Vissza a Hetek archívum borítólapjára
V. évfolyam, 37. szám, 2001. szeptember 15

Belpolitika

Szobota Zoltán
Egyházfinanszírozási trükkök

Az idei egyszázalékos felajánlások végeredményének két tanulsága van. A legfontosabb az, hogy a kormány egyházpolitikája és az adófizetők egyházak irányába tanúsított adakozó kedve nagymértékben eltér egymástól, a másik pedig az, hogy előbbi mindezt nem hajlandó tudomásul venni. 


Munkatársunktól
Jelzések a halál előtt

Az öngyilkosságot elkövetők jelentős része élete utolsó hat-nyolc hetében fejfájásra, általános gyengeségre, rossz közérzetre panaszkodva felkeresi háziorvosát vagy valamelyik kórházi szakrendelőt. Orvosaik azonban általában nem ismerik fel, hogy a tünetek mögött valójában a depresszió áll, amely egyébként a befejezett öngyilkosságok kétharmadáért felelős. Ilyen és ehhez hasonló megdöbbentő eredményekre jutott az a dél-alföldi orvoscsoport, amely egy éve indította öngyilkosság-megelőzési kísérleti programját, és elképzelhető, hogy jelentős áttörést ér majd el az önpusztítás elleni hazai küzdelemben. 


Akaró Ágnes, Földvári Katalin
Hit nélküli nemzedék

„Nem segíti a gyerekek erkölcsi fejlődését, ha azt látják, mindent és mindenkit sárba kell és lehet rángatni. Hiába beszélünk erkölcsi tisztaságról, ha korrupciót, megvesztegetést, igazságtalanságot, jogtalan előnyöket, jog felett állást látnak maguk körül” - fejtette ki kutatásait összegző előadásában Tóth Istvánné, a Kaposvári Egyetem Csokonai Vitéz Mihály Pedagógiai Főiskolai Karának oktatója.


Munkatársainktól
Nácinak minősített magyar pártvezető

Több magyar politikus gyakorlatilag újnácinak minősítette Csurka Istvánt, a MIÉP elnökét, aki az elmúlt napokban egy tanulmányt jelentetett meg a zsidósággal kapcsolatban, valamint az Egyesült Államokat tette felelőssé a keddi tragédiáért. 


Magyary Ferenc
Csurka, a terrortámadás magyar ideológusa

A világon mindenütt az emberi kultúra, életek és a demokrácia elleni támadásként értékelik az emberi történelem eddigi legnagyobb terrortámadását. Miközben a téboly a filmvásznakról belépett a történelembe, Csurka a „világ elnyomott népeinek a globalizmus elleni válaszcsapásaként” üdvözli a New Yorkra zúdult pusztító halált.


Munkatársunktól
Terrorra szigor

A World Trade Center és a Pentagon elleni merénylet eddigi gyakorlatuk átgondolására készteti a biztonságpolitikai szakértőket az egész világon, főleg, ami az iszlám terrorizmus elleni küzdelmet illeti - állítják egybehangzóan a lapunknak nyilatkozó biztonságtechnikai szakértők. Szerintük akár - annak ellenére, hogy ez eddig elkerülte - Budapesten is történhetnek brutális terrorakciók. 


Fókusz

Szép új világ
Ördögi gyűlölet a zsidók ellen

Tihanyi Péter interjúi


Morvay Péter
Lejtőről a szakadék szélére
Tovább a cikkhez >>>

Vagyim Arisztov
A mítosz vége

„Ez nem lehet igaz! Repülők lerombolták a New York-i Világkereskedelmi Központ épületét, sőt még a Pentagont is Washingtonban? És te ezt el is hiszed?” Ez a párbeszéd egy budapesti barátom irodájának küszöbén hangzott el. Útban hozzá még nem láttam a tévét, nem hallgattam rádiót, így nem is tudtam a szeptember 11-i hírekről.


Márer György, New York
A sötétség napja

2001. szeptember 11. úgy vonul be az Egyesült Államok történetébe, mint az embertelen erőszak legaljasabb megnyilvánulásának napja. New York népe mit sem sejtve indult munkába, illetve ügyes-bajos dolgainak intézésére aznap reggel, miközben egy világot behálózó terrorszervezet minden ésszerűséget nélkülöző bosszúhadjáratra készült. A vallási megszállottság szörnyszülöttjei sikerrel jártak azon egyszerű okból, hogy egy teljesen nyitott, demokratikus társadalom ellen követték el minősíthetetlen cselekedetüket: elrabolták két légiforgalmi társaság négy repülőgépét, hogy utasaikkal és személyzetükkel együtt élő rakétának használják fel valamennyit. Kettőt belerepítettek a New York-i Világkereskedelmi Központ két felhőkarcolójába, a harmadikat az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon épületébe, míg a negyedik gép hős pilótái - tudván, hogy nincs menekvés - inkább a földbe fúródást választották, mintsem teljesítsék a légi kalózok esztelen parancsait.


A globális terror üzenete

Kertész Ákos (Radnóti Miklós)


Péterfi István
Szárnyas bombák utasokkal

A megdöbbentő képek a repüléshez közel állók számára megrázó apró részletekkel is szolgálnak. A nézők többsége csak annyit lát, hogy egy repülőgép csapódik be a felhőkarcolóba. A közeli felvételeken viszont az is látszik, hogy a gép szárnya „tiszta”, vagyis a futó bent, a fékszárnyak zárva - tehát akik a gépet vezetik, nem akarnak, nem is próbálnak lassan repülni. Ehhez ugyanis a szárnymechanizáció működtetésére is szükség lenne. Ha bárkiben kétely merült volna fel, a mintegy kétszáz méteren repülő gépek tiszta szárnya egyértelmű jele a pusztítás szándékosságának. Csak a szörnyűség első fél órájában merült fel, hogy a két gép becsapódása a World Trade Center iker-felhőkarcolóiba, majd a harmadik zuhanása a Pentagonra akár véletlen műve is lehet. Később azonban, amikor Amerika elkezdett felocsúdni a sokkból, a legfőbb kérdések az akció végrehajtásával kapcsolatban már így hangoztak: Hogy lehetett négy gépet egyszerre elrabolni? Hogyan lehetett arra kényszeríteni a pilótákat, hogy ilyen pusztítást idézzenek elő? Egyáltalán, ki vezette valójában az utasszállítókat a szándékos katasztrófák pillanataiban? 


Gazdaság

Acsai Anikó
Nem csak a World Trade Center omlott össze

Világszerte pánik tört ki a pénzügyi piacokon az Egyesült Államokat ért terrortámadás-sorozat pillanataiban. A befektetők mindenáron igyekeztek részvényeiktől és dollárjaiktól megszabadulni, a pénzek a tartaléknak tekintett arany- és államkötvény-vásárlásokba vándoroltak. Néhány óra alatt a pánikszerű vásárlások következtében, felfüggesztésig több mint 5 dollárral drágult a Brent olaj jegyzése Londonban, és a valamennyi tőzsdén jegyzett fém ára is jelentősen emelkedett. Az amerikai piacok a CNN legfrissebb értesülése szerint várhatóan hétfőig zárva tartanak, amire nem volt példa a 33-as gazdasági válság óta.


Danka Ildikó
Lakásügyi Minisztérium

Évente 40 ezer új lakás, ebből 10 ezer új minőségi bérlakás építését tűzte ki célul a Társaság a Lakásépítésért Szervezet, mely szerint a lakásteremtés ügyében a kormány nem tudott áttörést hozni, bár erőfeszítéseit el kell ismerni. A társaság héten tartott ülésén a parlamenti pártok próbáltak közös nevezőre jutni. 


Szikora Réka
Közkedveltek a plazák

Magyarország regionális nagyhatalommá válhat a bevásárlóközpont-szektorban - hangzott el a héten egy budapesti kereskedelmi konferencián, ahol felhívták a figyelmet, hogy a rendkívüli fejlődés egyben túlkínálattal is fenyeget. Az országban jelenleg 52 bevásárlóközpont és 40 hipermarket működik, 8 üzletközpont jelenleg épül, 19 nyitását pedig jövőre tervezik. Mindazonáltal a Gfk. Piackutató Intézet kutatásaiból kiderül, hogy az üzletközpontok egyre közkedveltebbek a lakosság körében. 


Munkatársainktól
Leállt a pénzügyi világ szívverése

A keddi példátlan terrortámadás nemcsak a tudósításokból ismertté vált épületekben, intézményekben és emberéletekben tett jóvátehetetlen károkat, hanem ezzel célponttá vált az USA és a világ globális pénzügyi rendszere is. A terroristák egyszerre két fronton támadtak: az egyik az amerikai kormányzati hivatalok, másrészről viszont az üzleti élet, a globális pénzügyi rendszer szimbólumának számító World Trade Center ellen. A több mint 400 méteres épületegyüttesben 26 ország 400-nál is több vállalata bérelt irodahelyiségeket, naponta ötvenezer dolgozót foglalkoztatva. Az ezrekben mérhető halálos áldozatok mellett több 10 milliárd dolláros káresetről beszélhetünk. A pénzügyi szektoron kívül a biztosító- és a légitársaságoknak kell jelentős veszteségeket elkönyvelniük. A terror világgazdaságra gyakorolt hatásáról egyelőre megoszlanak a vélemények. A jövőbe senki sem lát.


Háttér

Morvay Péter
Együtt ünnepeljük a visszatérést
mondja Johann Lückhoff, a Nemzetközi Keresztény Nagykövetség alapító-igazgatója
Tovább a cikkhez >>>

Hit és értékek

Németh Sándor
A büszke tornyok

A Pentagont és New York városát ért terrorista támadás számos súlyos kérdést vet fel. Például azt, hogy vajon a világ jövőjét mennyire fogja meghatározni bizonyos iszlám irányzatok fokozódó Nyugat-ellenessége? Lehetséges-e a judeo-keresztény kultúra és az iszlám közötti ősi ellenségeskedés fölszámolása a 21. században? 


Külpolitika

Kislányom, éltek

Egy New York-i magyar házaspár, Honis Elemér és Andrea küldte lapunknak az alábbi levelet 24 órával a terrortámadás után:


Csereklyei Márta
Az ikertornyok

A Világkereskedelmi Központ épületeit öt kontinens 97 országában lehet megtalálni. A világbékét a nemzetközi kereskedelem révén előmozdítani szándékozó, a gazdasági növekedést célul kitűző szervezet alapgondolata David Rockefellertől származik, aki még a hatvanas években álmodta meg a központ felépítését. Az akkoriban a Chase Manhattan Bank elnöki székében ülő Rockefellert Manhattan helyzete motiválta a terv szorgalmazásában. Manhattan ugyanis az ötvenes-hatvanas években jelentős hanyatlásnak indult: az üzleti vállalkozások sorra máshová költöztek. A térség revitalizálásához Rockefeller egy világkereskedelmi központ felépítését tartotta a legalkalmasabbnak. Úgy gondolta, ez olyan hely lehetne, ahol a világkereskedelemben tevékenykedő magánszemélyek és hivatalos személyek találkozhatnak egymással, illetve a sikeres működésükhöz szükséges segítségben részesülhetnek. 


Hetek-összeállítás
Hajsza a milliárdos rém után

A New York-i és washingtoni terrortámadások első számú gyanúsítottja Oszama bin Laden, egy szaúd-arábiai milliárdos fia. Al-Qaida nevű szervezetéről az amerikai hatóságok azt feltételezik, hogy a kilencvenes évek eleje óta tervez támadásokat egyesült államokbeli célpontok ellen. A világot behálózó szervezet számlájára több sikeres és sikertelen terrortámadást írnak, többek között az 1998-ban szinte egy időben elkövetett robbantásos merényleteket a kenyai és tanzániai amerikai nagykövetségek ellen, valamint a USS Cole hadihajó felrobbantását Jemenben. 


Négykeréken

Király Sándor
Agresszivitás az utakon Úgy vezetsz, ahogy élsz

Sokunkkal előfordult már, hogy a sebességhatárokat betartva autóztunk, de a mögöttünk haladó fényszóró villogtatással és a követési távolság be nem tartásával szinte „leradírozott” az útról. Sajnos a társadalmi problémák jó része a közlekedésben csapódik le, emiatt sokaknak stressz és nem örömforrás az autóvezetés. Az agresszív vezető szándékosan veszélyhelyzetet teremt, és a legkisebb vélt vagy valós sérelemért azonnal revansot vesz. Erről a témáról beszélgettem Dr. Holló Péterrel, a Közlekedéstudományi Intézet Rt. Közlekedésbiztonsági és Forgalomtechnikai Tagozatának vezetőjével.


A nagy generáció

Több mint hatmillió példányt adtak el az előző Corsa generációból, ami nem a véletlen vagy egy jól sikerült reklámkampány eredménye. Időközben a konkurens modellek, így a Fiat Punto, a Peugeot 206, a Renault Clio és a Toyota Yaris alaposan átrendezték az eladási statisztikákat, így mondhatni kissé megkésve érkezett az új Corsa. 


Az Opel-gyár története

Az 1858-as esztendő technikatörténeti szempontból ígéretesen indult. Anglia és az Egyesült Államok között lefektették az első óceán alatti távírókábelt, a németországi Rüsselheimben lakó Adam Opel pedig Párizsba utazott, hogy továbbképezze magát a lakatos mesterségben. Miután egy varrógépgyárban munkát kapott, és megtanulta a szakma fortélyait, hazatért, hogy egy tehénistállóban berendezett műhelyben lerakja egy új világcég alapjait. A fáradságos munkával elkészített első varrógépét azonban nem tudta eladni, mert az állásukat joggal féltő szabólegények kőzáporral fogadták. 


Sport

Kovács Tamás
Beérett a fiatal teniszgeneráció

Férfiaknál ausztrál meglepetéssel, a nőknél pedig az idősebb Williams nővér duplázásával zárult a csaknem 16 millió dollár összdíjazású US-Open, melynek helyszíne a hét végén még békés New York volt.


Hetek-összeállítás
Verhető-e a Real Madrid

Még egyetlen európai futballcsapatnak sem sikerült a címvédés a labdarúgó Bajnokok Ligája tízéves története során. A 2001-2002-es kiírás első körében hihetetlen erős a mezőny, valószínűleg a legutóbbi győztes Bayern Münchennek sem lesz könnyebb a feladata, mint elődeinek.


Varga József
Jordan Washingtonban folytatja

Másodszor is visszatér a kosárlabdasport valaha élt legnagyobb játékosa, Michael Jordan. A hatszoros bajnok, a Chicago Bulls legendás hátvédje a „szeles város”-ban üzemelő éttermében tájékoztatta a sajtó képviselőit arról, hogy akár évekig képes az NBA-ben játszani.


Munkatársunktól
Vuelta 2001.

Szombaton vette kezdetét az idén 56. alkalommal megrendezett háromhetes spanyol kerékpáros körverseny, a Vuelta a Espana, mely az elmúlt években a Tour de France után a második legrangosabb országúti körversennyé vált. Rangját talán egyedül az csökkenti, hogy nem indult a versenyen az idei Tour de France első két helyezettje, az amerikai Lance Armstrong, valamint Jan Ulrich, a Telekom Team kapitánya. Rajtuk kívül jelen van azonban az idei tourról hiányzó 98-as Tour de France-nyertes, a közönségkedvenc Marco Pantani, Alex Zülle és az olasz Casagrande.


Szabadidő

Kapsza Ágnes
Egy magyar festőfejedelem

Benczúr Gyulát talán senkinek sem kell bemutatni, mégis: Budapesten 1958 óta nem volt kiállítása, 1970 óta nem jelent meg könyv róla, és tanítványainak életrajzaiból is kimaradt a nagy festő mesteriskolájában töltött évek említése - hívják föl a figyelmünket a tárlat szervezői.


Kánai András
A dc Talk szólóban

Amikor kitudódott, hogy a dc Talk mindhárom tagja saját szólólemezén munkálkodik, nagy volt a riadalom az együttest kedvelők körében. A hír először olyan sokkolónak tűnt, mintha Madonna azt közölte volna: mostantól csak gospelt énekel.


Muskátlik télen

Végére értünk a nyárnak: bár a nappalok enyhék, az éjszakák már igencsak hűvösek. Az erkélyeken vagy a kiskertben virágaink még nagyon szépen díszlenek, de a hűvös éjszakákat szobanövényeink nem kedvelik, tehát szokásos őszi beköltöztetésükről gondoskodni kell. Azonban nem minden növény, így a muskátlik sem bírják a szobai körülményeket. A muskátlik talán most a legszebbek, de már a nulla fokot sem viselik el, leveleik megbarnulnak és a növény elpusztul. Ezek a színpompás virágok sajnos a meleg és száraz szobalevegőt nem kedvelik, az ő igényeiknek a legmegfelelőbb hőmérséklet 10-12 °C, világos és aránylag párás levegő. Ilyen helyük általában nincs. 


Mód Júlia
Erdőben van a vitamin

A szezonális gyümölcsök téli tartósítása a háziasszonyi teendők fontos része. Téli eltevésre azonban nemcsak a zöldségek, gyümölcsök alkalmasak, hanem felhasználhatók az erdei és vadon termő növények termései is. Nem is gondolnánk, hogy ezek milyen egészségesek, ezért többet kellene begyűjtenünk belőlük. A termés begyűjtését a szabadban, az erdőben, aktív pihenésként, akár egy jó túrával is - családi vállalkozásban, melyet mindenki élvez - összeköthetjük. Ez a nyersanyag olcsó és könnyen hozzáférhető. Célszerű a gyümölcsöket az optimális érettségi fokon szedni, mivel az egészséges, friss, jó minőségű nyersanyagnak ekkor nagy a vitamin- és ásványianyag tartalma.


Színes

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Olyan kicsi krumplik vagyunk... (Charles Dudley Warner, amerikai író)


Körbemotorozza Magyarországot és Afrikát

Körbemotorozza Magyarországot, majd Afrikát is a pécsi származású Tóth Tibor, aki ezzel a teljesítménnyel akar bekerülni a Guinness Rekordok Könyvébe. A harminchét éves férfi hétfőn reggel ült motorkerékpárja nyergébe, s vágott neki Magyarország határ menti útjainak, hogy több mint ezerötszáz kilométert tegyen meg. 


Földrengést okoztak a gyerekek

Egymillió brit iskolás egyidejű egyperces ugrálása földrengést okozott Nagy-Britanniában. A nem hivatalos rekordot a világ legnagyobb tudományos kísérletének tartják. 


Krémes rémek, rémes krémek

Különös merénylet áldozata lett nemrég XVI. Gusztáv Károly svéd király. Őfelsége és Szilvia királyné a délnyugat-svédországi Varberg városához közel eső parkot látogatta meg, amikor a mintegy ötszáz néző közül egy tizenhat éves fiú egyszerre csak a király felé kezdett szaladni, s a testőrök között átfurakodva, egy szamócakrémmel töltött süteményt dobott egyenesen a király arcába. 


Hétvégi stressz

A német férfiak a hétvégét sokkal stresszesebbnek vélik, mint a hétköznapi munkába járást. 


Tollhegy

Gadó György
Akik nem fociznak, és akik a labdába rúghatnak

Ha úgy tetszik, akár mérföldkőnek is tekinthető az ország ellenforradalmi irányú politikai „fejlődése” útján, hogy immár van magyar község, amelyben - közel hatvan év után - ismét Horthy Miklós nevét viseli utca. A Pest megyei Páty önkormányzati képviselőtestületét „dicséri” ez a fejlemény, mely a MIÉP helyi kezdeményezésére valósult meg, és amely - próféta ne legyek! - alighanem másutt is utat nyit hasonló névváltoztatásoknak.


Bán Ervin
Visszatért egy régi gondolat

Bugyuta kis vidéki lap volt. Hetenként négyszer jelent meg a kisvárosban, és mert az megyeszékhely volt, megyei lapként azonosította magát. Szorosan követte a kormánypolitikát és annak kanyargásait. Nagyon konzervatív elveket hirdetett a harmincas évek végéig. Akkor kezdett fasizálódni, követve a „felvilág” jobbfelé való csúszását. Utolsó számai 1944 őszén már a nyilas hatalomátvételt ünnepelték. (Öt évvel előbb, a választások idején a nyilasok ellen kampányolt. Ugyanazzal az újságírói gárdával.) Mindig nagy tisztelettel emlegette a helyi és az országos „nagyságokat”, meg a papságot.


Éjszakák pokla után

Érdeklődve olvastam a Hetek szeptember 1-i számában az című kitűnő interjúd, közben eltűnődtem azon, hogy milyen különös, hogy ez a riport éppen most és éppen erről a témáról kerül a kezembe, ugyanis velem valami hasonló történt a napokban.