Vissza a tartalomjegyzékhez

Zatkalik András
Füred, a nyitott város

A Balaton északi partjának legnagyobb városát, Balatonfüredet már sokan és sokféleképp próbálták meghatározni. Van, ki a szívbetegek Mekkájának, más a vitorlássport fellegvárának, Jókai műveinek ihlető helyszínének, megint más a kultúra bástyájának avagy a reformkor patinás gyógyüdülőhelyének tekinti. Most egy újabbal egészülhet ki a korántsem teljes sor: a kikötők városa. A fejlesztésekről, lehetőségekről Pálfy Sándor (Fidesz-MPP) polgármester adott interjút lapunknak. 


Vitorlásverseny a tavon. Jó szelekre várnak Fotó: Archív 

- Füred szerencsés fekvésű város, ám az igazi szépségét nem a szokványos irányokból csodálhatjuk, hanem a Balatonon hajózva. Teljes pompájában elénk tárul a Tihanytól Csopakig nyújtózó panoráma a sok-sok zölddel, a nádasok közül ujjként kinyúló kikötőkkel, mólókkal. Polgármester úr, hány helyen vethetnek horgonyt városában?
- A különféle vállalati, intézményi kikötők száma tizenegy. Ma becslések szerint egyidejűleg több száz hajó képes ezekben kikötni, s ilyen vagy olyan szintű ellátást kapni. Balatonfüred jövőbeli fejlesztésének érthetően fontos része a kikötők ügye. Ezt számos tényező magyarázza: szeretnénk idevonzani egy módosabb hazai és európai réteget. Rövidesen tagjai leszünk az uniónak, a schengeni határok délebbre kerülnek, nekünk pedig a körülbelül 200 kilométeres távolságra élő osztrák, cseh, szlovák és horvát turistákat kell kiszolgálnunk magas színvonalon. Ehhez azonban ki kell alakítani a szálláshelyeket és a szabadidő eltöltésének kulturált körülményeit. 


Pálfy Sándor Fotó: Z. A. 

- Figyelembe véve adottságaikat, mire van lehetőségük?
- Füred élete korábban a hajógyárra, a szőlőtermesztésre épült, amit felváltott az idegenforgalom. A jövőben is alapvetően az idegenforgalomra kell építenünk terveinket, ám azt már most világosan látjuk, hogy olyan beruházásokat kell végrehajtanunk, amelyek a vendégvárás nyugat-európai szintjének felelnek meg. Visszatérve a lehetőségekre: a vízi sportok, s ezen belül is a vitorlázás, hiszen a 19. század óta Füred a vitorlássport fellegvára. Jelenleg is folynak kikötőtervezések mintegy 700-1000 hajó kikötésére. Ez már tekintélyes szám. Ne felejtsük: a hajósok, vitorlázók vastagabb pénztárcájúak, így a befektetések előbb-utóbb megtérülnek, s a városban hagyott pénz Füred további fejlődését szolgálhatja.
- Van-e ezek között önkormányzati fejlesztés?
- Nincs, ugyanis véleményünk szerint nekünk a körülmények megteremtése a feladatunk. Úgy gondolom, ennek jól meg tudunk felelni. Érdekeltek vagyunk, hiszen van olyan ingatlanunk, amely a kikötőfejlesztésnek lehet bázisa. Ez a volt hangárok közti ingatlan. Itt kétszáz körüli hajó kikötésének feltételeit szeretnénk megteremteni, figyelembe véve a környezetvédelmi előírásokat. Gondolok itt például a nádas megőrzésére, adott esetben telepítésére is. Jelenleg az érdekegyeztetések folynak a szomszéd ingatlanok hasonló tevékenységet folytató tulajdonosaival, s felállítottunk egy munkabizottságot is. Meg kell említenem egy másik jelentős kikötőbővítést is, amely a volt hajógyár területén, a német tulajdonú Termelés Logistic Centrum birtokán folyik. Ott négyszáz hajóra tervezik a kikötőt. Ezenkívül több kisebb-nagyobb is tervezési szakaszban van. 
- Többször elmondta már, hogy az idegenforgalom mellett másra is kell alapoznia Balatonfürednek. Mi ez, s mennyire felkészültek erre?
- Ilyen a konferenciaturizmus, hiszen jelentős szálláshellyel rendelkezünk, s reményeink szerint már jövőre egy többfunkciós sport-, szabadidő- és kulturális centrum megvalósítása kezdődik. Van ezenkívül a reformkori hangulatot árasztó fürdőtelepi részen egy három épületből álló együttesünk is. Ezeket (Ipoly Szálló, Horváth-ház, Árkád Hotel) felújításuk után négycsillagos szállodaként szeretnénk az idegenforgalom, illetve a konferenciaturizmus szolgálatába állítani. Össze kívánjuk kapcsolni rekreációs lehetőségekkel is, így aztán komplexitásában még vonzóbb lehet. Hozzá kívánom tenni, hogy pár éven belül a szentkirályszabadjai repülőtéren landoló turisták is meg fognak jelenni Füreden. Célunk ezért, hogy megfelelő propagandával a távolabbi világok turistáit is idecsalogassuk. Ennek megvan a világban a jó híre: a Balatonnál ismeretlen az idegengyűlölet, mi mindenkit, legyen az volt keleti országbeli avagy izraeli, szívesen fogadunk. 
- Információink szerint egy harmadik fejlesztési irányon is gondolkodik az önkormányzat…
- Igen, ez az Európa-szerte egyre népszerűbb golf. Szeretnénk klubszerű formában igen magas színvonalon egy golfpálya létesítésének a körülményeit is megteremteni. A 7-8 hektárnyi alapterületű pálya előtanulmányai már folynak. Itt egy téli-nyári szabadidőközpont állna a hazai és külföldi turisták rendelkezésére.
Az a felfogásunk, hogy folyamatosan, s nem csak a csúcsszezonban, a városban kellene tartanunk 5-8 ezer embert ahhoz, hogy egész évben jól tudjon működni a város, s az itt élő polgárok számára munkalehetőséget kínáljon. Ennek kiemelkedő szegmense, hogy a város polgárainak be kell látniuk, hogy ma már csak az idegenforgalomból megélni nem lehet. Ezért is tudjuk azt javasolni, hogy a szolgáltatások mellett a szőlőültetvényekkel, a gasztronómiával is foglalkozzanak.
- Nyilván vannak minták, példák.
- Ilyen például a Garda-taviak Szövetsége vagy az Európai Tavak Szövetsége. Valóban mintának tekinthetők. Meg kell teremteni a harmóniát, ami a több lábon állás kritériumát jelenti. Idei tapasztalat, hogy a minőségi szálláshelyek teltházasok voltak, míg jelentős csökkenést tapasztaltunk az olyan szobakiadóknál, ahol egy fedél alatt van a bérbeadó és a vendég. Nagyobb hangsúlyt kell helyezni a víkendturizmusra, amely összefügg a vitorlázással és a vízi sportokkal, még ennél is nagyobb súlyt kell azokra a szolgáltatásokra helyezni, amelyekért érdemes idejönni Füredre. Ebbe a strandok fejlesztése, a kerékpárút, sétányok, vendéglátóhelyek tartoznak. Van még ezenkívül Fürednek egy olyan vonzereje, ami az itt dolgozó orvosok szürkeállományára épít. Ez pedig a szívgyógyászat, amely világhírű. Mindemellett a szénsavas vizünkről sem szabad megfeledkezni. Ez magával hozhatja azt is, hogy lehetőséget tudunk biztosítani például idősek otthonának, hazatelepülőknek létesülő apartman házakra stb. Ennek már most jó tendenciái látszanak: jelenleg három ilyen apartman is épül városunkban. A város nyitott és kész ezekre a fejlesztésekre, de maga a város nem kíván ezekben részt venni, a vagyonkezelő szervezeteitől viszont elvárja, hogy ezekben a beruházásokban részt vegyenek úgy, hogy a vagyont felelősen kezelik.