Vissza a tartalomjegyzékhez


Soha nem késő

Az ember gyakran talál kifogást, hogy ne kelljen sportolnia, sokszor elhangzik: „az én koromban már nehéz elkezdeni a sportot”, pedig az életkor nem lehet akadály. Az sem gond, ha valaki felnőttkorban kezdi a testedzést, a lényeg, hogy vegye figyelembe teherbírását és rugalmasságát. Ha le tudunk úgy hajolni nyújtott térddel, hogy ujjhegyünkkel megérintjük a talajt, akkor jó eséllyel indulunk a gimnasztikában. Ha több mint egy percig tudunk ugrókötéllel ugrálni, akkor jöhet a futás, a biciklizés és az úszás.

35 és 50 között

Amennyiben jó egészségnek örvendünk, bármilyen sportot választhatunk. A kezdők legyenek óvatosak, hiszen izmaink rugalmassága, erőnlétünk már nem olyan, mint tinédzser korunkban, így könynyebben előfordulhatnak sérülések, húzódások. Az első alkalmakkal ne erőltessük meg magunkat, a legjobb, ha úszással indítunk, amely javítja a vérkeringést, de a gyaloglás és a biciklizés is kiváló kezdésnek. (Egyes országokban a - nálunk még nem annyira népszerű - golfot is javasolják, hiszen viszonylag „kíméletes” sport, és szellemileg is kikapcsol.) A szakemberek úgy negyvenéves korig ajánlják a közepes erősségű edzést hetente 4-6 alkalommal, kombinálva a különböző aerob testedzési formákat. (Hatvanperces biciklizés vagy harminc perces futás.)

50 év felett

Ebben a korban az izmaink elkezdenek leépülni, a felesleg könnyebben lerakódik, mint korábban, és nehezebb visszaszerezni alakunkat, ezért még fontosabb a mozgás. Aki most ismerkedik a sportolással, óvatosan tegye. Kezdjük gyaloglással, hétvégén kiránduljunk sokat. Ha valaki régebb óta sportol, akkor iktasson programjába több nyújtó-, légző-, és egyensúlyfejlesztő gyakorlatot. A legideálisabb testedzés a húszperces úszás vagy biciklizés heti három alkalommal. ()