Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
A Parmalat már sehogy sem tejel

A világsajtó már az európai Enronnak is elkeresztelte a Parmalat bonyolult és szövevényes mérleghamisítási történetét. Az élelmiszeripari konszern egyes források szerint 10 milliárd euró körüli hiányt, illetve veszteséget halmozott fel. Az ügyészségi vizsgálat szerint a hiány elkendőzése érdekében 1998 óta rendszeresen meghamisították a Parmalat pénzügyi mérlegét, ezzel a befektetőket tudatosan félreinformálták. A Financial Times beszámolója szerint a cég egyik leányvállalatától kikerült dokumentumok leplezték le az évek óta tartó csalást. A több mint negyven éves vállalat Olaszország nyolcadik legnagyobb ipari vállalkozása, amely 30 országban összesen 35 ezer embert foglalkoztat. A cég tőzsdei értéke a botrány előtt több mint 2 milliárd eurót tett ki, ezt most alig 80 millió euróra becsülik. 


Bajban a dolgozók is. Tüntetés a Parmalat olaszországi székhelyén Fotó: MTI

Calisto Tanzi, a csődbe jutott Parmalat élelmiszeripari konszern volt elnöke további nyolc gyanúsítottal néhány napja a milánói San Vittore börtön nem éppen szívélyes vendégszeretetét élvezik. 
A Der Spiegel beszámolója szerint Tanzi először maximum 500 euró kivételét ismerte el, amit úgymond apróbb személyes kiadásai fedezésére vett fel. A kihallgatás végére ez az összeg már 500 millió euróra emelkedett. A német sajtó gúnyosan az exelnök emlékezetkiesésének tudta be a „tévedést”. A Tanzi által kivett összeg csak egy része a hiánynak, a konszern összesen 8-13 milliárd euró közötti veszteséget halmozott fel. Hiányzik többek között a könyvelésben vezetett 3,95 milliárd eurós összeg, melyet a kajmán-szigeteki Parmalat-érdekeltség számláján tartottak nyilván, a számlavezető bank, a Bank of America azonban közölte, hogy nincs ilyen összeg a nevezett számlán. A tejipari multi már 1998 óta nem jól „tejel”, ezért a veszteség az évek során csak halmozódott.
Berlusconi olasz kormányfő szerint a gazdasági minisztérium már dolgozik a megmentési terveken, amelyben a fő cél az ipari részleg megmentése, amely az olasz gazdaság vagyonának tekinthető. „A kormány be fog avatkozni, hogy megmentse a munkahelyeket” - állította a populista olasz miniszterelnök. Ennek érdekében az olasz kormány hivatalosan felkérte az Európai Uniót: ismerje el válsághelyzetnek az olasz tejiparban kialakult helyzetet, lehetővé téve ezáltal az állami beavatkozást.
Enrico Bondi személyében új elnök-vezérigazgató került a cég élére, miután a Parmalat alapítója, a 65 éves Calisto Tanzi, aki negyven évig állt a cég élén, lemondott posztjáról. A jelenlegi helyzetben az új elnök felelős a válság kezeléséért. Az olasz állam pedig egy válságterv kidolgozására szólította fel a Parmalat új menedzsmentjét. A kilábalást Bondi hitelek felvételében és kisebb tulajdonrészek értékesítésében látja. A Citibankkal máris elkezdődtek a tárgyalások. A Citibank más csődök - például az amerikai Enron - esetében komplex pénzügyi segélyezési rendszert ajánlott az érintetteknek. 
A milánói tőzsdén a 10 százalékot messze meghaladó zuhanás miatt felfüggesztették a Parmalat-részvények kereskedését. Ennek megfelelően a Parmalat kimarad a milánói értéktőzsde vezető mutatójából, a MIB30-ból is.
A botrány erősebb gazdasági kontrollt von maga után. Az olasz központi bank elnöke, Antonio Fazio szerdán a felügyeleti rendszer elégtelenségét okolta a Parmalat-ügyért. Az olasz ipari minisztérium egy új, egységes felügyeletet szeretne, amely az eddiginél sokkal nagyobb hatáskörrel ellenőrizhetné a nagyvállalatok pénzügyi helyzetét.
Carlo Azeglio Ciampi olasz államelnök újévi beszédében is kitért az ügyre, jelezve, hogy „bizonyos nagyvállalatok krízise az egész gazdasági és pénzügyi rendszer presztízsét és megbízhatóságát sújtja.”
Az államelnök itt még a szintén válsághelyzetbe került Fiat konszernre gondolhatott, ahol azonban a Fiat menedzsment ügyes lavírozása következtében a botrány elmaradt.
Amerikai bankok, továbbá a milánói ügyészség és az amerikai tőzsdefelügyelet együttesen nyomoznak, hiszen sok amerikai befektető vásárolt a Parmalat által kibocsátott értékpapírokat. A mérlegben egyelőre mintegy 4 milliárd eurós hiányt állapítottak meg. Ehhez járul azonban további 6 milliárd euróra becsült adósság. Átlátható képet kell kapni arról, milyen állapotban is van a vállalat egész pénzügyi felépítménye, márpedig ez nem egyszerű feladat, tekintettel arra, hogy a Parmalat 30 országban 139 üzemmel rendelkezik. A magyarországi Parmalat-érdekeltségeket a válsághelyzet egyelőre nem érinti.