Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VII. évfolyam, 36. szám, 2003. szeptember 05

Belpolitika

Munkatársainktól
Keringési zavarok

„Nehezen átláthatóak az MSZP-ben jelenleg zajló folyamatok, mivel a történések nem rendezettek, hanem esetlegesek. Véletlen elszólások és újságírói találgatások öngerjesztő módon változtatnak az ügyek dinamikáján. Az biztos, hogy a párt vezetésén belül sokan elégedetlenek a Medgyessy Péter „stábjához” tartozó politikusok tevékenységével. Sokak szerint a „mérkőzéseket” érdemes jóval a választások előtt megvívni, ezért lett pattanásig feszült a helyzet a párton belül” - értesültünk szocialista forrásokból. A folyamatok megértéséhez hozzátartozik az a mellékesnek látszó, de fontos információ, hogy a vezető szocialista politikusok többsége a nyáron több hetet nyaralt, s augusztusi visszatérésük során - a friss közvélemény-kutatási adatok ismeretében - rá kellett döbbenniük, hogy inaktivitásuk pár hónapja alatt politikai klímaváltás történt, s alaposan megcsappant a párt támogatottsága. Augusztus vége előtt már döntések is születtek arról, hogy „összefogással és akciók sorával” visszaszerzik a kommunikációs kezdeményezést a Fidesztől. Ez nem sikerült. Eközben a Pénzügyminisztériumból sorra szivárogtak ki olyan közvéleményt irritáló tervezetek - ingatlanadó, diákok utazási kedvezménye -, amelyekről az MSZP vezetői is csak a sajtóból értesültek. Ráadásul az adócsökkentés kérdése körüli politikai vitában a PM álláspontját rugalmatlannak tartották.


Hajdú Sándor
Meleg nyár – forró ősz

A hazai belpolitikában már a nyár sem számít uborkaszezonnak - mondta lapunknak Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. Az ősz pedig, ha lehet így fogalmazni politikai szempontból egyenesen tüzes lett - fokozta az előbbi állítást Fritz Tamás politológus. Mozgalmas lesz, és lesz, akinek valóban melege lesz - állította Juhász Gábor, az MSZP frakcióvezető-helyettese a Heteknek adott interjújában. 


Hazafi Zsolt
Vizuális politika

„A kormány nem kommunikációs hibákat követ el, hanem láthatóan nem tudja, merre menjen” - vélekedett lapunknak György Péter, az ELTE Médiatanszékének vezetője annak kapcsán, hogy az MSZP-n belül egyre többen vetik fel, hogy kommunikációs hátrányba került a legnagyobb kormánypárt. Új jelenség, hogy egyre növekszik a politikai show-k száma. 


Elkészült az 1% -os lista

Nyilvánosságra hozta az APEH a 2002-es évben befizetett személyi jövedelemadó (szja) szabadon felhasználható 1+1 százalékos felajánlásainak adatait. Növekedett a felajánlók száma, de még így sem közelíti meg a népszámlálás felekezeti hovatartozásról szóló adatait.


Életmód

Pálfy Gyula
Tisztes iparosmunka

A gépezet - ígéretét megtartva - visszatért. Ismét a zord jövőből érkezett, szintetikus bőrét harcmezők füstje járta át, szembogarát lézerfény szűkítette. A likvidálásra tervezett kombájnból a történet második részében minőségi testőrré előlépett Terminátor ezúttal is a bevált, stájerföldi testépítő maszkját alkalmazta belépőjéhez. 


A város szívében

Az idén hatodik alkalommal, augusztus 31-től szeptember 7-ig kerül megrendezésre az egyhetes Zsidó Nyári Fesztivál. Tizenhét helyszínen, a fővárosiakon kívül - ez évben először - hét vidéki városban zajlottak-zajlanak a különféle művészeti programok, köztük a Zsidó Könyvnapok, aminek színtere az Erzsébet téri „Gödör”. Könyvheti barangolásunk színhelyének érdekessége, hogy II. József türelmi rendeletét követően a mai Terézváros-, Erzsébet tér-, Madách tér-, Dohány utcai Zsinagóga környéke adta a régi zsidó negyed magvát, ahol piac, kávéházak, imaházak, iskolák, üzletek, könyvkereskedések működtek. 


A Tel-Aviv Soloists Ensemble Magyarországon

A Tel-Aviv Soloists Ensemble izraeli szimfonikus zenekar nagysikerű koncertet adott szeptember 2-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A fiatal virtuózokból álló zenekar most először lépett fel Magyarországon. 


Vacsora utószezonban

Mondhatni, szépen vagyunk. Egyik nap még negyven fok és töretlen napsütés, a következőn meg jó, ha húszig kúszik a hőmérő, fúj a szél, és még felhős is. Ráadásul egyre hamarabb sötétedik. Ez már a vég, a nyáré. Kicsi nosztalgia, és még előkerülhet a kerti grill - alkonyat táján a takaró már ajánlott. 


Fókusz

Szobota Zoltán
Megosztó gyűlöletbeszéd

Sekélyesnek is alig mondható vita zajlik az úgynevezett gyűlöletbeszédről szóló törvényjavaslat körül, annak ellenére, hogy hazánkban volna mit tisztázni a témában. Más kérdés persze, hogy a jogi szabályozás mennyit segít a dolgon, hiszen a tervezet elfogadása a visszájára is „elsülhet”, és az ismételten felmerülő alkotmányos aggályokat sem söpörhetjük egy mozdulattal a szőnyeg alá. 


Gazdaság

Kalmár Erika
Uniós pályázatok már most

Talán kevesen tudják, de nem kell jövő év májusáig várni arra, hogy európai uniós forrásokra pályázatokat nyújtsunk be. Az úgynevezett Közösségi Programok közül már jelenleg is tizenkettő nyitott magyar vállalatok, intézmények előtt is, mivel Magyarország fizeti a megfelelő éves hozzájárulást az általa kiválasztott programok költségvetéséhez. Jövő májustól pedig jogosultak leszünk minden program igénybevételére.


Munkatársunktól
Jövedelempótolt kismamák

A kormány szerdai döntésének következtében elhárultak a jogi akadályok a kismamák jövedelempótlékának kifizetése elől. Legkésőbb ez év végéig mindazok megkapják a havi 6700 forintnak megfelelő - kamat nélküli - jövedelempótlékot, akik 2000. január 1-je és 2002. március 7-e között gyesen voltak.


Hetek-összeállítás
Ingyenes lehet a diákbérlet

Nem emelkedik duplájára a diákjegyek ára - adta ki hivatalos közleményét a Pénzügyminisztérium (PM), miután a Napi Gazdaság szinte kész tényként számolt be arról, hogyan változik jövőre a helyi és helyközi diákbérletek 67,5 százalékos kedvezménye. A napilap információi szerint a jelenlegihez képest 90 százalékkal drágulna a tömegközlekedés a tanulók számára a tervezett áfa- és az inflációs viteldíjemelések miatt. Ez azt jelentené, hogy az említett bérletekre 2004-ben csupán 53, illetve 45 százaléknyi támogatás jutna.


Németh Marianna
Sulinet-számítógépek első kézből

A Sulinet Expressz pályázat az eddigi legnagyobb informatikai kezdeményezés Magyarországon. Az oktatási, az informatikai és a munkaügyi tárca összefogásával a kormány által indított program a számítógép-használat elterjedése érdekében a pedagógusoknak, a tanároknak, a diákoknak és a diákok szüleinek lehetőséget biztosít, hogy adókedvezmény igénybevételével otthoni számítógéphez jussanak, illetve a már meglévő számítógépeiket bővítsék.


Varga P. Miklós
Állam, a fejőstehén

Számos ellentmondást hordoz magában a hazai tejpiac, ami uniós csatlakozásunk után csődhullámot is elindíthat. Tejtúltermelésről beszélhetünk, mert a magas előállítási költségek miatt nehéz exportálni a magyar tejet, a belső szervezetlenség miatt pedig egyre többet kell fizetnie az államnak. 


Munkatársunktól
Heti lakásmizéria

Bár a felnőtt lakosság feszült készenlétben várta - a meghirdetett helyen és időpontban - a kormány adó-, lakáshitel- és más kardinális kérdésekben hozott döntéseinek hivatalos bejelentését, a katarzis elmaradt, a kabinet ugyanis nem tárgyalt a lakás hitelezést érintő változásokról. Mivel a koalíciós pártok képviselői a belpolitikai hullámverések közepette nem találtak módot az egyeztetésekre, lakásügyben is az előzetes információkra támaszkodhatunk. A kormány elhatározta, hogy 2004-től csökkenteni fogja a lakáshitelek után visszakapható személyi jövedelemadót, a részletekről azonban - az illetékesek többszöri megkeresése ellenére - nem kaptunk információt. Lapértesülések szerint a jövőben a felvett hitel nagyságától függhet a lakáshitelek után igénybe vehető szja-kedvezmény nagysága.


Kardos Anikó
Hároméves csúcson, 9000 pont felett a BUX

Jelentős emelkedést mutattak a részvénypiacok a héten. Amerikában egy sor kedvező makrogazdasági adat látott napvilágot: a várakozásoknál jobb lett a 2. negyedéves GDP, a heti munkanélküliségi adat, valamint a Chicago és az ISM beszerzési menedzserindex is erőteljesen emelkedett. 


Háttér

Borbély Lóránt
Még a kínai nagy falon is túl

A Medgyessy Péter miniszterelnök vezette magyar delegáció kínai látogatása egy időre Kínára vonta a magyar médiafogyasztók figyelmét. Túl azon, hogy a belpolitikai defenzívába szorult kormány igyekszik jól kommunikálni a külpolitikai eseményt, a pekingi látogatás egyértelmű előrelépésként értékelhető a két ország kapcsolatában. A jövő megmutatja majd, hogy a kormányfői vizitet milyen konkrét eredményekre lehet váltani, de ez nagyban függ attól is, hogy mennyire ismeri egymást Kína és Magyarország.


Somorjai László
Rajtoló iskolások

Idén szeptemberben mintegy másfél millió diák kezdi meg, vagy folytatja tanulmányait hazánkban. Egy nagyobb diák beiskolázása akár 25-30 ezer forintba is kerülhet. Miközben a családokat ilyen gondok terhelik, a nagypolitika most sem hagyta ki a lehetőséget, hogy erkölcsi tőkét kovácsoljon magának: a kormányoldal szerint „a rendszerváltás óta egy kormány sem vállalt ennyit az iskolakezdés terheiből”, az ellenzék viszont kevesli a támogatást, és módosítani szeretnék a közoktatási törvényt. Arról is vitáznak, melyik kormányzás alatt zártak be több iskolát.


Európa-fórum, Dési János műsorvezető Hack Péterrel beszélget
Sodródó kétpártrendszer

Műsorvezető: Önt ismerjük sokan, mint aki részt vett a rendszerváltásban, a politikai életben, a parlament munkájában, bizottsági elnök volt. Követtük sokan a pályáját, politikai pályafutását egészen tavaly nagyjából ilyen tájig, amikor elég nagy feltűnést keltett, hogy kilépett az SZDSZ-ből. Tehát akkor ma már párthoz, politikához ilyen szorosan, közvetlenül nem kötődik.


Hit és értékek

Morvay Péter
A Mars rejtélyei

A Mars bolygó rendkívüli földközelsége világszerte felkeltette az érdeklődést a vörös bolygó iránt. Az égitest már egyszerűbb távcsövekkel is különleges esztétikai élményt nyújt ezekben a hetekben, de a kíváncsiságot a bolygót övező számos megválaszolatlan kérdés és rejtély is fokozza. A Mars jelentős részét jég borítja, és a NASA már három évvel ezelőtt bejelentette, hogy tudósai egy marsi kőzetdarabon mikroszkopikus életformákra utaló nyomokat találtak. Létezhetett-e valaha magasabb rendű élet is a Marson, és ha igen, akkor az milyen kapcsolatban állhatott a földi élet formáival? Vannak-e értelmes civilizációra utaló építmények a bolygó felszínén, és ha igen, akkor kik emelhették azokat? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre nem csak sci-fi írók próbálnak meg választ adni, hanem olyan teológusok is, akik szerint a Föld és ezzel együtt a Naprendszer története jóval az Ádám színrelépése előtti korba nyúlik vissza.


Interjú

Dési János, Morvay Péter
Áldozatvállalás nélkül nincs megbecsülés

- Nagyon hálás vagyok ezért az elismerésért, amelyben a magyar kormány részesített. Negyed százada vagyok tagja a Kongresszusnak. Ez alatt az idő alatt, de már előtte is minden lehetőséget felhasználtam arra, hogy segítsem Magyarországot, illetve a környező országokban élő magyarokat. És ezt folytatni is fogom, függetlenül attól, hogy ez jár-e valamilyen méltánylással, vagy sem. De nagyon hálás vagyok a miniszterelnöknek ezért a megható és különleges elismerésért.


Külpolitika

Mondovics L. Gábor
Koszovó nem nyugszik

A nyáron újra kiéleződött a nemzetiségi konfliktus Koszovóban és környékén, az utóbbi hetekben ismét több merényletet követtek el Dél-Szerbiában. Különösen sok atrocitás volt Presevóban, ahol legutóbb két szerb fiatalembert ért fegyveres támadás. Korábban kézigránátokkal robbantottak a kisváros központjában. A koszovói határ tőszomszédságában elterülő várost albán szélsőségesek szeretnék Koszovóhoz csatlakoztatni. Szakértők szerint a terrorcselekmények elszaporodása kapcsolatba hozható azzal, hogy a közeljövőben kell megkezdődnie a belgrádi-pristinai párbeszédnek, amelynek egyik témája a tartományból elmenekült közel kétszázezer szerb visszatérése lenne.


Hetek-összeállítás
Megelőzhető lett volna szeptember 11-e?

Az amerikai Cole rombolóhajó ellen 2000. október 12-én elkövetett terrortámadást követően Bill Clinton akkori amerikai elnök legfőbb nemzetbiztonsági tanácsa úgy határozott, hogy nem hajt végre megtorló akciót Oszama bin Laden ellen, teret adva ezzel a WTC ellen majd egy évre rá elkövetett merényletnek - derül ki egy, az Egyesült Államokban a héten megjelenő könyvből.


Busa Viola
Évszázados véres bosszúk

A bombayi rendőrség eddig négy embert tartóztatott le az augusztus 25-ei robbantás után, amely közel ötven halálos áldozatot, és csaknem százötven sebesültet követelt. Az India kereskedelmi és pénzügyi központjaként számon tartott városban tíz év óta ez volt a legsúlyosabb merénylet, és a rendőrség szerint a tettesek olyan szélsőséges iszlám terrorista szervezetekhez tartoznak, amelyek a múlt évi gudzsarati vérengzésekért akartak bosszút állni. 


Hetek-összeállítás
Pokolgép ima után

Autóba rejtett bomba robbant Nadzsafban, a síita muzulmánok egyik legszentebb helyén, az Ali imám mauzóleumánál álló mecsetnél. A merényletnek nyolcvanhárom halálos áldozata és több mint kétszáz sebesültje van. A terrorakció során meghalt a síiták között nagy tekintélynek örvendő Mohammed Bakir al-Hakim ajatollah is. A tettesek lehetnek síita vezetők éppúgy, mint szunnita muzulmánok, a volt Szaddám-rezsim hívei vagy akár az al-Kaida tagjai is. A koalíciós erők attól tartanak, hogy az eset után káosz és polgárháború kitörése súlyosbíthatja az amúgy is instabil iraki helyzetet.


Peremiczky Szilvia
Mecsetben is gyilkol az al-Kaida

Általános vélemények szerint az Al-Hakim ajatollah életét kioltó pénteki bomba különösen az amerikaiakat hozta kínos helyzetbe. Mérsékelt politikai elemzések úgy vélik, a merényletért a Szaddámhoz hű szunnita vagy baathista erők felelősek, és ez vallási polgárháborúba sodorhatja Irakot. Azok viszont, akik hisznek a pánarab, pániszlám eszmékben, kizártnak tartják, hogy egy muzulmán képes legyen egy mecset ellen támadni, különösen a pénteki ima után. Ők és az összeesküvés-elméletek hívei úgy vélik, a tömeggyilkosságot csakis amerikai vagy izraeli ügynökök követhették el, és valószínűleg az sem győzi meg őket, hogy a hatóságok már több gyanúsítottat letartóztattak, akiknek bizonyíthatóan közük van az al-Kaidához.


Publicisztika

Kertész Ákos
A költő hasztalan vonít

Most már azok a külpolitikai elemzők, akik idáig kifejezetten Amerika- barátnak látszottak, szintén azt mondják, hogy Bush iraki akciója teljes egészében kudarcba fulladt. Amerika új Vietnámot csinált magának, állítják egyesek, mások szerint inkább a Szovjetunió afganisztáni kalandjának a szindrómája ismétlődik. A lényeg: úgy látszik, Irak így nem pacifikálható, valamit elszámítottak. Augusztus 25-én közölte a CNN, hogy a háború utáni konfliktusokban - bombamerényletek, orvtámadások, mesterlövészek stb. - elesett amerikai katonák száma már azonos a szorosan vett harci cselekmények közben (május 1-jéig) elesettek számával. Ráadásul a közel-keleti állapotok sem javultak, inkább romlottak. 






Sport

Varga József
Klasszis hátvéd kerestetik

Sokak véleménye szerint a jelenlegi Real Madrid minden idők legerősebb klubcsapata. Az tény, hogy Iker Casillas zseniális kapus. A középpályássor bombaerős: az új szerzemény, Beckham, valamint Zinedine Zidane és Luis Figó; elöl a két ék, Raul és Ronaldo felel a gólokért. Ez a lista ugyan tekintélyes, de ahhoz kétség nem férhet, hogy a védelem kész átjáróház. 


Eső áztatta mezőny

A második játékhéten szűnni nem akaró esőzések hátráltatják az amerikai nyílt teniszbajnokság, a US Open szervezőit és versenyzőit. A férfiak a nyolcad-, míg a hölgyek a negyeddöntőknél akadtak el. Az eddigi játékban többnyire a papírformák érvényesültek. A verseny első hete nem hozott váratlan csillaghullásokat, az élen kiemelt játékosok magabiztosan menetelnek a finálé felé. 


A Celtic feljött a második helyre

Továbbra is a Bajnokok Ligája-győztes AC Milan vezeti a labdarúgás történetével és statisztikájával foglalkozó szervezet, az IFFHS klub-világranglistáját. 


Kigyulladt, majd felborult Ralf Schumacher autója

A Forma-1-es csapatok monzai tesztelésén, kedden előbb kigyulladt Ralf Schumacher autója, majd a nap végén a Williams-BMW német pilótája óriásit bukott, de sértetlenül megúszta a balesetet.


Izlandi játékos az NBA-ben

Izlandi válogatott játékossal erősített az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban szereplő Dallas Mavericks.


A harminchét éves csatár lőtte csapata mindegyik gólját

Csapatának mind a tizenegy gólját Milan Dovedan szerezte az Osztrák Területi Labdarúgó-bajnokság legutóbbi fordulójában.


Színes

Turisták bárdolatlansági rangsora

Brit lapjelentések szerint a Caterer and Hotelkeeper című folyóirat megbízásából különböző országokban dolgozó mintegy ezer turisztikai szakember megkérdezése alapján készült felmérés. A szálloda- és vendéglátóipari szakmában dolgozók huszonhárom százaléka a német turistákat találta a leginkább bárdolatlannak. 


DUMA PLÁZA

Az önuralom a legnehezebb uralkodási forma. (Vető József)


Amerikai rekord a hullámok hátán

Egy amerikai, Richard Rodriguez, aki civilben angolt tanít a chicagói Loyola egyetemen, nemrégen Guinness-rekordot döntött hullámvasutazásban, amikor összesen több mint 147 órán keresztül gurult egy németországi vidámparkban. 


Biciklis baki

Egy görög ifjoncnak azért kell bíróság elé állnia, mert az a „bűne”, hogy leesett a kerékpárjáról. 


Robert de Niro hatvanéves

Augusztusban volt hatvanéves az egyetemes filmtörténet egyik legnagyobb egyénisége, Robert de Niro.