Vissza a tartalomjegyzékhez


Kövér tinédzserek

A tizenévesek az Egyesült Államokban a legkövérebbek, és Litvániában a legsoványabbak - legalábbis ez derül ki egy nemrégiben a fejlett ipari országokban végzett kutatásból. A dán Inge Lissau által végzett felmérésben tizenhárom európai ország, valamint az Egyesült Államok és Izrael fiataljainak testtömeg indexét (TI) hasonlították össze, továbbá a táplálkozási szokásokat és a szabadidő eltöltését vették figyelembe.

Litvániának a nemzetközi átlagtól való elmaradása jelentős részben azzal indokolható, hogy más országokhoz viszonyítva alig-alig vannak az országban gyorséttermek, és a felmérés szerint Európában a tinédzserek ott adnak ki a legkevesebb pénzt édességre. Mary Overpeck, a felmérés társszerzője szerint a balti államokban az étkezési szokások is egészségesebbek, mint a közép- vagy nyugat-európai országokban. A tinédzserek zsírszövettúltengését a hamburgerek és pizzák fogyasztása mellett az úgynevezett „junkfood” okozza, az étkezések közötti vagy a tévénézés közben elfogyasztott nassolnivalók, úgymint a krumpliszirom, csokoládé, ropi, stb.
A magyarok a középmezőnyben vannak: nálunk a tinédzserek 15 és 14 százaléka túlsúlyos, az európaiaknál hasonlóan állnak még a németek és az osztrákok, ellenben a görögök az amerikaiak kivételével mindenkit megvernek a tizenöt éves korosztályban. Bár a kutatók szerint a fejlett országok lakóinak többsége elhízás terén előbb-utóbb beéri az amerikai fiatalokat, a jelek szerint az USA előnye ezen a téren egyelőre behozhatatlan. A lányok vezetik a zsírversenyt: az Archives of Pediatrics & Adoescent Medicine című szaklapban megjelent cikk szerint az Egyesült Államokban a tizenéves lányok 31 százaléka túlsúlyos, 15 százalékuk elhízott. Fiú kortársaiknál ez az arány 28 és 14 százalék. A kövérséglista legvégén található litván lányoknak csak 10 százaléka, a fiúknak pedig 6 százaléka túlsúlyos. (Korridor)