI részvények is, a társaság elnöke az idei konszolidációt követően érzékelhető javulásra és nyereséges működésre számít 2005-től.