Vissza a tartalomjegyzékhez

Hazafi Zsolt
Acsarkodni tilos

December 24-én az alternatív, közösségi rádiónak nevezett Tilos Rádióban az egyik műsorvezető azt mondta: „Kiirtanám az összes keresztényt”. Ahhoz képest, hogy a nevezett rádió nem annyira hallgatott adó, mégis rekordgyorsasággal óriási botrány dagadt az inkriminált mondatból. A miséken Erdő Péter kérésére a katolikusok a rádiósok lelki üdvéért imádkoznak. Úgy tűnik, hogy a Tilos Rádió kontra Magyar Nemzet újságírói közötti „háború” fajult el odáig, hogy az elmúlt napok jószerével másról sem szóltak, mint mindeddig ismeretlen műsorvezetők kijelentéseiről. 


A Biciklis Század műsorvezetői (középen Bajtai Zoltán). „Félelmetes” keresztényüldözők Forrás: Tilos Rádió 

A Tilos Rádió még a rendszerváltás első éveiben indult úgynevezett kalózrádióként, mivel nem volt frekvencia engedélye. Az elmúlt tizenkét év az illegalitás és a legalitás határán való egyensúlyozásról szólt az adó életében. Tavaly év végén az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) MSZP-s, SZDSZ-es és MDF-es tagja szavazatával nyerte el budapesti frekvenciáját a Tilos Rádió. A rádió liberális hangvételű, nagyon sokszor foglalkozik olyan kisebbségi témákkal, mint például a homoszexualitás, a drog, illetve az etnikai kisebbségek ügye. A Tilos Rádióban több, azóta már médiakarriert is befutott újságíró kezdte a pályafutását.
A botrány napján az adott időpontban egy, a homoszexuálisok életéről szóló, melegek által szerkesztett műsornak kellett volna jelentkeznie, de az ünnepek miatti elfoglaltságok kapcsán egy napot cseréltek a Biciklis Század nevezetű műsor stábjával. 
Vranik Krisztián, a zenei szerkesztő úgy emlékezett vissza a napra, hogy Bajtai Zoltán „Barangó” már feszülten érkezett a stúdióba, mert ideges volt a Magyar Nemzetben egy korábbi adásuk miatt megjelent Bayer Zsolt cikkre, amely mindenféle mocsoknak, zombiknak, szénvegyületeknek állította be őket. „Sajnos a Barangó korábban sokat ivott. Másfél hónapja pedig már éppen kifelé tartott ebből a gödörből, ezért is engedték vissza a mikrofonhoz. Sajnos újra ittasan jött be, de úgy gondoltuk, hogy nem lesz baj belőle.”
A műsor kezdetben gördülékenyen indult. A baj annál a résznél kezdődött, amikor az ünnepek alatt a televíziókban vetített vallásos filmekről kezdtek el beszélgetni. 
Az Assisi Ferenc életéről szóló Napfivér, Holdnővér című film kapcsán Barangó kifakadt, és obszcén szavak közepette Assisi Ferenc szexuális élete - pontosabban annak hiánya - miatt megjegyezte, hogy „én nem tudok egy olyan vallást elfogadni, ami az ösztöneim ellen szól”. A társai próbálták csitítgatni és meg is jegyezték, hogy „Senki nem is kényszerít rá, hogy elfogadd. Azért együtt tudsz élni velük fröcsögés és gyűlölködés nélkül.” A részegnek mondott Bajtai Zoltán egy magyaros káromkodás közepette azt válaszolta: Kiirtanám az összes keresztényt! Huuu, ez kemény…” A kollégák rögtön a szavába vágtak, hogy „Ne, Barangó! Ettől most elhatárolódunk…” Bajtai zavarba jött, és annyit mondott: „Oooo… én is másként gondolom…” A többiek gyorsan zenét adtak be, és a műsor abba is maradt. 
Vranik Krisztián azonnal ki is lépett a műsorból. Bencsik Gyula, a másik műsorvezető - aki a Kossuth Rádió munkatársa - a felfüggesztésre hivatkozva nem kívánt nyilatkozni lapunknak. Bajtai Zoltánnak pedig azóta folyamatosan ki van kapcsolva a mobiltelefonja.
A rádió kuratóriuma huszonnégy órán belül sajtótájékoztatót hívott össze, ahol bejelentették, hogy a rádió tagsága nevében a rádió kuratóriuma is elhatárolódik, és elnézést kér mindenkitől az inkriminált mondatért. Mint Csabai Gábor, a kuratórium elnöke elmondta: „Nem kívántuk az ügyet elmaszatolni. Kirúgtuk azt a szerencsétlent, a műsort pedig felfüggesztettük.” 
Az elnök kifejtette, hogy rádiózásuk jellege az olyanfajta élő műsorok egymásutánja, amelyben nincs főszerkesztés, szerkesztés, nincsenek szerkesztőségek, minden műsor a saját szerkesztősége is egyben. Szerinte: „ezzel sem tud mit kezdeni a közvélemény, amely más hierarchikus szervezetek felépítésén szocializálódott. Nem érti, miként létezhet egy olyan meglehetősen nagy konglomerátum, hiszen több mint százötvenen vagyunk, ahol nincs főnök, nincs megmondó ember, hanem mindenki a saját jó érzése, a saját véleményével megy a mikrofon elé. És közösen vállaljuk a felelősséget.”
Az eset kapcsán Csabai úgy fogalmazott, hogy „a rádiózás tengerének olyan vékony a jege, amin mi folyamatosan működünk, most egy felelőtlen vaddisznó alatt beszakadt”. 
Az eredetei tervek szerint a sajtótájékoztatón megszólalt volna Bajtai Zoltán is, de - mint a kuratórium elnöke elmondta - annyira kikészült, hogy képtelen volt a nyilvánosság elé állni. „Egy negyvenhárom éves ember ott zokogott előttem. Nem volt büszke és kevély arra, amit tett. Szerintem őszintén megbánta azt az inkriminált mondatát” - tette hozzá Csabai. 
A karácsony esti program óta gyakorlatilag egy állóháború képe kezd kirajzolódni a Tilos Rádió és a Magyar Nemzet között. A Magyar Nemzet sérelmesnek találta a december eleji adásban a Jobbik keresztállításos akciója kapcsán elhangzott beszélgetést. A jobboldali újság által kifogásolt műsorban az állandó műsorvezetők mellett egy Zsuzsa nevű protestáns lelkész beszélgetett arról, hogy mennyire értelmetlen a keresztállítás, és azt javasolták, hogy a fakereszteket üzenő falként vagy tűzifaként kellene hasznosítani. 
Bayer Zsolt publicisztikájában ezért ázalagnak, semmiknek, szénvegyületeknek, zombiknak nevezte a Tilos Rádiónak a Jobbik keresztállításáról véleményt alkotó műsorvezetőit. 
A karácsony esti műsorban - mint már tudjuk - érkezett a válasz. A bocsánatkérő sajtótájékoztatón viszont a Magyar Nemzet újságírója egy újabb inkriminált mondatra kérdezett rá. Szerinte ugyanis egy másik műsorban fattyúnak nevezték Jézust. A sajtótájékoztatón válaszként elhangzott, hogy valóban az egyik műsorban beszélgettek arról, hogy a Jézus korabeli Izraelben milyen élete lehetett azoknak, akiknek nem volt apjuk, vagy megesett lánytól születtek. A válaszadás közben az egyik kuratóriumi tag, Paizs Miklós, a Belga együttes énekese, jelenleg a buddhista teológiai főiskola hallgatója megjegyezte, miért kell félni az olyan meglepő kifejezésektől, minthogy fattyú. A vitából annyit közölt a napilap, hogy a Tilos Rádió álláspontja szerint Jézus fattyú. 
Csabai László, a kuratórium elnöke úgy emlékezik vissza az esetre, mint a szövegkörnyezetből kiemelt egy-két mondattal való revolverezés mintapéldányára. A műsor - Bakács Tibor Settenkedő, aki egyébként teológiai végzettségű újságíró, vezetésével - arról szólt, hogy az Újszövetség szinte alig ír valamit Jézus gyermekkoráról, de akkoriban egy házasságon kívül született, vagy teherbe ejtett lány gyermeke fattyú volt a környezete számára. A környezete nem kapott angyali és isteni üdvözletet, amiről tudhatta volna, hogy ki az apja a gyermeknek. És milyen lehetett abban a környezetben megszülni és felnevelni egy gyereket, az emberek szemébe nézni. 
Azóta több szervezet is tiltakozott a műsorok ellen. A Fidesz közleményben szólította fel az ORTT-t, hogy azonnal hallgattassa el a Tilos Rádiót. Herényi Károly MDF-frakcióvezető kijelentette: a Tilos Rádiónak be kellene fejeznie működését, pártja pedig az ORTT-hez fordul az ügyben. A kijelentés ellentétes a módosított Btk. rendelkezéseivel és a médiatörvénnyel is. A rádió műsorszolgáltatásának azonnali beszüntetését követelte az MKDSZ is. Hasonlóan foglalt állást a Jobbik Magyarországért Mozgalom, valamint a Honfoglalás 2000 Egyesület. A Jobbik jelezte, megteszi a szükséges büntető- és médiajogi lépéseket is, míg a Honfoglalás 2000 azt követelte, hogy az ügyészség hivatalból indítson vizsgálatot a kijelentés miatt, mert magukra nézve életveszélyes fenyegetésnek tekintik az elhangzottakat. Erdő Péter érsek is felemelte a szavát. Nyilatkozatában a bibliai Szent István mártír példájához hasonlóan imádkozásra buzdított.
Csabai Gábor, a kuratórium elnöke arra kérdésünkre, hogy keresztényellenesnek tartja-e a Tilos Rádiót, azt válaszolta, abszolút nem, hiszen lelkészek is szót kapnak a műsorokban. Magánvéleményként elmondta: „Nekem az a bajom a jelenlegi kereszténységgel, hogy nem a hegyi beszédet, nem Jézus vélt vagy igazi személyiségének az üzenetét közvetíti, hanem egész egyszerűen csak külsőségeket. Az emberek templomba járnak, konfirmálnak stb., de eközben gyűlölködő az egész ország. Sőt az is előfordul, hogy megáldják a fegyvereket, keresztes háború és inkvizíció terheli a keresztény politikát. Nem szeretni kellene egymást, támogatni a hajléktalanokat, szolidárisnak lenni másokhoz? Amúgy ateista vagyok, de imádom a krisztusi személyiséget és az abból jövő tanításokat. Mert az egész egyszerűen az emberiség fölülmúlhatatlan értéke. Teljesen mindegy, hogy valós vagy kitalált alakokon nyugszik, ez nem érdekes.”