Vissza a tartalomjegyzékhez

Makki Marie-Rose
Feljelenthet-e az orvosunk

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet nemrégiben levélben fordult a Magyar Orvosi Kamarához (MOK), mert több drogfogyasztó bejelentése alapján arra derült fény, hogy a kezelő intézmény feljelentése alapján rendőrségi eljárás indult ellenük. 

Ennek oka valószínűsíthetően az, hogy maguk az orvosok is tartanak az esetleges felelősségre vonástól. A TASZ úgy véli, ez teljességgel törvény- és alkotmányellenes eljárás az orvosok részéről, mi több, az egészségügyi dolgozók ilyenkor megszegik a rájuk vonatkozó szigorú titoktartási kötelezettséget, amiért tudvalevően több éves börtönbüntetés is kiszabható rájuk. Ráadásul ez a gyakorlat teljességgel elriasztja a drogfüggőket attól, hogy orvosi segítséget vegyenek igénybe a leszokáshoz. A MOK viszont jogászok állásfoglalását kérte annak eldöntéséhez, hogy van-e az orvosoknak bejelentési kötelezettsége a látókörükbe jutott drogosokat illetően.
Mint ismeretes, két évvel ezelőtt a parlament annak ellenére fogadta el a drogosok büntethetőségéről szóló törvénymódosítást, hogy számos szakember felhívta a figyelmet a feljelentés kockázatára, mondván: a drogosokat nem bűnözőkként, hanem áldozatokként kellene kezelni, és büntetéssel nem érhető el a leszoktatás.