Vissza a tartalomjegyzékhez


Eljön az ideje leszámolni a vallásokkal

Idén augusztusban New Yorkban egy ENSZ-fórumon Paula Ettelbrick, a Nemzetközi Meleg és Leszbikus Emberi Jogi Bizottság igazgatója bejelentette, hogy „hamarosan eljön az ideje annak, hogy leszámoljunk a vallásokkal”. Az eseményről, amelyen Kofi Annan, a világszervezet főtitkára is megjelent, a Catholic Family and Human Rights Institute számolt be. Az interneten ( cím alatt) olvasható jelentés szerint az ENSZ-fórumon a megszólalók a katolikus és az evangéliumi keresztény hitet nevezték a homoszexuális programot veszélyeztető legnagyobb kihívásnak.
Anthony Appiah, a világhírű Princeton Egyetem professzora feltette a kérdést, hogy a homoszexualitás társadalmi elfogadtatását akadályozó vallásokat „szabad-e korlátozni vagy sem”.


Félárbócon az ENSZ-lobogó. Ötvenszázalékos jogvédelem Fotó: Reuters

A fórum egyik politikus részvevője, Svend Robinson kanadai parlamenti képviselő felszólalásában hihetetlen ostobaságnak állította a házasságra vonatkozó keresztény felfogást. Robinson nemrég törvényjavaslatot nyújtott be, amely alapján a szexuális orientáció kiemelten védett kategóriává válna a genocídium és a gyűlöletbűnök ellen hozott kanadai törvény szövegében. A törvényjavaslat bírálói szerint azonban a módosítás büntethetővé tenné a homoszexuális viselkedéssel szembeni kritikát, beleértve az olyan bibliai idézetek nyilvános használatát, mint amilyenek Pál apostolnak a Rómaiakhoz írt levelében szerepelnek. (Ilyen homofóbnak bélyegzett szentírási részek gyűlöletbeszédnek nyilvánítását már Svédoszágban is kezdeményezték). A kanadai képviselő azonban optimista: beszédében azt ígérte, hogy „a nemzetközi lobbitevékenység 2004-re meghozza a győzelmet” a melegjogok területén.
A meleg szervezetek és aktivisták programjában kiemelt helyet kap a zsidó-keresztény hit szimbólumai és alapértékei elleni fellépés. Az a brüsszeli székhelyű szervezet, amely 2000-ben Rómában, a Vatikán kapujában tartotta az Interpride elnevezésű meleg világfesztivált, a soron következő helyszínnek 2005-re Jeruzsálemet választotta. A Nemzetközi Leszbikus és Meleg Szövetség ennek főpróbáját tavaly már megtartotta az izraeli fővárosban, amikor több ezer aktivistája a zsidó sabbat előtti órákban többek között „ingyen óvszert és szabad Palesztinát” követelő transzparensekkel vonult végig Jeruzsálemen.
A meleg aktivisták a politika és az utca mellett a médiát tekintik fő propagandafelületüknek. Az utóbbi években egyre több szappanoperában és valóságshow-ban jelentek meg kitalált vagy valódi meleg karakterek - Magyarországon is. Nagyobb gondot jelent, amikor a meleg szerkesztők, műsorvezetők közszolgálati keretek között, az adófizetők pénzén igyekeznek népszerűsíteni a másságot a hagyományos, a társadalom többsége által elfogadott erkölcsi normák rovására. Az RTL Klub volt kreatív igazgatója őszintén leírja könyvében, hogy nem titok: a kereskedelmi tévékhez hasonlóan az „MTV-ben is rengeteg meleg dolgozik”. Szerinte „talán a divatszakmát leszámítva egy szakmában sincs annyi más beállítottságú férfi és nő, mint a médiában, a színház vagy a művészetek világában”.