Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Fut a szekér Veszprémben

A német Magdeburg legyőzésével óriási lépést tett a Fotex Veszprém együttese nem csak csoportból való továbbjutás, de talán a kézilabda Bajnokok Ligája döntője felé is. A nagyszerű formában játszó veszprémiek közül külön ki kell emelni Sterbik Árpád kapust, aki - ahogy mondani szokták - fog, mint a festék.


A veszprémi Zlatko Saracevic kapura dob. Néggyel jobbak voltak Fotó: MTI

Európa bajnokcsapatai között magyar férfi kézilabdacsapat (a Budapesti Honvéd) legutóbb 1982-ben tudta kivívni az elsőséget. A Fotex Veszprém eddigi szenzációs sorozatát látva többen azt mondják, jövő tavasszal megismétlődhet a bravúr. A veszprémiek első csoportmeccse a macedóniai Vardar Szkopje ellen még idegenben is „kötelező” győzelem volt, de a francia bajnok Chambéry 16 gólós „lealázására” már mindenki felkapta a fejét. A gallok edzője, Philippe Gardent a mérkőzés után bevallotta: Sterbik kapus sokkolta játékosait. Persze nem kétméteres magasságával és 115 kilójával, hanem azzal, hogy a 22 éves jugoszláv válogatott hálóőrnek 52 percen keresztül mindössze kilenc (!) gólt tudtak dobni. A franciáknak semmi nem sikerült: a 20. percben lőtték második góljukat, és hét hétméteresből csak kettőt tudtak értékesíteni. Az utolsó hazai találatot büntetőből a súlyos sérüléséből visszatért Éles József szerezte, s így alakult ki a 29-13-as végeredmény.
A csoportmérkőzések harmadik fordulójában a német Magdeburg együttese már keményebb ellenfélnek bizonyult. A vendégcsapatból szerencsére sérülés miatt hiányzott két kulcsjátékos, a francia világbajnok Kervadec és az orosz Kulesov, de a mérkőzés így is gigászi küzdelmet hozott. Sterbik ismét bravúrt bravúrra halmozott, de nagyon kellettek Pásztor, a sérült bokával is szenzációsan játszó Dzomba és a kubaiból magyarrá avanzsált Diaz találatai is. A két csapat fej-fej mellett küzdött, de a végjátékban Sterbik zseniális védéseinek és a gyors indításoknak köszönhetően a Fotex kerekedett felül: 24-20.
A Veszprém ezzel a győzelemmel óriási lépést tett afelé, hogy csoportelsőként jusson tovább a nyolcaddöntőbe. A következő mérkőzésre vasárnap kerül sor a Chambéry otthonában, remélhetőleg a hazaihoz hasonló végeredménnyel.