Vissza a tartalomjegyzékhez

MTI
Egy égő sztori

Hétfőn délelőtt M. Giorgio Richard vallomásával vette kezdetét a Pesti Központi Kerületi Bíróságon annak a három férfinak a pere, akik január 11-én a Tilos Rádió előtt tartott tüntetésen elégettek egy izraeli zászlót. A gyorsított bírósági eljárás hétfői napján a vádlottak vallomástétele után délután a bíróság megkezdte a tanúk meghallgatását. 


M. Giorgio Richard a bíróságon. Megdöbbent önmagán Fotó: MTI

M. Giorgio Richard vallomásával vette kezdetét az a gyorsított bírósági eljárásban folytatott per, melynek három vádlottja részt vett egy izraeli zászló elégetésében a Tilos Rádió előtt január 11-én tartott tüntetésen. M. Giorgio az ügyészségen tett vallomásához hasonlóan azt állította: a demonstráción egy ismeretlen férfitól feltehetőleg kábítószer-tartalmú cukorkát kapott. Később az ismeretlen ismét feltűnt, és állítólag biztatta M. Giorgiót a zászlóégetésre. 
A vádlott azt mondta: a mentolos cukorka bevétele után már alig emlékszik valamire, s később családtagjaival együtt megdöbbenve nézte magát a tüntetésről készült felvételeken. Azt állította, hogy nem ismerte fel az izraeli zászlót, amit egy fehér ruhadarabnak tartott. 
A tárgyaláson arra is fény derült, hogy M. Giorgio Richard részt vett a 2002. július 4-i Erzsébet hídi tüntetésen, amelyen a parlamenti választásokon leadott szavazatok - megítélésük szerint - törvénytelen módja ellen demonstráltak a tüntetők. Akkor rendzavarás miatt figyelmeztetésben részesítették M. Giorgiót. 
B. Miklós vallomásában hangsúlyozta: nem ért egyet a váddal, szerinte nem történt bűncselekmény. A Tilos Rádió elleni tüntetésre politikai hovatartozásának kifejezésre juttatása miatt ment el - tette hozzá. Elismerte, hogy kormányellenes jelszavakat skandáltak, „de zsidóságról nem volt szó”. A bírónő kérdésére kijelentette, hogy a Tilos Rádió és a cionizmus között összefüggés van. B. Miklós azt is elismerte, hogy ő gyújtotta meg a zászlóégetés előtt a Tilos-pólót. 
A szerb-montenegrói állampolgárságú F. Zoltán szintén nem érezte magát bűnösnek. Vallomásában elmondta, hogy a tüntetés félidejében hazaszaladt az izraeli zászlóért, s akkor vette magához az égetésnél használt oldószert is. F. Zoltán kijelentette: tettét szimbolikus üzenetnek szánta a Tilos Rádió és a mögötte álló körök felé. 
Kora délután a demonstráción jelen volt újságírókat és fotóriportereket hallgatta meg tanúként a bíróság. Nehéz-Posony Kata a 168 óra fotóriportere elmondta, hogy F. Zoltán nyitotta szét a zászlót, amit azután M. Giorgio és B. Miklós tartott a tűzben. Egy másik tanú, Almássy Szabolcs a Klubrádió riportere Nehéz-Posony Katához hasonlóan azt állította, hogy M. Giorgio Richard nem tűnt zavartnak. Mindkét riporter kijelentette azt is, hogy a rendőrök látták a történteket. 
 A bíróság meghallgatta M. Giorgio édesanyját is, aki elmondta: fia zaklatott állapotban, maszatosan ment haza a tüntetés napján, s arra panaszkodott, hogy rosszul érzi magát. Másnap a család megdöbbenve ismerte föl M. Giorgiot a Híradó felvételein. A bíróság elrendelte M. Giorgio orvosszakértői vizsgálatát, annak megállapítására, hogy milyen szer okozhatta az átmeneti tudatmódosulást. A bíróság új tanuk meghallgatását is elrendelte, s döntött arról, hogy a következő tárgyalási napon minden filmfelvételt megtekintenek.