Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
A halottkém vihart kavart

A brit sajtó ismét Diana hercegnő nevével van tele. A hirtelen érdeklődés oka nem más, mint hogy a szigetországban - a hercegnő hat évvel ezelőtti halála óta most először - vizsgálatot rendeltek el a Párizsban történt autóbaleset hátterének tisztázására. Ennek kapcsán a korábbi udvari halottkém a nyilvánosság előtt kijelentette: Diana hercegnő nem volt terhes.

 
Diana mítosza hat év után is kísért. Károly herceg tagad Fotó: Reuters

John Burton volt udvari halottkém kijelentése hat év pletykaözönét volt hivatott megcáfolni. Burton személyesen jelen volt a néhai hercegnő boncolásán, és elmondása szerint világosan látta, hogy az nem lehetett várandós. Annál is kevésbé, mivel Diana és szerelme, Dodi Al Fayed mindössze hat héttel korábban találkoztak, ami kevéssé támasztja alá a három hónapos terhességről szóló pletykákat. Ez a tény azonban „senkit nem akadályoz meg abban, hogy azt higgyen, amit akar” - jelentette ki a halottkém. 
A szerdai brit sajtó Diana nevével volt tele, mivel előző nap átfogó vizsgálat kezdődött a több mint hat évvel ezelőtti tragédia hátterének felderítésére. A vizsgálatot vezető jelenlegi királyi halottkém, Michael Burgess felkérte a Scotland Yardot az autóbaleset körülményeinek tisztázására. Ez a tény gyakorlatilag úgy is értékelhető, hogy hivatalosan foglalkoznak azokkal az összeesküvés-elméletekkel, amelyek a hat évvel ezelőtti tragédia nyomán kezdtek terjedni, és amelyek szerint a walesi hercegnő és Dodi Al Fayed merénylet áldozata lett. 
A királyi családot meglepetésként érte a hír, mivel arra számítottak, hogy a francia hatóságok által végzett kimerítő vizsgálatok után a brit halottkémi eljárás csak formalitás lesz. A The Times értesülése szerint Károly herceg és fiai „hitetlenkedve” fogadták a bejelentést, mely szerint a Scotland Yard alapos vizsgálódást készül folytatni az egykori hercegnő halála ügyében.
A brit trónörököst, Károlyt annál érzékenyebben érintik a fejlemények, mivel a Daily Mirror nevű bulvárlap éppen kedden tette közzé, hogy Diana hercegnő merénylettől tartott, amely mögött férjét sejtette. Diana egykori inasa, Paul Burrell tavaly októberben kiadott, nagy vihart kavaró könyvében említést tesz egy neki címzett levélről, melyben a hercegnő - körülbelül tíz hónappal a halála előtt - arról tájékoztatta, hogy szerinte autóbalesetnek látszó merényletet terveznek ellene. Burrell azonban könyvében nem fedte fel, hogy Diana a férjét, Károly herceget vádolta az összeesküvés szervezésével. Burrell kész átnyújtani a levelet a vizsgálat vezetőjének. Ez fontos pont az összeesküvés-elméletek hívei számára, akik szerint a walesi hercegnő három hónapos terhes volt, és ezért kellett meghalnia. Más elképzelések szerint ugyanakkor a királyi család attól tartott, hogy Diana esetleg hozzámegy a muzulmán vallású Dodi Al Fayedhez, és ez állhatott a merénylet hátterében. 
Mindezekre egyelőre semmi bizonyíték nincs, miközben az interneten több ezer különféle teória terjeng arról, miért ért véget ilyen korán a hatalmas népszerűségnek örvendő hercegnő élete. A francia hatóságok vizsgálata azt állapította meg, hogy a balesetet szenvedett autó vezetője ittas volt, és a megengedettnél gyorsabban hajtott. Dodi apja, Mohamed Al Fayed azonban továbbra is kitart azon véleménye mellett, hogy a baleset megrendezett volt. Az egyetlen túlélő Diana személyi testőre, Trevor Rees Jones volt, aki azonban szinte semmire nem emlékszik arról az estéről, amikor a száguldó Mercedes egy párizsi alagútban az oszlopnak ütközött. 
Károly herceget mintegy százfőnyi támogató, éljenző tömeg fogadta első nyilvános megjelenésén szerdán, azt követően, hogy nyilvánosságra került: volt felesége merénylet szervezésével gyanúsította őt. A trónörökös egy mellrákos nők számára alapított intézmény megnyitásán vett részt, ahol a jelenlevők biztató szavakat kiáltoztak felé.