Vissza a tartalomjegyzékhez

Martin Melisko, Hunya Krisztina
Síparadicsomok Szlovákiában

A szomszédos országokban mára a legtöbb síközpontban elkezdődött a szezon, és a jelentések szerint többségük nagyon jó síelési körülményekkel rendelkezik annak ellenére, hogy ez a tél melegebbnek mutatkozik, mint általában. A téli sportok között az egyik legizgalmasabb és talán legnépszerűbb sportág a síelés, azonban a magyar természeti adottságok nemigen teszik lehetővé, hogy komolyan űzzük ezt a sportot, de legalábbis az ezzel járó izgalmakat és szépségeket teljes mértékben élvezhessük. Magyarországon ugyan vannak sípályák, de még a legmagasabb hegycsúcs is, a Kékestető, mindössze 1014 méter magas. 


Strednica síközpont 967-1057 méteres magasságban, a Magas- Tátra keleti részén található, Zdiar nevű hegyi falu része. Az itt található sípályákat kezdők és kevésbé gyakorlott síelők számára ajánljuk. Jó megközelítése, a felvonók nagy kapacitása, illetve az egész szezon alatti kedvező hóviszonyok miatt ezt a központot is gyakran látogatják. 

Ha mégis úgy döntünk, hogy magasabb helyekre és meredekebb pályákra vágyunk, nem is kell sokat utaznunk, csupán 200 kilométert Budapestről, és a szomszédos Szlovákia egyik kedvelt síközpontjára, Donovalyra érkezünk. Donovaly síközpont a Magas-Fátra gyönyörű természeti vidékének a szívében fekszik. A sípályákat és felvonókat a rendszerváltás után folyamatosan fejlesztették, a jelenleg odalátogató síelőknek 17 kiváló minőségű műhavas lesiklópálya, 10 sífutópálya, 16 felvonó és egy libegő áll rendelkezésére, a Nova Hola, ami 1370 méter magasba visz fel. A felvonók kapacitása 12 900 személy/óra. Akik a szabadidős kikapcsolódást minél színesebbé tennék, azokat Donovaly közelében több gyógyfürdő is várja, például Siac és Korytnica, amelyeknek vize a népszerű palackozott ásványvizek közé tartozik. Bevásárlásra a közeli Besztercebányára látogathatunk, amely mindössze 25 kilométerre fekszik a síközponttól. Legideálisabb, ha Donovalyn legalább egy hétvégét eltöltünk, de Magyarországról nagyon sokan csak egynapos sportkirándulást szerveznek erre a vidékre. 
Valamivel északabbra már egészen magas hegyek között is síelhetünk. A Poprádi-fennsíkból előhegyek nélkül egyszer csak elénk táruló Magas-Tátra gránitcsúcsai, éles gerincei önmagukban is fenséges látványt nyújtanak az erre utazóknak. A magas falak és csúcsok között az őskori jégárak völgyeket vájtak ki, melyek mélyén tavak vize csillog. A régi tátrai emberek úgy hitték, hogy ezek a feneketlen mélységű, kristálytiszta vizű tavak közvetlen összeköttetésben vannak a föld alatt a tengerekkel, így tengerszemeknek hívták őket. Az egyik ilyen a Csorba-tó. A Magas-Tátra azonban nem csak szépsége miatt híres és kedvelt hely. Kedvező természeti adottságai sok síelni vágyót csalogatnak ide. A Magas-Tátra legnépszerűbb síközpontja a már említett Csorba-tónál (Strbské Pleso) található. 1816 méter magasan fekszik, 3330 méteres pályákkal rendelkezik, ezek közül az egyik a híres Interski pálya, amely éjjel is ki van világítva. A pályák többsége műhóval is telíthető. 
A következő, szintén nagyon híres pálya közvetlenül a második legnagyobb tátrai csúcs, a Lomnici-csúcs alatt fekszik, a Skalnaté Pleso, amely Tatranská Lomnica felől közelíthető meg. Skalnaté Pleso 2197 méteres magasságban fekszik, kipróbálása inkább a gyakorlottabb síelők számára ajánlatos. Itt négy sípálya található, melyeknek összhosszúsága 1800 méter. 

Szlovákia keleti részén, Krompachy mellett található a Plejsy nevű síközpont, amely jelenleg 40 centiméter hóréteggel rendelkezik. A létesítmény látogatóit tíz különböző nehézségi fokozatú lesiklópálya, egy libegő és hat felvonó képes ellátni. Ez óránként 5500 síelőt jelent. A pályák hosszúsága 12 500 méter. E központ az utóbbi években jelentősen kiépült. Az általa nyújtott kényelem és a központ kihasználtsága lényegesen megnőtt, és a centrumot elfogadták mint a szlovák válogatott olimpiai csapat felkészülésének hivatalos központját. A Nemzetközi Síszövetség homologizálta a műlesikló-, az óriás műlesikló- és a szuper óriás műlesiklópályákat, és Plejsy az Európa Kupa versenyzőit jónéhány évben látta már vendégül. A síparadicsomban ezenkívül vendéglő, síszerviz, síkölcsönző található, rendkívül gazdag a különféle szolgáltatások köre. A létesítmény egész területe hóágyúzott és karbantartott, ami lehetővé teszi a szezon meghosszabbítását a tavaszi hónapok végéig, amikor a szlovák téli központok többsége már befejezte működését. Plejsy síközpontnak az egyik idei újdonsága az úgynevezett „babysitting” - amíg a szülők síelnek, a gyermekekre képzett személyzet vigyáz kellemes környezetben. Közvetlenül a sípálya mellett nyitották meg a Plejsy nevű szállodát, amely 150 főt képes befogadni. 
Szlovákiában általában a főszezon december 6-tól január 13-ig, illetve január 20-ig tart, ekkor a legmagasabbak a szálloda- és bérletárak. A legtöbb helyen igénybe vehetők családi kedvezmények, és sí, illetve snowboard bérlésére is van lehetőség, a kezdők számára oktatást biztosítanak. A nagyobb szállodákban általában magyar nyelven is tudnak a vendégeknek tájékoztatást nyújtani. 
Annak ellenére, hogy a forint jelenlegi állása valamennyire költségesebbé teszi a külföldi utazásokat, Szlovákia a magyar síelők számára még így is a legelérhetőbb. A fent említett síelés- és szálláslehetőségekről bővebb tájékoztatást a táblázatban megadott weboldalakon olvashatnak. Jó utazást kívánunk!