Vissza a tartalomjegyzékhez


Amikor nem volt tévé

A hazai kávéházak kétszázötven éves múltját idézi az a kiállítás, amely „Budapest nagykávéház” címmel nemrégiben nyílt meg az Ernst Múzeumban. A kávéház hosszú időn át a pesti ember mindennapi életének elengedhetetlen része volt, s különösen összefonódott az elmúlt századelő virágzó polgári kultúrájával. A szocializmus öt évtizedes presszó- és kocsmakultúráját követően a gyorséttermek és a pubok mellett újra megnyíltak városszerte a régi életstílust idéző kávézók, kávéházak. 


Az egykori híres-neves Japán kávéház Fotó: Ernst Múzeum

Hat hétre az Ernst Múzeum valamennyi terme „Budapest nagykávéházzá” alakult át: a rendezvény a mai kávéháztól kiindulva vezeti vissza a látogatót a századforduló aranykorába, sőt a 18. századi magyar kávékultúra első nyomaihoz. A hat budapesti múzeum és több magángyűjtemény anyagából összeállított kiállítás az első kísérlet arra, hogy átfogó kép rajzolódjék ki e színes és gazdag világról. A termek falain korabeli iratok mellett több száz kávéházi épületet és kávéházbelsőt ábrázoló festmény, grafika, fénykép látható. Sőt, eredeti bútorokkal - köztük tonett- és Hofmann-székekkel - és a kávéházi élet apró kellékeivel (feliratos kávéházi csészék, gyufatartók, asztali kávépörkölő, Virginia szivarok) felszerelt igazi kávéházrészlet: kártyaszoba és szeparé, továbbá egy, a közelmúltat idéző presszósarok is megtekinthető itt. A vendégek a program végeztével valódi kávézót találnak, ahol egy rendelés mellett átböngészhetik a nádkeretbe kötött korabeli dokumentumokat és a kávéházi életet felelevenítő irodalmi műveket is.
A kiállítás ideje alatt számos érdekes kísérőprogramra is sor kerül: régi kávéházakról készült filmekből válogatás látható a mozisarokban, valamint felcsendülnek a pesti zenés kávéházak népszerű dallamai is. 
A kiállítást a Budapest nagykávéház című tanulmánykötet kíséri.
(A „Budapest nagykávéház” című kiállítás 2002. január 6-áig tekinthető meg az Ernst Múzeumban, VI., Nagymező u. 8. A nyitvatartási rend igazodik a rendhagyó témához: hétfő kivételével naponta 11-19 óra között.) (Makki Marie-Rose)