Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Távozik a CIB Bank vezetője

Zdeborsky György, a CIB Bank elnök-vezérigazgatója a múlt hét végén bejelentette, hogy nem kívánja meghosszabbítani 2002. március végén lejáró szerződését. A hivatalos indoklás szerint Zdeborsky „kevesebb kötöttséggel járó szakmai munkában kívánja hasznosítani tapasztalatait”. Zdeborsky tizenhárom éve áll a CIB Bank élén; ebben az időszakban a CIB a nemzetközi vállalatok exkluzív kis bankjából Magyarország negyedik legnagyobb és második legnyereségesebb univerzális bankjává fejlődött. A külföldi tulajdonú pénzintézetek közül szinte egyedüliként magyar menedzsment irányítása alatt álló bankot a mértékadó Euromoney magazin az elmúlt években ötször választotta Magyarország legjobb bankjává.


Zdeborsky lemond Fotó: MTI

Zdeborsky - az imponáló eredmények ismeretében meglepő - távozásában vélhetően meghatározó szerepet játszottak a CIB és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) közötti sorozatos konfliktusok. Emlékezetes, hogy az év elején a CIB 24,8 százalékos részesedést szerzett a Borsodchem Rt.-ben, majd azt jelentős árfolyamnyereséggel továbbadta az orosz Gazprom érdekeltségébe tartozó Sziburnak. A Borsodchem-részvények orosz tulajdonba kerülése komoly felzúdulást váltott ki kormányzati körökben. Ezt követően a PSZÁF vizsgálatot indított a bank ellen a vállalatfelvásárlási szabályok megsértése és a piaci szereplők megtévesztésére irányuló tisztességtelen magatartás vádjával. A vizsgálatot per követte, amelyet a PSZÁF első fokon meg is nyert; az ügyet jelenleg másodfokon a Legfelsőbb Biróság tárgyalja. A Borsodchem-ügyet újabb felügyeleti vizsgálat követte, melynek során a PSZÁF szabálytalannak találta a CIB Rent Rt. tavalyi részvénykibocsátását. Ezzel párhuzamosan a PSZÁF a bankcsoport elmúlt két évi teljes tevékenységét felölelő vizsgálatot is folytatott, amely a tulajdonos számára meglehetősen kínos eredménnyel zárult: a PSZÁF eddigi gyakorlatában példa nélkül álló módon megtiltotta a szeptemberben elhatározott 2,5 milliárdos osztalékelőleg kifizetését a felügyeleti határozat egyes pontjainak végrehajtásáig. A banknál jelenleg is felügyeleti vizsgálat van folyamatban.
A fentieket érdekes megvilágításba helyezi az a tény, hogy Szász Károly, a PSZÁF elnöke a CIB-ben vált elismert bankárrá, ahol a Zdeborsky által nyújtott támogatásnak is köszönhetően néhány év alatt vidéki fiókvezetőből a teljes vállalati hitelezésért felelős igazgatóvá lépett elő. Szász 1997-ben távozott a banktól, amiben a pletykák szerint szerepet játszott a Zdeborskyval való viszony megromlása is. Szász jelenlegi felügyeleti elnöki tevékenységét a szakmai közvélemény meglehetősen ellentmondásosan ítéli meg: egyes vélemények szerint komoly előrelépés történt az átlátható és jól szabályozott bankrendszer irányába, míg mások személyes indítékoktól vezérelt bosszúhadjáratról beszélnek. Mindenesetre a CIB tulajdonosa, az olasz Intesa BCI bankcsoport a további kellemetlenségek elkerülése érdekében elfogadta Zdeborsky lemondását, azonban tanácsadóként továbbra is számítanak munkájára. Zdeborsky utódjáról egyelőre még nem született döntés.