Vissza a Hetek archívum borítólapjára
V. évfolyam, 32. szám, 2001. augusztus 18

Belpolitika

Munkatársunktól
Kritikussá vált a romák helyzete

A Washington fővárosban működő amerikai Freedom House szabadságkutató intézet 1999. július 1. és 2000. október 31. közötti időszakra vonatkozó jelentése szerint Magyarországon folytatódnak a negatív tendenciák a demokratikus működés, a gazdaság liberalizációja és a jogállamiság terén. Az intézet eredményeit 1-től 7-ig terjedő osztályzatban tömöríti (legszabadabb: egyes, a legdiktatórikusabb: hetes), de a jelentés a szervezet weboldalain részleteiben is olvasható a címen.


Kiss Tamás
Kőbe zárt fájdalom

Nagykanizsán 2001. augusztus 12-én felavatták a Nagy-Magyarország emlékművet. A hivatalos ceremónia közel hatvanhét évet váratott magára, hiszen az 1932-ben emelt alkotást többszöri nekifutásra sem sikerült felavatni, és 1952-ben hosszú időre minden ilyen irányú törekvés szertefoszlott, hiszen az akkori hatalom ledöntötte és elásatta a szobrot, majd a helyére a Tanácsköztársaságnak emléket állító alkotást helyeztette el. 


Hetek-összeállítás
Kommunikációs csel

Amint az borítékolható volt, az országgyűlés még csak napirendjére sem tűzte az ellenzék által kezdeményezett vizsgálóbizottságok felállításának kérdését az Orbán-bányák, illetve Szabadi Béla ügyében, ám a kormánypártok mégsem érezhetik magukat nyertesnek az ügyben. Az elmaradt szavazást követő szocialista és szabaddemokrata „lépcsőházi rész-országgyűlés” ugyanis óriási nyilvánosságot kapott a médiában, így a felvetett kérdések a teljes vizsgálóbizottság meghiúsítása ellenére is a közvélemény előtt lebegnek.


Hajdú Sándor
Informált a titkos informátor

Lassan nemzetközivé dagad az a botrány, amelyet a múlt héten robbantott ki a Stop! internetes újság. A lap a Nemzetbiztonsági Hivatalnál dolgozó informátorára hivatkozva nem kevesebbet állított, mint hogy 45 millió forint kenőpénzt kapott a Honvédelmi Minisztérium egyik magas rangú beosztottja. Az összegnek abban a tenderben kellett volna győzelmet biztosítania egy német-orosz vegyesvállalatnak, amelyben a MIG típusú harcirepülő-felújítás utáni megvásárlása szerepelt. Az üzlet végül nem jött létre, a botrány azonban kirobbant. Az utalásokból egyértelműen azonosítani lehet Homoki János honvédelmi politikai államtitkárt, aki azonban határozottan visszautasította a vádakat, és kijelentette: a lejáratását célzó akció mögött egykori pártelnöke, Torgyán József áll. 


Munkatársainktól
Tűz és drog

Valószínűleg a televízió elektromos hibája okozta azt a kispesti lakástüzet, amelynek során egy felnőtt és két kisgyermek életét vesztette, illetve hatan megsérültek. Egy asszony gázzal próbált meg véget vetni életének - szerencsére sikertelenül -, de az általa okozott robbanás többmilliós tűzkárt eredményezett. Kőbányán pedig ugyanarra a háztömbre két, drogosok által okozott tragédia árnyéka is vetődhetett volna: egy öngyilkosság és egy lakástűz.


Fókusz

Az árulók soha nem jöhetnek vissza
Interjú Torgyán Józseffel, a Független Kisgazdapárt elnökével
Tovább a cikkhez >>>

Ignácz Valéria
Kisgazda sóhaj

A Független Kisgazdapárt augusztus 15-én tartotta országos könyörgését a magyar föld védelmében a Máriaremetei Kegytemplomban. A szerda esti misén megjelent a Torgyán-hű kisgazdák fővárosi krémje: ott volt Torgyán József és felesége, Cseh Mária, Béres Béla és G. Nagyné Maczó Ágnes is. A könyörgő szentmisét Esterházy László pápai káplán celebrálta, aki megáldotta az új kenyeret és a búzát. A kisgazdák megyei vezetői, tagjai és szimpatizánsai több helyen ökumenikus szertartás keretében imádkoztak a magyar földért, valamint a magyar népért. 


Somorjai László
Most jó lenni Koronának

Saját mikrobusza van külön sofőrrel. Ötvenmillióért utaztatják Budapest-Esztergom retúr. A róla elnevezett testület minden másodpercét óvón felügyeli. Hódolói térdre borulva, de minimum meghajolva tisztelik, a szerencsésebb kisgyermekeket bemutatják neki. A közalkalmazottak szerdán szabadnapot kaptak miatta. Ráadásul szentnek is hívják. Ő a mi Koronánk.


Gazdaság

Danka Ildikó
Tartós lesz-e az elbocsátási hullám

Multinacionális társaságok sorra jelentik be alkalmazottaik ezreinek, tízezreinek elbocsátását. Elemzők úgy vélik, hogy a gyenge konjunktúrával indokolt létszámleépítések a kereslet csökkenésén keresztül maguk is előidézhetik és tovább gerjeszthetik a gazdaság visszaesését. A tömeges elbocsátások egyelőre főleg az Egyesült Államokat és Nyugat-Európát érintik, de utószelük Magyarországot is meglegyintette. A GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatóját, Hegedűs Miklóst kérdeztük arról, hogy nekünk is fel kell-e készülnünk hasonló mértékű elbocsátásokra.


Szikora Réka
Világbanki válasz az antiglobalizmusra

Az eddigiektől eltérően csupán kétnapos lesz idén a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) éves rendes gyűlése. A vezető tisztviselők a washingtoni rendőrség és a városi hatóságok javaslatára döntöttek így, miután a szeptember 29-30-án tartandó washingtoni rendezvényre a 183 tagország képviselői mellett mintegy 40-60 ezer globalizációellenes aktivista részvételére számítanak. A Világbank a globalizáció védelmében és a tiltakozók érveinek megcáfolására egy tanulmányt dolgozott ki, melynek közgazdasági fejtegetéseit a Financial Times angol napilap adta közre. 


Scharrer János
Lelkes tanácsadók a bankárok

Lapunk a Novosztyi hírügynökség segítségével exkluzív interjút készített Mihail Kaszjanov orosz kormányfővel, akit a közeljövő legfontosabb célkitűzéseiről kérdeztünk.


Acsai Anikó
Vegyes féléves eredmények

Jellemzően csökkenéssel zárták a hetet a világ vezető tőzsdeindexei. A Cisco kedvezőtlen kilátásainak hírére újra 2000 pont alá süllyedt a Nasdaq, ami fölé egyelőre nem is sikerült visszakapaszkodnia, annak ellenére sem, hogy a Goldman Sachs a chipszektort felminősítette. Az USA vezető közgazdászai között végzett felmérés szerint az egy hónappal ezelőtti 2 százalékhoz képest már csak 1,7 százalékos gazdasági növekedést várnak az idei évre. A megkérdezett elemzők többsége az augusztus 21-i Fed ülésen újabb 25 bázispontos kamatcsökkentésre számít. Európában a DAX vezette az esést, miután a kiskereskedelmi forgalom a vártnál háromszor nagyobb mértékben csökkent júliusban. Csökkent a BUX értéke is, a hetet 1,29 százalékos esés után 6492 ponton zárta.


Pálinkás Csilla
Ház lesz, más nem

Újabb tízmilliárd forintnyi támogatást ígért az árvíz utáni újjáépítéshez Orbán Viktor a „gördülő kormányülés” következő állomásán, a szintén árvíz sújtotta Csarodán. A miniszterelnök a pénzügyminiszter feladatává tette, hogy átcsoportosításokkal tegye lehetővé az öszszeg felhasználását. A felajánlásra azért volt szükség, mert kiderült, hogy a korábban adott huszonhárom milliárd nem elegendő a teljes helyreállításhoz.


Geszti Sándor, Pálinkás Csilla
Felfedezik a más bizniszt

A nemzetközi trendekhez igazodva Magyarországon is egyre inkább érzékelhető, hogy a homoszexuálisok csoportjának érdekérvényesítő képessége meghaladja számszerű arányuknak megfelelő társadalmi súlyukat. Szakértők ezt három okra vezetik vissza: egyrészt a médiában betöltött kulcspozícióikra, másrészt erős politikai lobbitevékenységükre, harmadrészt pedig sajátos gazdasági szerepükre. E harmadik - kevésbé emlegetett - területre igyekszik cikkünk rávilágítani.


Papp Levente
Szédítő karrier

A Vivendi-birodalom feje, Jean Marie-Messier az ismeretlenség homályából röpke öt év alatt lett Európa legnagyobb telekommunikációs birodalmának médiacézára. Aki a jövőben egyre inkább meghatározhatja, hogy az emberek hogyan és milyen információhoz jutnak. 1970-ben, a húszas éveiben járó, felvételiző Messiert elutasították a Harvard Business Schooltól, ugyanis egy grafológiai vizsgálat során megállapították, hogy alapvetően hiányzik belőle az ambíció, amit a kor sikeres gazdasági szakembereitől a világ megkövetel. Így nem lett Messier a Harvard hallgatója, húsz évvel később azonban Franciaország első számú cégvezetőjeként ünneplik. Ennyit a grafológiáról.


Háttér

Ady Endre
István király országa

István királynak a napja van ma. Hivatalos ünnep, munkaszünetes nap. Nem sok szerencsénk van a hivatalos ünnepekkel, de István király valamivel ünnepiesebb mégis a többi hivatalos ünnepnapnál. Némely kálvinista helyeken félnek csak tőle. Ott is inkább a „szent” jelző miatt. Egyébként azonban okos dolog volt ünneppé tenni e napot s még okosabb volna, ha jól tudnánk ünnepelni István király napján.


Hazafi Zsolt
A narancstól a koronáig

1991-ben az akkor még Fidesz-lapnak számító Magyar Narancs (MN) augusztus 20-i egyházi ünnepségek kapcsán a „spirituális terror” víziójával riogatott, azt tanácsolva olvasóinak, hogy „5 napig ne vegyen újságot, ne nézzen televíziót, ne hallgasson rádiót, ne menjen utcára, csukja magára az ajtót”. 


Antiklerikalizmus és polgári értékek

A magyar polgári átalakulási kísérletek egyik, manapság nem sokat emlegetett, de igen meghatározó területe a klerikalizmus és az antiklerikalizmus küzdelme. A polgári gondolkodók, politikusok az állam és egyház liberális minta alapján történő szétválasztásán, míg az egyházak védelmezői felekezetük társadalmi befolyását kívánták megtartani vagy megőrizni. Kulcskérdésnek számított e területen a politikai hatalom felhasználása vagy felhasználásának kísérlete.


Hetek-összeállítás
Bűnbánó ördögűző

A Vatikán sajtóközleménye szerint a pápával folytatott magánbeszélgetést követően visszatér az egyház kebelébe Emmanuel Milingo érsek, aki május 27-i házasságával végleg kihívta maga ellen a katolikus egyház haragját. A zambiai érsek felesége azonban azzal vádolja a Vatikánt, hogy erőszakkal tartják fogva férjét.


Hetek-összeállítás
Inka beiktatás az Andokban

Különleges ceremónia színhelye volt nemrég az inkák ősi városa, a szent Machu Picchu hegyen álló romváros. A Neue Zürcher Zeitung beszámolója szerint július 29-én hét helikopter két fordulóban hordta fel Cuzcóból a százhúsz meghívottat az Andok meredek hegyfalai között az egyébként néptelen, messzi tetőre, és ezer rendőr biztosította, hogy illetéktelen kíváncsiskodók ne juthassanak az ünnepség helyére. Itt ugyanis Alejandro Toledo, Peru újonnan megválasztott elnöke a Limában lezajlott hivatalos beiktatás után az őslakos kecsua indiánok hagyományainak kívánt áldozni.


Lukács András
Földre szállt a csúcstechnika

Nosztalgikus hangulat lengte be a Kaliforniai Technikai Múzeumot múlt héten. Andy Grove Intel-elnök, Bill Gates Microsoft-főnök és a számítástechnika több nagy befolyású vezetője szinte meghatódva álltak egy ormótlan doboz és egy zöld-fekete színű monitor előtt. A nagy doboz, az első IBM személyi számítógép, ma már technológiai ereklye, az alkalom pedig, amiért összegyűltek az volt, hogy húsz éve készült el.


Csereklyei Márta
Elnémított segélyek

Az afgán tálib rezsim augusztus eleje óta tartja fogva a Shelter Now International (SNI) elnevezésű, németországi székhelyű segélyszervezet nyolc külföldi és tizenhat afgán munkatársát. A kereszténység terjesztésének vádjával letartóztatott emberek helyzete egyelőre a diplomáciai erőfeszítések ellenére is bizonytalan.


Földvári Katalin
Haverok, buli, hanta

Fiatalok nem csak a szigeten vannak, sőt nem csak fiatalok vannak a szigeten. És főleg nem csak azok a fiatalok, akik tavaly, meg tavalyelőtt, meg azelőtt is kimentek az eredetileg rocker-fenegyerekeknek kitalált bulira. Idén legalább annyi a járdaszegélyen fél kerékkel parkoló autó és a mobiltelefon, mint a koncertekre látogató hátizsák és bakancs.


Hit és értékek

Kulcsár Árpád
Átcsalogatott nagyasszony

A terjeszkedő Római Birodalomban bevett gyakorlatnak számított az „istenek átcsalogatása” (evocatio sacrorum). Ennek során mielőtt a felvonultatott római erők megkezdték volna a konkrét hadműveleteket, vezérük ünnepélyes keretek között a meghódítani szándékozott idegen város és terület isteneihez fordult, és felszólította őket, hogy álljanak át Róma oldalára. Cserébe felajánlotta, hogy a Birodalom főségét elfogadó istenségek megbecsült helyet fognak kapni a római istenek népes családjában. 


Interjú

Lőrincz Balázs
Vizsolyi vegetálás

Ha Novajidrány felől érkezik az ember Vizsolyba, a táblán, mely a település nevét hivatott jelezni, egy „o” betűnél egyéb nem látható. Akár nulla is lehetne. 


Kovács Klára
A műrepülő magányossága
Interjú Veres Zoltán oktató- és berepülő pilótával

Szemizomláz. Feltételezhetően a kedves olvasók közül sokan még nem hallották ezt a kifejezést, és talán még kevesebben vannak azok, akik megtapasztalták ezt a különleges élményt. Márpedig higgyék el, van ilyen. Nem is nehéz megtapasztalni ezt, bárki részesülhet belőle, aki a műrepülésre adja a fejét. Veres Zoltán műre-pülőbajnok erről és más érdekes pilótaélményeiről is mesél.


Szobota Zoltán
Havi 14 ezerből

Annak, aki még nem utazott időgéppel a múltba, Vizsolyon áthaladva érdemes a katolikus templom mellett jobbra lekanyarodni a főútról és körülnézni az úgynevezett „cigánysoron”. Vakolatlan házak váltakoznak a legnagyobb jóindulattal is azonnal bontásra ítélhetőkkel, ajtó helyett függöny, fű helyett gaz, munka helyett munkanélküliség. Se bor, se búza, se békesség.


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Pellengérre állított fiatalok

Este van, csúcsforgalom a Fatemi téren, Irán fővárosának egyik fő csomópontján. Hirtelen rendőrautók zárják le az utat, és több tucat biztonsági tiszt vegyül el a tömegben. Öt fiatalembert derékig vetkőztetnek és több száz szemtanú előtt oszlopokhoz kötöznek. Valaki egy kézi hangosbemondón kiabálja: ezek a férfiak nyilvános helyen voltak részegek, és lányokat zaklattak egy parkban. A pellengérre állított irániakra a CNN beszámolója szerint az iszlám törvények értelmében 80 ütést mértek.


Márer György, New York
Moszkvai nyet Rumsfeldnek

Kettős kudarcot szenvedett az Egyesült Államok a héten a világpolitika terén: nem jött létre megállapodás a rakétavédelmi pajzs, illetve az atomfegyverek kétoldalú korlátozása ügyében, és Washington nem adott kielégítő magyarázatot az ENSZ illetékes bizottságainak a diszkrimináció, illetve a halálbüntetések megszüntetése kérdésében sem. Remélhetőleg a Bush-kormányzat hamarosan mindkét kérdést nagyító alá helyezi, hogy kedvező megoldás születhessen.


Mondovics L. Gábor
Elindult a Hatékony aratás

Több mint féléves fegyveres harcokat követően békemegállapodást írtak alá a héten Macedóniában. A NATO által tető alá hozott egyezmény mind a macedón, mind az albán felet engedményekre bírta: az albánoknak a NATO ellenőrzése alatt kellene letenniük a fegyvert, amiért cserébe a macedónok az alkotmányt is megváltoztatnák. A helyzetet azonban bonyolítja egy most napvilágra került tény, mely szerint az albán lázadók nem csak egy szervezetből állnak - emiatt pedig könnyen füstbe mehet az aláírt okmány.


Eperjesi Ildikó
Újjáépítésre készülünk
állítja Khaled Ghazal palesztin nagykövet
Tovább a cikkhez >>>

Hechs László
Peresz megállította a tankokat

A palesztin rendőrség ramallahi épületében elrejtett aknagránátgyár izraeli kilövését követően - gránátok híján - az izraeli települések ágyúzása alábbhagyott, de a lövöldözéses merényletek - orvlövészek, illetve robogó autókból leadott gyilkos sorozatok - továbbra is szedik áldozataikat. Közülük a legutóbbi a 15 éves Aliza Malka, aki hasonló korú társaival utazott, amikor egy szemben haladó járműből tüzet nyitottak gépkocsijukra. Aliza halálos lövést kapott, társai pedig közepesen súlyosan megsebesültek.


Négykeréken

Fékezni tudni kell

Napjaink autói igencsak felgyorsultak, de mi a helyzet a vezetőkkel? Az autógyárak értünk, és egymással konkurálva építik be autóikba a blokkolás-és kipörgésgátlót, a menetstabilizátort és az egyre több légzsákot, de a biztonságos vezetési mód már nem rajtuk múlik. Az emberek többsége nem képes teljes mértékben élni az autók egyre javuló képességeivel. Ennek szemléltetésére talán a legjobb példa a Mercedes Benz által a közelmúltban bevezetett fék-aszszisztens rendszer, amire azért volt szükség, mert kiderült, hogy sokan még vészhelyzetben sem nyomják elegendő mértékben a fékpedált, ez pedig a fékút meghosszabbodásához vezet. 


A nafta története

A kőolaj ipari méretű kitermelése először Amerikában, az 1860-as éveket követően indult meg, miután feltalálták a robbanásbiztos petróleumlámpát. Az üzlet reményében hamarosan több tízezer „oilsmeller” (olajkereső) gyűlt össze a pennsylvániai olajvidéken, akik primitív fúrótornyokat ácsoltak össze, és új városokat alapítottak a szűzföldön. A környéken az a hír járta, hogy csak egy lyukat kell fúrni a földbe, odaállítani egy hordót, és bárki vég nélkül merítheti az olajat. Mivel a finomított kőolajat kezdetben csak világításra használták, a lepárlás folyamán keletkező benzin csaknem haszontalan melléktermék volt. 


Király Sándor
Kényelmes sportoló
Tovább a cikkhez >>>

Drága mulatság
Tovább a cikkhez >>>

Sport

Varga József
Angliában kezdődik a bajnokság

Hivatalosan is megkezdődött a 2001/02-es bajnoki szezon a ködös Albionban. A vasárnapi Charity Shielden a bajnok Manchester United 2-1 arányú vereséget szenvedett az egyre jobb formát mutató Liverpooltól. Az elmúlt évtized legjobb gárdája idén csak nagy küzdelemben védheti meg trónját, mivel a riválisok - a nyár folyamán - alaposan megerősödtek.


Schumi történelmet írhat
Tovább a cikkhez >>>

László Gábor
Kinek volt sikeres

Érdekes világbajnokság volt a sorban a nyolcadik, az edmontoni. Még a küzdelmek elején brit újságírók Deadmontonnak nevezték el a versenynek otthont adó várost, ezzel a nézők érdektelenségére szerettek volna utalni. A versenyek második részére ez már egyáltalán nem volt igaz, aki követte, láthatta is, hogy csak elvétve akadtak üres ülőhelyek. A világsajtó szerint nem volt sikeres a rendezvény. Ezzel ellentétben a nemzetközi atlétikai szövetség (IAAF) illetékesei kijelentették, a világon legfeljebb nyolc-tíz olyan város akad, amelyben 70-80 ezres stadionokat is képesek lennének megtölteni a szervezők. A rendezők azonban maximálisan elégedettek, hiszen az előzetesen tervezettnél lényegesen több belépőjegyet értékesítettek, bevételük meghaladta a 12,5 millió dollárt. Ennyi pénzzel a zsebében pedig egyetlen szövetség sem szomorkodna túlzottan. 


Hetek-összeállítás
Elrontott ünnep

A helyszínen huszonötezren, a televízió képernyőin keresztül Európa-szerte milliók láthatták azt, ahogy a tartalékos német válogatott játékosai félgőzzel is, de 5-2-re megverik a huszonöt perc után elgyötörten mozgó magyar válogatottat. Ezzel a mérkőzéssel ünnepelte a Magyar Labdarúgó Szövetség századik születésnapját.


Szabadidő

Pálfy Gyula
A Titanic-nemzedék könnyei

Az év háborús szuperprodukciója, a Pearl Harbor patikamérlegen kimért, érzelmekben dús filmipari befektetés. Készítői többszörözve látnák viszont a filmre költött 135 millió dollárjukat, ami ellen kifogást nem emelhetünk. Az amerikai nagyfilm-iskolának ráadásul számos fogása segíti e szándékot, melyekkel szinte kirakós játék módjára lehet összeállítani a produkciót. Amiből olykor csak egy dolog hiányzik: az eredetiség. 


Szállj le az anyagról

Egy Tolna megyei kisváros, Bonyhád esős szombat estéjét színvonalas antidrogparty derítette fel az elmúlt hétvégén a helyi művelődési házban. A könnyűzene a drogfogyasztás terén különösen érintett ifjú generáció megszólításának egyik leghatásosabb eszköze. Erre a felismerésre alapozva szervezett koncertet az Evangéliumi Keresztény Kulturális Alapítvány a Hetek támogatásával. 


Színes

DUMA PLÁZA

Egy gyermek arca mindent elárul, különösen az arcának az a része, ahol a szája van. (Jack Handey)


Mit érezhet egy jegesmedve 40 fokban
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Jótevő hackerek

Amióta csak számítógépes hálózatok léteznek, a hackerek is készen állnak arra, hogy feltörhessék azokat és galibákat okozzanak. Ezért meglepő, s az év kiemelkedően legnagyobb sztorija, hogy a Def Con (DC) elnevezésű, hackerek közötti megállapodás célja (igen, még a hackereknek is lehetnek egyezményeik), melynek tagjai a leghírhedtebb hackerközösségekből jöttek össze, most valami építő program megalkotása. Ez egészen felemelő. A kihívás oka, hogy Kína, Kuba és néhány iszlám ország kormányzata olyan információkat és gondolatokat hordozó weboldalakat fagyaszt be, melyek sértik a vezetés érdekeit, s jobbnak látják azok elzárását állampolgáraik elől. (Kína például a CNN.com-ot zárolta.) A hackerek válasza: olyan szoftver létrehozása, mellyel a felhasználó megkerülheti a kormányzat által elhelyezett „tűzfalat”, és lehetővé válik a tiltott oldalra való bejutás. 


Nő az öregedők száma
Tovább a cikkhez >>>

Tűzfogó kecskék
Tovább a cikkhez >>>

Tollhegy

A tetoválás üzenet

A Hetek 2001. augusztus 4-i számában közzétett című cikk felzaklatott. Felzaklatott, mert nap mint nap szembetalálkozom a problémával, és mindannyiszor megmagyarázhatatlanul erős negatív érzelmeket gerjesztett bennem, és meglátásom szerint másokban is. Még akkor is, ha magas szintű esztétikummal vitelezték is ki az ábrákat.


Reflexió két mondatra

Konrád György: „Azt ördöginek gondolni, hogy nyolc pasas összeül, és rólunk dönt, érthetetlen. Az az elképzelés pedig, hogy itt egy démoni összeesküvés zajlik, téves.” ( Hetek, 2001. július 28.)


Gyűlölet a pálya szélén

Azért ragadtam tollat, mert felzaklatott az (2001. július 28.) című írás: meddig merészkednek el egyes szélsőséges, gyűlölettől fűtött emberek? Sajnos nem ez az első és nem egyedi az ilyen megnyilatkozás, de nem lehet már hallgatni, kiáltani kell: ne tovább! Annak örülök, hogy a közvélemény megvetését kiváltották, de úgy érzem, szólni kell, tenni kell ellene.


Jótékony manipulációk

Érdeklődve olvastam a Mindennapos manipulációk című cikket ( Hetek, 2001. július 28.), amiből egyfajta szubjektív véleményt tudhat meg az olvasó. Lényegében a realitásoktól messze esik a cikk tartalma, amely a globalizáció- és multinacionális cégellenesség újabb irománya. [Cikkünk Jeffrey Robinson: Manipulátorok - Vásárló leszel, ha tetszik, ha nem című könyvét ismertette - a szerk.]


Fekete János
Néhány ötlet a második kamarából

Medgyessy Péterrel a rendszerváltást bevezető nyolcvanas évek végén egy olyan tanácskozáson találkoztam, ahol az alkoholizmus elleni védekezés civil szervezetének, a Józan Élet Egészség- és Családvédő Országos Szövetségnek a megalakítását latolgattuk. A magyar népesség fogyatkozásában döntő szerepet játszó, idő előtti halálozás e legfőbb tényezőjének a megfékezésével, néhány közhely ismételgetésén túl, akkoriban sem foglalkozott túl sok politikus. Jól emlékszem, Medgyessy annyira kerülte a feltűnést, hogy a tanácskozás vezetőjeként észre sem vettem érkezését. Csak akkor ismertük föl, amikor a sorok közül szólásra emelkedett. A szinte önmagának feltett kérdéseire kiutat kereső véleményének igencsak szerényen, de a hallgatóságot mégis valamilyen együttgondolkodásra késztetve adott hangot. Meglepődésünket az is fokozta, hogy eladdig nem tapasztaltuk - ahogyan mindmáig se -, hogy a vezető gazdaságpolitikai-pénzügyi szakembereket az jellemezné, hogy felismerik az államháztartás rövid és hosszú távú negatív szaldóját az alkoholizmus terjedésében.