Vissza a tartalomjegyzékhez


Jótevő hackerek

Amióta csak számítógépes hálózatok léteznek, a hackerek is készen állnak arra, hogy feltörhessék azokat és galibákat okozzanak. Ezért meglepő, s az év kiemelkedően legnagyobb sztorija, hogy a Def Con (DC) elnevezésű, hackerek közötti megállapodás célja (igen, még a hackereknek is lehetnek egyezményeik), melynek tagjai a leghírhedtebb hackerközösségekből jöttek össze, most valami építő program megalkotása. Ez egészen felemelő. A kihívás oka, hogy Kína, Kuba és néhány iszlám ország kormányzata olyan információkat és gondolatokat hordozó weboldalakat fagyaszt be, melyek sértik a vezetés érdekeit, s jobbnak látják azok elzárását állampolgáraik elől. (Kína például a CNN.com-ot zárolta.) A hackerek válasza: olyan szoftver létrehozása, mellyel a felhasználó megkerülheti a kormányzat által elhelyezett „tűzfalat”, és lehetővé válik a tiltott oldalra való bejutás. 

Ez talán az első példa arra, hogy hackerek emberi jogok érdekében lépnek fel. Mielőtt azonban arra a következtetésre jutnánk, hogy a hackerek kezdenek végre felnőni, tudnunk kell, hogy a programot Bújócskának hívják, s szerzője a Döglött Tehén Kultusz „speciális működésű csoportja”, mely a Back Orifice (Hátsó Bejárat) elnevezésű program létrehozásával vált ismertté, ami a gyanútlan Windows-felhasználók gépeire 
segít betörni. Azonban a hacktivizmus, ahogyan a DC-megállapodás eredményét nevezik, célja nem rosszindulatú és kispályás. A szóvivő szerint, aki magát „Ökörvér (Oxblood) Ruffinnak” nevezi, a szoftver a hackerek azon eszményét segít beteljesíteni, hogy az információk szabadon hozzáférhetők legyenek. „Az információkhoz való hozzáférés alapvető emberi jog - mondja. - Ha egyszer felhelyezték, a program szabványos webböngészővel dolgozik majd. De ahelyett, hogy a helyi, megszűrt kiszolgálókra linkelne - ahogy arra a cenzorok számítanak -, keresztülmegy a szoftvert telepítő, és a névtelen, pillanatról pillanatra változó, földalatti hálózatot készítő »társutasok« számítógépein. A hálózat végül is a kiszolgáló tűzfalának túlsó oldalára vezet, és - voilá! - a belépés engedélyezve.” 
Az Egyesült Államokból, Kanadából, Németországból, Izraelből, Tajvanról, Dél-Koreából és Kínából hackerek tucatjai dolgoznak együtt a feladaton. A Tudomány Fejlődéséért Amerikai Szövetség támogatja a csoport elosztási munkálatait. A hacktivizmussal kapcsolatos legnagyobb kérdés azonban, hogy vajon a szigorú államokban élő felhasználók merik-e vállalni a lebukás veszélyeit. „Ez a kérdés rengeteg álmatlan éjszakát okozott nekem.” - mondta Oxblood. De a kockázat csökkenni fog, ha a program elterjed a felhasználók ezrei között, s lehetetlenné teszi bárkinek a nyomon követését is. A célországok aktivistái, akik ismerik a veszélyeket, csak „beindítói az alkalmazásnak” - mondta Oxblood. A szoftver megjelenése valamikor az év második felében esedékes, nyílt forráskódú formátumban, ami azt jelenti, hogy a programozók bármikor tökéletesíthetnek rajta, hogy az képes 
legyen megállni a helyét bármilyen elnyomó hatalom ellenintézkedéseivel szemben. Oxblood reméli, hogy a világ legjobb fickói jönnek majd öszsze. Úgy véli, érdekeltek annak bemutatásában, hogy a kormányzatok eljárása botrányos. (Newsweek)