Vissza a tartalomjegyzékhez


Új síközpont Kékestetőn

Új síközpont épül 3 milliárd forintos beruházással Kékestetőn, illetve Mátraházán. A beruházó Mátra Centrum Kft. tervei szerint 2006-ig befejezik a munkálatokat. A világszínvonalú szabadidőközponthoz hóágyúkkal és ülőliftekkel ellátott, közel öt kilométer hosszú sípályahálózat tartozik majd.


Céljuk, hogy megnyújtsák a látogató turisták tartózkodási idejét Fotó: MTI

Az abasári székhelyű Mátra Centrum Kft. a tervezett fejlesztés első ütemében kiszélesítette és lesimította a Kékestetőről induló, 1800 méter hosszú déli sípályát, felújította a jelenleg működő felvonót, és egy új gyermekliftet, illetve a pálya teljes hosszában világítást helyezett üzembe. Teraszos melegedőket és információs centrumot alakított ki, és már ezen a télen korszerű gépekkel kezelik a pálya felületét. 
Nagy Róbert, a társaság sajtófőnökének tájékoztatása szerint a beruházás keretében a jövőben ugyancsak felújítják az északi sípályát, amelyet egy újabb nyomvonallal egészítenek ki, illetve további két rövidebb sípálya és egy hódeszkás pálya épül a területen. A síelőket a tervek szerint 2005-ben, de legkésőbb 2006-ban már kétülőszékes és kéttányéros vagy csákányos felvonó szolgálja majd ki. A lifteket fogadó, hatezer négyzetméter hasznos alapterületű, úgynevezett hegyállomás- épületben szállodát, illetve egészségügyi szolgáltató részlegeket építenek. A beruházás során a teljes pályahálózatot ellátják a hóágyúzáshoz szükséges vízvezetékkel, így az időjárástól függetlenül egész télen lehet majd síelni a pályákon. A területen új parkolók, információs és jegyirodák, illetve buszforduló is kiépül, a távlati tervek között szerepel vadaspark és erdei iskola megvalósítása is. A sícentrum kialakítását a cég, illetve a területgazda gyöngyösi önkormányzat között létrejött, ötven évre szóló területbérleti szerződés teszi lehetővé, és engedélyezték az illetékes szakhatóságok: a Nemzeti Földalap, az Erdészeti Szolgálat, a Bükki Nemzeti Park, illetve az erdőgazdálkodást végző Egererdő Rt. is. A döntő részben Dobróka Tamás abasári vállalkozó tulajdonában álló cég elsősorban magántőkéből kívánja megvalósítani a beruházást, ugyanakkor számít állami és uniós pályázati forrásokra is. A beruházók hosszú távú befektetésként kezelik a sícentrumot; az üzleti szerv szerint a beruházás megtérülési ideje 20-25 év. A felvonók a tervek szerint december 15-én indulnak, egy napijegy ára 3500 forint lesz. Hiesz György, Gyöngyös polgármestere a nemrégiben tartott sajtótájékoztatón kifejtette: legfőbb céljuk az, hogy megnyújtsák a Mátrába látogató turisták tartózkodási idejét; ennek érdekében a síközpont mellett strand és uszoda épül Mátrafüreden, illetve nyári-téli bobpálya Sástón. (MTI)