Vissza a tartalomjegyzékhez

Hajdú Sándor
Szigorúan függetlenek

Személyzeti kérdésekben a kormánykoalíció kedden nem tudta a parlementen átvinni az akaratát. Nem választották meg Bánk Attilát parlamenti alelnöknek, sem Berki Ádámot adatvédelmi biztosnak. A kormánykoalíció bizottsági posztokon is szeretett volna változtatni, például Kövér Lászlót, a Fidesz „erős emberét” a nemzetbiztonsági bizottság alelnöki posztjára kinevezni, de ez is kudarccal járt. 


Bánk Attila középen. Még várnia kell, hogy Gyimóthy helyébe ülhessen Fotó: MTI

A történet lényege, hogy a múlt héten a FKgP frakciójának egy része kizárt soraiból hat Torgyán-hű képviselőt. Kovács László, az MSZP elnöke mindezt úgy minősítette, hogy „csendesen kimúlt a kormánytöbbség”. A felvetésre válaszolva Bogár László, a kancellária politikai államtitkára leszögezte, hogy a független képviselők egy részével a Fidesz szerződést kötött a kormányprogram támogatására. 
Kiszely Katalin egykori kisgazda képviselő Molnár Róbert szintén volt kisgazdával felvételét kérte a Fidesz-frakcióba, és mint lapunknak elmondta, szombaton - lapzártánk után - várhatóan fel is veszik őket. Ezzel matematikai értelemben is helyre áll a koalíciós többség. 
Horn Gábor országgyűlési képviselő, az SZDSZ ügyvivője a Heteknek kifejtette: értelmezésük szerint az elmúlt héten hat kisgazda képviselő kirekesztésével elvesztette a jobboldali koalíciós kormány a többségét a parlamentben. Ezzel a lépéssel a kisgazdák felszámolták az amúgy is gyenge kormánytöbbséget. Horn szerint egyébként ez az „egész játék” megcsúfolja a parlamenti demokrácia szabályait, hiszen a függetlenek csak névleg függetlenek, számunkra ismeretlen paktumok alapján kötik magukat Orbán Viktorhoz. 
Enyedi Zsolt politilógus, a CEU kutatója lapunknak elmondta: a rendszerváltás óta nem volt még példa kisebbségi kormányzásra. Véleménye szerint matematikailag valóban igaz az, hogy elfogyott a kormánytöbbség, de gyakorlatban a függetlenek segítségével még tudnak kormányozni. Igaz ezek a független képviselők csak státusuk szerint függetlenek, hiszen oly mértékben elkötelezték magukat a kormány mellett, hogy az már a kormánypártokat is túlszárnyalja. 
Fritz Tamás is hasonlóan gondolkodik. A politológus szerint a Torgyánnal szemben álló kisgazdák végig ki fognak tartani a kormány mellett, remélve ettől a 2002-es választások után valamilyen „mannát”. Török Gábor politológus szerint egy bizalmatlansági indítvány benyújtásának azért nincs esélye, mert „ahhoz az kell, hogy a parlament 50 százalék plusz 1 fővel leszavazza a kormányt, és egyben egy új miniszterelnök-jelöltben is megállapodjon”.