Vissza a tartalomjegyzékhez


Női méltóság méltó nőiség

A Szociális és Családügyi Minisztérium szeptember 20-án adta át díjait a „Női méltóság - méltó nőiség” címmel meghirdetett pályázat győzteseinek. 

A Szociális és Családügyi Minisztérium felmérései szerint a nők gyakran kerülnek hátrányos vagy konfliktushelyzetbe elsősorban azért, mert sem nekik, sem környezetüknek, sem a társadalom egészének nincs világos képe arról, hogy milyen legyen a korszerű nő, hogyan ossza meg erejét, tehetségét a privát szféra és az azon kívül eső sikerterületek között. Ezt a dilemmát sajnos egyre többen úgy oldják ma föl, hogy lemondanak a karrier érdekében a családról. 
A pályázatra közel száz alkotás érkezett a média legkülönbözőbb területeiről, nemcsak szakmabeliek, hanem magánemberek részéről is. A zsűri öt alkotó munkáját jutalmazta, továbbá két különdíjat is kiosztott. Dr. Krauszné Szívós Mónika, a nyomtatott sajtó kategória első helyezettje kérdésünkre elmondta, meggyőződése szerint nem létezik általános recept arra, hogy az otthonunkban és a munkahelyünkön miként lehet megtalálni a harmonikus egyensúlyt. Egyedi életutak léteznek, amelyek támpontot adhatnak másoknak. A szóban forgó hölgy egyébként feleség és négygyermekes édesanya. Te ráérsz, úgyis otthon vagy című írását ő úgy jellemzi, mint „haditudósítást a konyhából”. A díjazott úgy véli, a hagyományos és új női szerepek összeegyeztetése érdekében talán a legtöbb, amit tehetünk, ha a munkára és a családra fordított időnkkel helyesen gazdálkodunk. (Polovitzer Edina)