Vissza a tartalomjegyzékhez


A világ legjobb vicce

Angol tudósok a világ legtréfásabb viccét keresik. Richard Wiseman, a London közeli Hertfodshire Egyetem pszichológusa szerint az egy éven át tartó, interneten zajló kutatás segíthet rámutatni, hogy nők és férfiak, fiatalok és idősek, illetve az egyes nemzetek, más és más vicceket tarthatnak mulatságosnak. Glasgow-ban (Skócia) a Brit Szövetség által a tudomány fejlődéséért tartott tudományos konferencián fejtette ki, hogy ezzel az akcióval tulajdonképpen a humor pszichológiáját kívánják mélyrehatóbban tanulmányozni. 

Bizonyos országok a rájuk jellemző vicceket küldik majd be, de néhányat közülük így is az egész világon viccesnek találhatnak, s talán még egy univerzális viccet is sikerül felfedezni. Nevezni és szavazni a kísérlet számára készített weboldalon lehet: a belépést követően, a szavazat leadása előtt azonban számos személyes eligazításon kell keresztülmennie a jelentkezőnek. A vicceket csak angol nyelvre lefordítva fogadják el. Hat hónap múlva a legtréfásabbnak ítélt vicceket profi komikusokkal veszik majd fel, a csattanók időzítésének számos változatával, hogy kiderüljön, melyik is a megfelelő minta az igazi „gyilkos” tréfához. Az oldalra, kezdésképp, már tettek is néhány „csalit”: Melyik gyilkosban van kitartás? A sorozatgyilkosban. Milyen disznót érdemes elkerülnöd egy partin? A vaddisznót. 
Wiseman reméli, hogy a kísérletnek már az első 24 órájában ezernél is több poén zúdul majd az oldalra. Trágár és durva viccek, még ha mulatságosak is, a végső döntőbe nem kerülhetnek be. A diákok minden reggel ellenőrzik és kiszanálják a durva poénokat. Wiseman szerint azonban érdekes lesz megfigyelni, kik is küldik az ilyen vicceket. A döntőbe jutott viccek hatását vizsgálandó, önkénteseken figyelik majd meg, hogyan is reagálnak a csattanókra. Az eredmények sok segítséget nyújthatnak az agykárosodással és a gondolkodási folyamatokkal kapcsolatos vizsgálatokhoz, mivel a viccek hallgatása nagy számú, összetett és bonyolult észlelési folyamatot igényel. Azok az emberek például, akiknek sérült a jobboldali homlokkérgük, számos viccet sokkal nehezebben értenek meg, vagy gyakran a rossz poénokon nevetnek. (Reuters)