Vissza a tartalomjegyzékhez

Pátkai Mihály
Újabb alagút a halálba

Tízen életüket vesztették és még többen megsebesültek, amikor a svájci Gotthard-alagútban két kamion frontálisan összeütközött. A mentési munkálatokat órákig hátráltatta a sűrű füst és az égő gépjárművekből áradó forróság. 


Égő járművek a Gotthard-alagútban. Veszélyes útvonal Fotó: Reuters

„Tíz halottal számolhatunk” - jelentette ki egy airolói rendőrtiszt a tizenhét kilométeres alagút déli kijáratánál tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy az alagút egyes részei beomlottak. A balesetet követően az alagutat lezárták, emiatt a térségben komoly közlekedési fennakadás történt. Az egyik kigyulladt teherautó gumiabroncsokat szállított, így mérgező füst került a levegőbe, a hatóságok felszólították a helybélieket, hogy zárkózzanak be otthonaikba, ablakaikat pedig zárják be. 
„Hirtelen füst borított be mindent, aztán semmit se láttam… Próbáltam tolatni, mint sokan körülöttem, de lehetetlen volt… Teljes káosz volt” - nyilatkozta kórházi ágyáról egy teherautó-sofőr, aki ki tudott menekülni az alagútból. „Otthagytam a teherautót, és a falat tapogatva menekültem… Forró volt… Mindenütt füst volt…” - mondta Mr. Frischknecht, aki északi irányba utazott nem messze az egyik karambolozó kamiontól. A baleset két és fél évvel azután történt, hogy a Franciaországot és Olaszországot összekötő Mont Blanc-alagútban egy teherautó lángba borult. A tragédiában harminc gépjármű égett el, harminckilencen életüket vesztették.
Az 1980-ban épült Gotthard-alagúton óránként ezerötszáz gépjármű halad keresztül. Bár ez az alagút az egyik legforgalmasabb észak-déli útvonalon helyezkedik el Európa szívében, mindét irányban egy sáv vezet. A Gotthard-alagút a világ második leghosszabb alagútja a norvégiai Laerdal-alagút után, amely 24,5 km hosszú.