Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
A lobbizás bevett Európában

A Nemzetközi Lobbisták Egyesülete kiállt Medgyessy Péter mellett. Sajtóközleményükben leszögezik, hogy az MSZP miniszterelnök-jelöltje által korábban végzett lobbitevékenységgel kapcsolatban semmiféle etikai vagy jogi szabálytalanságról nem tudnak. Az egyesület elnöke a Heteknek elmondta: nem politikai, hanem szakmai okokból tartották fontosnak véleményük közzétételét, ugyanakkor nyilvánvalónak tartják, hogy a szocialista politikus ellen indított támadás a közelgő választásokkal függ össze. 

Morenth Péter, a Nemzetközi Lobbisták Egyesülete elnöke lapunknak kijelentette: az egyesület semmilyen politikai erőhöz nem kötődik, a Medgyessy Péterrel kapcsolatban felmerült kormánypárti gyanúsítgatásokra a lobbiszakma jó híre érdekében reagáltak. „Magyarországon a lobbiszakma zárt és viszonylag szűk, ezért tudnánk arról, ha olyan jogi vagy etikai problémák merültek volna fel Medgyessy cégével kapcsolatban, melyekkel a Demokrata, illetve a Magyar Nemzet című lapokban vádolták meg” - nyilatkozta a Heteknek Morenth. A szervezet állásfoglalása szerint a lobbizás az Európai Unióban és a fejlett országokban bevett és elismert tevékenység. Az egyesület sajnálatosnak érzi, hogy Magyarországon ehhez a fogalomhoz pejoratív felhangok társulnak. Az MSZP miniszterelnök-jelöltjének személyével és az általa korábban irányított gazdasági társaság szerződéseivel kapcsolatban visszautasítják, hogy az üzletviteli tanácsadás, a gazdasági érdekérvényesítés egyfajta negatív, a gazdaságra és a társadalomra káros tevékenységként jelenik meg a nyilvánosság számára. 
Morenth kijelentette: kifejezetten károsnak ítéli, hogy a magyar közbeszédben az elmúlt évek során a lobbizáshoz számos negatív tartalmi elem társult, a közelmúltban pedig a „befolyással üzérkedés” büntetőjogi kategóriája és a lobbizás közé is egyenlőségjel kerülhetett. A lobbisták sajnálatosnak tartják, hogy a törvényalkotási folyamatból kimaradt lobbitörvény előterjesztése helyett a lobbizás megítélésében a választási kampány pillanatnyi pártérdekei kerülnek előtérbe.