Vissza a tartalomjegyzékhez


Filmsikerek 2003-ban

A hollywoodi filmek év végi számvetéséből kiderül, hogy a kasszasikerek listáját 2003-ban a Némó nyomában vezette, mely Észak-Amerikában csaknem 340 millió dolláros bevételt hozott. Ezt követi 305 millióval A Karib-tenger kalózai. A gyűrűk ura - A király visszatér 224 millió dollárt jövedelmezett. 

Hollywood bevételei 2003-ban, tizenkét év óta először visszaestek. Az első számítások szerint filmjei összességében körülbelül 9,275 milliárd összbevételt hoztak az észak-amerikai kontinensen, szemben az előző év 9,317 milliárdjával. Ez 0,45 százalékos csökkenés. A jegyárak átlagára 3,97 dollár volt - az Exhibitor Relations Co. (az amerikai mozitulajdonosok szervezete) adatai szerint. 2003 tavaszán a sikerfilmek sorát a Mátrix-széria második része, az Újratöltve nyitotta, és igen szép eredményt ért el 281 millió dolláros bevételével, mely 114 millióval haladta meg az első részt. Sok rajongó viszont csalódott a folytatásban, olyannyira, hogy a harmadik rész, a Forradalmak, a novemberi bemutató után a trilógia leggyengébb eredményét produkálta a maga 140 milliójával.
Az év egyik nagy befutója a Pixar és a Disney újabb animációs meséje, a Némó nyomában lett, a másik pedig - szintén a Disney gondozásában - a Johnny Depp főszereplésével készült A Karib-tenger kalózai című kalandfilmje, mely a stúdió szórakoztatóparkjának egyik attrakcióján alapul. A Disney nem panaszkodhat az elmúlt évre, hiszen a két nagy siker mellé kisebbek is társultak, (a Több a sokknál és a Nem férek a bőrödbe), s az így elért 1,52 milliárdos összbevételével vezeti a stúdiók box office listáját. A Disney a sok folytatás mellett úgy látta, az új produkciók üdítően hathatnak a piacon. Számításuk be is vált, hiszen a sok folytatás - a Mátrix mellett a Charlie angyalai: Teljes gázzal, a Halálosabb iramban és a Lara Croft: Tomb Raider, Az élet bölcsője - mellett új produkcióik frissességet hoztak a mozikba, és a jelek szerint ez jobban vonzotta a közönséget. (PremierPark)