Vissza a tartalomjegyzékhez

Somorjai László
Idősebb Bushra keresztet vetettek

Magyarország demokratikus átalakulása és a NATO-csatlakozás ügyében végzett tevékenysége elismeréseként a Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje a Lánccal kitüntetést, a nem hivatalban lévő államfőknek adható legmagasabb elismerést kapta idősebb George Bush, az Egyesült Államok volt elnöke. 


George Bush Budapesten Fotó: Somorjai L.

A Parlament kupolatermében megtartott ünnepségen a kitüntetést Mádl Ferenc köztársasági elnök adta át George Bushnak, a jelenlegi elnök édesapjának, aki feleségével, Barbarával érkezett. Ünnepi beszédében az exelnök méltatta Magyarország határozott kiállását a terrorizmus ellen, és azt, hogy elsőként vetette fel a Washingtoni Szerződés ötödik cikkelyének alkalmazását a szeptember 11-ei terrortámadást követően. Kiemelt fontosságúnak nevezte hazánk szerepét Európában, és kifejezte abbéli örömét is, hogy hozzájárulhatott a magyarországi rendszerváltáshoz. „Annak idején első alkalommal járhattam itt mint hivatalban lévő amerikai alelnök, majd 1989-ben elsőként mint hivatalban lévő amerikai elnök. Ma én vagyok itt az első volt amerikai elnök….” - mondta. Bush hangot adott egy olyan, új világrendbe vetett hitének, amelyben majd béke honol az egész világon, hiszen „most már nem lesz szuperhatalmak közötti konfrontáció”. Majd egy személyes megjegyzés következett: „Bárcsak harmincöt éves lennék, és nem hetvenhét.”
Mádl Ferenc köztársasági elnök beszédében felelevenítette Bush tizenkét éve történt látogatásának legemlékezetesebb pillanatát: „Van egy kép, amelyet mi, magyarok a mai napig a szívünkben hordunk. A zuhogó esőben a Kossuth-szobor előtt nagy tömeg várja beszédét. Eltépi az előre megírt szöveget és elmondja szabadon, amit abban a történelmi pillanatban mondania kellett. (…) Az üzenetet, hogy a szabad világ támogatja a változásokat, Bush elnök jelenléte és szavai világossá tették számunkra egy sorsfordító évben.” A köztársasági elnök köszönetet mondott az exelnök abbéli segítségéért, hogy Magyarország elfoglalhatta helyét a szabad nemzetek közösségében. Mint mondta, az ország immár „nem kialakulófélben levő demokrácia többé, hanem valóságos demokrácia”. 
Az ünnepségen jelen volt Helmut Kohl volt német szövetségi kancellár, a magyar kormány tagjai, a parlamenti pártok, diplomáciai testületek képviselői - többek között Göncz Árpád volt köztársasági elnök, Boross Péter volt miniszterelnök, de a vendégek között jelen volt Paskai László bíboros is. Bocskai-viseletben ott ült a MIÉP elnöke is, aki a terrortámadást követően az Egyesült Államokat hibáztatta a történtekért.