Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársainktól
Népszerűtlenségre utazik?

A rendszerváltás óta egyetlen miniszterelnök sem üdült annyit, mint Medgyessy Péter. És egyik sem követte el azt a baklövést, hogy Kuba után Thaiföldet választotta volna a téli pihenés helyszínéül. Vagy szó sincsen baklövésről? Egyáltalán van köze az állampolgároknak ahhoz, hogy mire költ magánvagyonából a kormányfő? 


Medgyessy Péter és felesége Indiában, 2003 novemberében. A magyarázat szerint ezen az úton hűlt meg Katalin asszony oly mértékben, hogy gyógyulása érdekében Thaiföldre kellett utazni Fotó: mti

Antall József 1993-ban az orvosi gyógykezelése kapcsán egy parlamenti felszólalásban mondta el, hogy az elmúlt három évben nem volt egy napot sem szabadságon. 
Boross Péter volt miniszterelnök titkárságán arról tájékoztatták lapunkat, hogy az MDF második miniszterelnöke sem volt hivatali idejében külföldön nyaralni. Mint mondták: Boross Péter legfeljebb a Balatonon töltött pihenésként egy-egy hosszú hétvégét családjával. Koroncz Ágnes, Horn Gyula titkárságának vezetője lapunknak elmondta, hogy az MSZP első miniszterelnöke a négyéves kormányzása alatt a családjával töltött pár napot a Balatonon, de - „mivel dolga akadt Pesten a hivatalban” - 3-4 nap után általában megszakította a nyaralását. 
Orbán Viktor ezen a területen nem követte elődei hagyományát. A Fidesz első embere négyéves miniszterelnöksége alatt nyaralt egyszer Horvátországban, illetve - munkatársai elbeszélése szerint mindössze egycsillagos körülmények között - síelt Ausztriában, bár nem volt rá jellemző általában a szabadságra járás. A baloldali politikusok azt vetették szemére, hogy egy külföldi focimeccsre két focistát vitt magával.
A rendszerváltás óta először Medgyessy Péter tavalyi kubai útja okozott jelentős politikai vihart. Ellenzéki politikusok sajnálatosnak tartották, hogy az állampárti múlttal rendelkező politikus miért éppen egy kommunista országban töltötte a szabadságát. Ráadásul a sajtó első érdeklődésére a Miniszterelnöki Hivatalban nem adtak választ arra, hogy hol van Medgyessy Péter. Tavaly január elején Gál J. Zoltán kormányszóvivő bejelentette: a MEH-ben levonták a tanulságot abból, hogy az ellenzék politikai ügyet kovácsolt a kormányfő kubai nyaralásából, és változtatnak az elmúlt tizenkét év gyakorlatán: nyilvánosságra hoznak magánprogramokat is. Beszámolnak a miniszterelnök szabadságáról is, de csak olyan mértékben, hogy ne sérüljön a kormányfő magánélethez való joga. 
Az év végén, karácsonykor az okozott újabb polémiát, hogy sajtóértesülések szerint Medgyessy Péter Thaiföldön tölti szabadságát, amiért több jobboldali lapban veretes kritikákkal illették a miniszterelnököt. Ráadásul az Alkotmánybíróság által megsemmisített kórháztörvényt azért tárgyalta - az egyik indok szerint - a nyár elején gyorsított eljárással az Országgyűlés, mert a miniszterelnök Ausztriába készült szabadságra. 
Tőkéczki László történész-politológus szerint teljesen pitiáner ügy lenne a miniszterelnök téli nyaralása, ha nem lenne szimbolikus üzenete a helyszín kiválasztásának és az időpontnak. Egyrészt Thaiföld „szimbolikája” nem a kulturált turizmushoz kapcsolódik, hanem az újgazdag parvenüséghez és a gyomorforgató szextúrákhoz. Az időpont pedig azért szerencsétlen, mivel a bankár miniszterelnök éppen az utazása előtti időszakban indított kampányt az állami takarékosság jegyében, illetve éppen megszorító intézkedéseket vezetett be. Sőt, több gazdasági elemző szerint megbillent a gazdaság egyensúlya, tehát 2003-ban a kormány teljesítményét tekintve nem jött el a jutalomüdülés időszaka. 
Igaz, hogy Medgyessy Péter a magánvagyonából utazott, de egy baloldali, magát szociáldemokratának valló miniszterelnök szerencsésebben megválaszthatta volna a helyszínt - érvelt Tőkéczki László, aki szerint taktikailag sem volt szerencsés Medgyessy Péter útja, mivel éppen a baloldal szavazóbázisa „zseb- és gyomorérzékeny” társadalmi réteg. Számukra - az újgazdagok életmódjából fakadó - koktélozások, partik és ehhez hasonló szokások lehetnek irritálóak. Az elmúlt hetek történései - Söjtörön a mágnáskerti színvonal és az, hogy többen mindenáron a XII. kerületben akarnak szociáldemokraták lenni, hiszen ott vásárol több szocialista politikus lakást - azt sugallja, hogy a baloldaliság az MSZP politikusainál álarc és semmi más - tette hozzá Tőkéczki. 
Thoma László szociológus-politológus demagógiának tartaná Medgyessy thaiföldi vakációját összefüggésbe hozni a magyar gazdaság romló helyzetével, vagy az általános drágulással. „Tudomásul kell venni, hogy Medgyessy egy milliomos, aki szereti az életet, és senkinek semmi köze ahhoz, hogy mire költ a magánvagyonából” - mondta a Heteknek Thoma, ugyanakkor kijelentette: a nyaralással kapcsolatos hiba kommunikációs hiba volt: a miniszterelnök arrogánsan válaszolt a felvetésre, ráadásul tavalyi önmagának ellentmondva, hiszen 2003 elején Kubából hazatérve azt ígérte, hogy minden hosszabb külföldi útjáról tájékoztatni fogja a közvéleményt. Az igazi probléma mégsem Medgyessy nyaralása, hanem az, hogy ezzel ismét a lényeges kérdésekről vonják el az amúgy is elkedvetlenített emberek figyelmét, tette hozzá a szociológus-politológus. Például arról, hogy mi vár az országra a négy hónap múlva esedékessé váló uniós csatlakozással. 
Jánosi György, az MSZP országos választmányának elnöke úgy véli: közpénzekből állami vezetőknek tilos magánnyaralást folytatnia, de magánpénzből a politikusok ott töltik a szabadságukat, ahol akarják. „Demagógiának tartom azon véleményeket, miszerint Medgyessy Péter nem tölthetné a szabadságát egy távol-keleti üdülőhelyen, hiszen számtalan honfitársunk hasonlóan megteheti ugyanezt. Éppen ezért képmutatás lenne elvárni a magyar miniszterelnöktől, hogy politikai megfontolásokból ne tölthesse a saját költségén a szabadságát ott, ahol akarja, hiszen köztudomású, hogy bankvezetői munkájából adódóan rendelkezik magánvagyonnal. A politikusok és Medgyessy Péter védelmében azt is kiemelném, hogy fokozott megterhelés Magyarországon felelős pozíciót betölteni, és helyes, ha a kormányzati tisztségviselők - mint minden más vezető beosztású ember - ügyelnek a regenerálódásukra” - tette hozzá a szocialista politikus. (H. Zs., Sz. L.)